brieven

Decibellen

Wat Johan ten Hove zich afvraagt in zijn column (Trouw, 10 augustus) vraag ik mij al jaren af. Waarom komt niemand op de gedachte om de geluidssterkte bij muziekfestivals terug te schroeven naar een acceptabel niveau? Hoe kan het dat jongeren zich willens en wetens keer op keer blootstellen aan het risico van een blijvende gehoorbeschadiging? Waarom laten we dit als samenleving gebeuren, en waarom grijpt de politiek niet in? Als tinnituspatiënt zou ik het wel van de daken willen schreeuwen: weet waar je mee bezig bent als je je urenlang onderdompelt in een oceaan van decibellen. Als er niets gebeurt, dan ben ik bang dat het in de wachtkamers van de KNO-artsen over tien, twintig jaar wel eens aardig druk zou kunnen worden.

Ton Kooning Heemstede

Basdreunen

Terecht merkt Johan ten Hove op: Niemand zegt of vraagt: 'zouden ze die versterkers ook iets terug kunnen draaien?' nu steeds meer bezoekers oordoppen indoen. Het zou toch absurd zijn als steeds meer bezoekers van festivals oordoppen zouden dragen terwijl men ook het lawaai kan verminderen. Overigens helpen die oordoppen nauwelijks tegen die basdreunen. Omwonenden hebben juist daar last van.

Sam van der Zee Middelburg

Snelle fietsjongens

Maurits Westerbeek heeft de vrijheid om zijn mening te verkondigen, dat voortpeddelende fietsers een gevaar zijn voor de 'snelle fietsers' zijn (Trouw 6 augustus). Wellicht tijd om het onderscheid snorfiets (fietspad) en bromfiets (rijbaan) ook voor de snelle fietsjongens toe te passen? Laat ons lekker treuzelen zonder 'de hoogste eisen' die de heer Westerbeek meent te moeten stellen.

Marc Bruna Den Haag

Zware fiets

Rijdt men op een racefiets om conditie op te bouwen? Kom nou. Dan kun je veel beter een zware fiets nemen, bepakt met een zak zand, voorzien van een hoog stuur en met niet al te harde banden. Dan fiets je wel niet zo snel, maar het is zeker zo zwaar, veel veiliger en ook nog goedkoper. Nee, het heeft er alle schijn van dat men het voornamelijk doet voor de kick van de snelheid. En dan zijn er nogal wat van die racers die die snelheid koste wat het kost vast willen houden. Die schreeuwen de in de weg fietsende recreanten dan maar naar de kant. Want is het niet veel verstandiger om bij die hoge snelheid je hand bij de rem te houden in plaats van bij een bel? Kortom: racefietsers en fietsende recreanten zullen nooit vrienden worden!

Jans Askes Arnhem

Biovlees

Hoeveel prima vijfsterren biovlees zouden wij achteloos weggooien? Ik vrees vrij veel. De duizenden ganzen die jaarlijks worden vergast, belanden in de destructor en niet op tafel. Hetzelfde gebeurt met de 'grote grazers', de Schotse hooglanders, gallowayrunderen en meer 'natuurhelpers'. Doodzonde. In de natuur is het gebruikelijk dat alles wordt gegeten. De natuurwet is 'eten of gegeten worden'. Het Nederlandse natuurbeleid zou wat meer op de natuurwetmatigheden geënt moeten worden.

Johan Prins Den Haag

Politiemedewerkers

Van Nederlandse politiemedewerkers wordt veel verwacht. Ze komen in situaties waar ze niet om hebben gevraagd en de samenleving verwacht dat ze hun werk goed doen. Door de veelheid van meningen over het al dan niet goed handelen, moeten zij constant verantwoording afleggen over hun optreden. Ik denk dat we wel wat meer respect en waardering mogen opbrengen voor de politiemedewerkers die elke dag dienend en waakzaam voor onze veiligheid hun werk uitvoeren.

Daarom roep ik minister Van der Steur op te zorgen voor een goede financiële waardering van dit zware beroep.

Herman de Muinck Zuidlaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden