Brieven
Tabaksindustrie
Jammer dat Trouw de heer Wagner Erne een flink deel van een pagina geeft om, in opdracht van zijn werkgever Philip Morris, volstrekt niets zinnigs te schrijven over tabaksverslaving (dinsdag 27 maart). Of is het om te laten zien dat de tabaksindustrie niets zinnigs te melden heeft? Dan is het een gouden zet.
Bernadette Aardenburg Amsterdam
Compliment aan Boot
Mijn complimenten aan burgemeester Boot van Giessenlanden voor haar actie om een vader van vier kinderen en echtgenoot van een ernstig zieke vrouw niet te laten uitzetten. De laatste maanden schaam ik me er vaak voor Nederlandse te zijn, maar vandaag heeft mevrouw Boot deze schaamte even iets verminderd. En wat is dat voor idiotie dat er psychiatrische rapporten nodig zijn om te verklaren dat kinderen hun vader nodig hebben? Ik begrijp niets van het beleid van minister Leers, noch van het CDA, dat het woord 'christen' in de naam heeft.
Machteld Voerman Wageningen
Menselijk gezicht
Wilders noemde Cohen de 'bedrijfspoedel' van het huidige kabinet. Gaat minister Leers ook niet steeds meer lijken op het schoothondje van diezelfde Wilders? Gelukkig zijn er nog burgemeesters die Nederland een menselijk gezicht proberen te geven. Hulde aan deze burgemeesters.
Arjan Oldenbeuving Bennekom
Ware burgermoeder
Bravo voor burgemeester Els Boot van Giessenlanden. Zij toont zich een ware burgermoeder door op te komen voor de heer Naibzay en te trachten zijn uitzetting te voorkomen. Zijn verleden zou 'niet fris' zijn. Wie werpt de eerste steen?
E.P.A. van Meijgaard Den Haag
Infaam
Minister Leers wil Rafiq Naibzay uitzetten omdat hij verdacht wordt van misdaden. Maar bewijs ontbreekt. Hem uitzetten na veertien jaar betekent misdadig handelen ten opzichte van zijn familie. Onder invloed van de PVV maakt minister Leers geen gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid, en roept hij de burgemeester van Giessenlanden op het matje. Hoelang gaat het CDA nog door op deze inhumane weg?
Leen den Boer Vlaardingen
Statiegeld
Ik begrijp uit het artikel van René Leegte (Trouw, 28 maart) over statiegeld dat hij een onvoorstelbaar vertrouwen in de mens en de markt heeft. "Niets is beter voor mensen dan ze verantwoordelijkheid te geven en het vertrouwen dat ze die verantwoordelijkheid aankunnen." Prachtig, maar zo onrealistisch. Kijk elke dag maar naar het vele zwerfvuil op straten en in parken. Wat een theoretisch verhaal en wat een vondst uit het ongerijmde om statiegeld 'nostalgie' te noemen. Nee, wees eerlijk. Voor de VVD heeft de economie gewoon een hogere prioriteit dan het milieu.
Bert Jan Jonker Rotterdam
Schaf liever de zomertijd af
F. Evelens doet een oproep om de wintertijd af te schaffen (Trouw, 28 maart). Ik moet hier niet aan denken. Als we de zonnestand van twaalf uur als uitgangspunt nemen, leven wij al in de 'verkeerde' tijd. Door onze ligging op de aarde zou het zelfs in de winter bij ons een uur vroeger moeten zijn. In de zomer leven we dus twee uur te laat.
Als de zomertijd onze ware tijd werd, zou het in de winter pas rond 10.00 uur licht worden. De leerprestaties van middelbare scholieren, die toch al een probleem hebben met vroeg opstaan, zouden hier onder lijden, net als het verkeer in de ochtendspits. Denk aan ochtendmist en gladheid door nachtvorst. Volgens mij kunnen we beter de kunstmatige zomertijd afschaffen.
Nellie van Trotsenburg-van Dijk Zaandijk
Wat Jezus zei aan het kruis
Een mooie, zingevende column van Jean Jaques Suurmond (Trouw, 27 maart). In gebed gaat het vooral om zwijgen. Zinvol, ook naar Pasen toe! Van kenners van het Aramees, de taal die Jezus zeer waarschijnlijk sprak, hoorde ik dat de vertaling van de kruiswoorden die Jezus uitriep, letterlijk 'Mijn God waartoe verlaten' zou zijn. Dat geeft een ander accent aan de wanhoopskreet van Jezus. Naar mijn gevoel: wat is de zin van mijn tomeloze verlatenheid in dit sterven? Is er wel een zin voor dit verschrikkelijke lijden, deze wijze van sterven? Zijn overgave is daarin nog indrukwekkender.
Sophie Custers Apeldoorn
undefined