Brieven

Homeopatisch medicijn
In het artikel over een homeopathisch wondermiddel tegen aids in Afrika (Trouw, 7 november) wordt weer de klassieke homeopathie met fytotherapie (kruidentherapie) verward. De zinsnede dat er een homeopatisch middel tegen aids is, is totale onzin. Homeopatisch gezien bestaat er geen medicijn tegen de ziekte, maar wel een middel wat de levenskracht van de patiënt zo versterkt dat hij of zij de ziekte kan overwinnen.

Ralph Seewald Bergen NH

De hel afschaffen (1)
Protestants kerklid Daan Bokhout wil de hel afschaffen (Trouw, 7 november). Dat is nogal wat. Is er wel een hel? Ja, hier op aarde, maar Bokhout bedoelt natuurlijk de hel in het hiernamaals. Is die daar niet, dan valt die ook niet af te schaffen. Is die er wel, dan is die door God gemaakt. Maar een door God gemaakte hel, hoe schaf je die af? Wat je wel kunt doen, is de oneindige liefde en goedheid van God als uitgangspunt gebruiken voor je geloof dat de hel niet bestaat.

Pierre Joosten Soest

De hel afschaffen (2)
Als Daan Bokhout de kerk vraagt de hel af te schaffen, laat die de hemel er dan ook maar meteen bij wegdoen. Wat geloofwaardigheid betreft scoort de hemel mijns inziens even hoog. Hier op aarde kunnen we het elkaar tot een hel of een hemel maken, in het hiernamaals bestaat zoiets niet.

Gerard Schol Drachten

De hel afschaffen (3)
De Britse godsdienstwetenschapper Karen Armstrong beschrijft in 'De Grote Transformatie' hoe de traditionele christelijke opvattingen over het laatste oordeel, de vernietiging van de goddelozen, de hel en een nieuwe aarde voor het eerst zijn verkondigd door de Perzische profeet Zarathoestra. Deze apocalyptische visioenen zijn later door de Joden overgenomen en aangepast en daarna in het christendom terecht gekomen.

Wim de Wolf Emmeloord

De hel afschaffen (4)
Begin jaren zestig van de vorige eeuw werd aan paus Johannes XXIII de vraag gesteld: 'Heilige Vader, gelooft u in de hel?' En het antwoord van de paus volgde meteen: 'Natuurlijk geloof ik in de hel! Er zit alleen niemand in.'

Hans te Winkel Emmen

Jan Visser, kom terug!
Wim Boevinks stukje over weerman Jan Visser (Trouw, 7 november) is mij als weeramateur uit het hart gegrepen. Met de meteorologische bijdragen van Hans de Jong en Jan Visser kon Trouw als kwaliteitskrant voor de dag komen. De huidige saaie, vaak ondeskundige en ook nog eens in slecht Nederlands gestelde stukjes zijn de krant onwaardig. Mijn oproep: verbind Jan Visser weer aan de krant!

At de Groot Zeijen

Laat parlement werk doen
Met verbazing volg ik de commotie die is ontstaan naar aanleiding van de aangekondigde plannen voor de zorgpremies. Laat het parlement haar werk doen in plaats van op voorhand zo'n defensieve houding aan te nemen. De 'bovenkant' van onze maatschappij moet blijkbaar nog wennen aan het woord solidariteit. De leden van de Tweede Kamer zijn best in staat om goed te kijken naar de gevolgen van de veranderende zorgpremies voor werkend en niet-werkend Nederland en waar dat nodig is, zullen zeker aanpassingen plaatsvinden. Als het dan allemaal nog te erg blijkt te zijn, kan de achterban van de VVD altijd nog een keurige demonstratie met nette spandoeken houden op het Malieveld.

E.J.G. Klungel Loppersum

Leeg Provinciehuis
Dit nieuwe kabinet wil de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen tot één landsdeel (Trouw, 30 oktober). De bouw van het peperdure nieuwe Povinciehuis Noord-Holland is net gestart. Dan hebben we er dus straks weer een leeg kantoor bij.

Alice de Nijs Haarlem

Bankbiljet met Mandela
Ik las in Trouw dat Zuid-Afrika bankbiljetten drukt met Nelson Mandela erop (7 november). Toevallig lees ik een net uitgekomen boek van mijn ex-leerkracht Angela Machiel Guépin over het levensverhaal van Nelson Mandela. Het boek heet 'Madiba'. Het is een echte aanrader voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Echt voor iedereen dus!

Mirte van Oijen (14) Zutphen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden