Brieven

Hetopiniestuk ’Afschieten van grazers goed voor biodiversiteit’ (16 november) geeft precies aan waarom de Oostvaardersplassen niet zijn geworden wat de beleidsmakers twintig jaar geleden voor ogen stond. Al lang is er van verschillende zijden op gewezen dat het beheer van de Oostvaardersplassen niet tot succes kan leiden. Waarom wil Staatsbosbeheer niet luisteren? Wordt het misschien tijd dat die club eens een totaal nieuwe leiding krijgt?

J. Oosterbaan Garderen

Ik ben verbijsterd door de gretigheid waarmee vooral de linkse partijen zich op de heer Lucassen storten. Pleiten juist zij niet voor mildheid, humaan beleid etcetera tegenover allerlei mensen die om wat voor reden ook wat uit de pas van de maatschappij lopen? Hun houding lijkt eerder ingegeven door een rabiate haat tegen de PVV. De heer Lucassen is jaren geleden veroordeeld tot, let wel, een week militaire detentie. Wat betekent het nog dat iemand zijn straf ondergaan heeft? Een belangrijk beginsel in onze rechtspraak is toch: ’ne bis in idem’: niet tweemaal bestraffen voor hetzelfde feit?

Thijs Moonen Suwâld

Binnen de aanhang van de PVV heeft zich een cultuuromslag voltrokken. Het credo is niet langer strenger, liefst levenslang straffen. Ook het uitzetten naar het land van herkomst van ’foute’ allochtonen blijkt achterhaald. Over het schieten in knieschijven en de inzet van het leger hoor je niemand meer. ’Iedereen verdient een tweede kans’. Dat die tweede kans vooral gegund wordt aan het eigen kamerlid Lucassen is natuurlijk toeval. Maar toch: een hoopgevende gedachte.

Klaas van der Veen Hoofddorp

PVV-Kamerlid Lucassen dreigt, na een kort en hevig bestaan in de schijnwerpers, een roemloos bestaan te gaan leiden in de Tweede Kamer, als woordvoerder van bijna niets, gered door Wilders’ dubbele moraal.

Het lijkt mij goed om hem op zijn minst de eer van een nieuw werkwoord te gunnen. Lucassen: door de brievenbus naar binnen plassen om iemand te pesten. Extra opwindend als de brievenbus een tochtstrip heeft.

Kees Posthumus Apeldoorn

Het kabinet bezuinigt op het belastingvoordeel van de groenfondsen, waardoor die dreigen te verdwijnen. Het CDA, dat in zijn beginselen het rentmeesterschap belijdt, laat hiermee een deel van zijn achterban keihard vallen. Die agrariërs, die als ware rentmeesters duurzaam voedsel produceren, zijn voor een groot deel afhankelijk van investeringen van de groenfondsen in hun innovatieve ondernemingen.

S. Mackenbach-Schep Breda

Als achtjarige snapte ik er al niets van toen de pastoor mij vertelde over God die Abraham de opdracht gaf om zijn zoon te offeren. In plaats van dat God boos werd op Abraham die zijn onwetende zoon zijn eigen brandstapel liet maken, gaf hij hem de opdracht om een onschuldig lam te offeren. Waar is hier in godsnaam de goedheid en barmhartigheid van God gebleven? Het is weerzinwekkend dat dit wrede verhaal ieder jaar weer over de hele wereld door miljoenen moslims herdacht wordt door onschuldige schapen op wrede wijze door een rituele slachting het leven te ontnemen. Christen of moslim, van mij mag een ieder geloven wat hij wil zolang dat niet ten koste gaat van onschuldige levende wezens. Dieren offeren is geen feest.

Sandra van de Werd (Comité Dierennoodhulp) Amsterdam

Han Koch schrijft in de rubriek Per Saldo (13 november) dat ontwikkelingsorganisatie Save the Children met haar campagne om mutsjes te breien voor kinderen in India een verkeerde vorm van hulp biedt. Natuurlijk begrijpt onze organisatie ook wel dat er in India zelf mutsjes te koop zijn. Save the Children is een organisatie met meer dan 90 jaar ervaring. In de campagne ’Brei voor India’ vragen wij aandacht voor kindersterfte in India. De actie is ingebed in een goed doordacht programma in Delhi, waar we in sloppenwijken mobiele klinieken realiseren. De campagne is een originele manier om een zwaar onderwerp, kindersterfte, over het voetlicht te brengen. We bieden mensen in Nederland de kans om op een eenvoudige manier betrokkenheid te tonen. Door het hele land wordt druk gebreid, ook door mensen die we anders nauwelijks bereiken. Als dames van 85 naar ons kantoor komen om mutsjes af te geven, zijn wij daarin goed geslaagd.

Holke Wierema directeur Save the Children Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden