brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Bestaat 'de islam'?

Met stijgende verbazing, misschien onthutsing zelfs, las ik het krakkemikkige betoog van Koenraad Elst (Opinie, 10 januari). Elst spreekt meermaals over 'de islam', 'de islamdoctrine' en 'de islamwet', maar na het lezen van dit betoog is op geen enkele manier duidelijk geworden wat nu 'de islam' is. Elst veronderstelt een enorme mate van eenheid binnen de islam, maar waarop baseert hij dit? Elst maakt het nog bonter wanneer hij stelt dat 'de islam fel tégen de diversiteit gekant is'. Volgens mij zijn het nog altijd mensen, in dit geval moslims, die meningen hebben en ergens tegen gekant kunnen zijn. Op deze manier claimt Elst een monopolie op het interpreteren van heilige teksten, net zoals extremisten en fundamentalisten dat doen.

Noud Roelen Arnhem

Uitgerekend nu

Wat zou het dagblad Trouw toch bewogen hebben om uitgerekend nu een podium te bieden aan de rechtsradicale Vlaamse publicist Koenraad Elst met zijn stuk 'Aanslag is wel de ware islam', zo vroeg de Nijmeegse hoogleraar Peter Nissen zich op Facebook af. Een kreet die mij uit het hart gegrepen is. En kom bij mij niet aan met een verhaal van 'Daarmee willen wij juist nu laten zien, hoe hoog de vrijheid van meningsuiting bij ons staat aangeschreven' of iets in die geest.

Terwijl de verslagenheid nog overheerst, allerwegen nog demonstraties tegen de moordpartijen plaatsvinden, in kerken en moskeeën (jawel, ook in moskeeën!) wordt gebeden voor de slachtoffers en afstand wordt genomen van het beroep op de islam, vindt Trouw het nuttig uitgerekend nu stem te geven aan wie voor al dit onheil de islam verantwoordelijk stelt. Dan had Trouw ook wel Wilders aan het woord kunnen laten. Maar zelfs Wilders begrijpt, dat het verstandiger is zich nu even gedeisd te houden. Of vond de opinieredactie het wellicht wenselijk een tegengeluid te laten horen naast de voortreffelijke column van Hans Goslinga in hetzelfde nummer van Trouw?

Willem Aantjes Utrecht

Tijd voor islam-hervorming

Hulde voor de analyse van Koenraad Elst. Het gaat nu inderdaad om het zoeken van een antwoord op de fatale islamdoctrine. Elst ziet dat in secularisatie. Dat lijkt mij voor veel moslims, ook in de westerse wereld, een brug te ver. Ik pleit voor een islam-hervorming. De krachtige woorden van burgemeester Aboutaleb bij de demonstratie in Rotterdam juich ik toe, maar hij biedt geen perspectief. Hij en andere vooraanstaande moslims zouden openlijk de Koran in zijn tijd moeten plaatsen en daardoor afstand moeten nemen van de haatpassages in de Koran. Ook zouden zij openlijk de veroveringsoorlogen ter verbreiding van het geloof moeten veroordelen. Zoals veel christenen afstand hebben genomen van geweld, homofobie en ongelijkwaardigheid van man en vrouw in de Bijbel, en ook kruistochten en inquisitie hebben veroordeeld, zo kunnen ook moslims zich hervormen. In navolging van Koenraad Elst: 'Er is islam na de hervorming'.

David de Nood sr. Haarlem

Kuyper en de cartoons

In het artikel 'Waarom Nederland niet dol op cartoons is' (Trouw, 10 januari) wordt gesteld dat Fransen kunnen genieten van 'soms grappige, soms venijnige cartoons', terwijl Nederlanders hun kritische geest en lachspieren liever door conferenciers en columnisten laten opwekken. Een religieus onderscheid, beeldcultuur versus domineescultuur. Het bracht mij bij een oud boekje uit 1909 met cartoons over Abraham Kuyper (1837-1920, waarin de theoloog/politicus zelf in een uitvoerige historische beschouwing de samenstellers prijst, omdat zij 'de spotprenten die het Heilige aantasten en met Bijbelwoorden hun satiriek spel dreven', uit de bundel hebben gelaten. 'Immers de echte, hoogstaande caricatuur handhaaft juist dáárin haar eer, dat ze nimmer de persoon schendt, maar alleen de fout in zijn openlijk optreden brandmerkt'. Zou het dáár zo gruwelijk zijn misgegaan, in Frankrijk?

Abr. Blaak Hoogezand

Laat energielabel opvallen

Het energielabel voor woningen zal mijns inziens alleen een kans hebben als het verplicht wordt om dit label, vergezeld van de verwachte energiekosten per jaar, op elke te koop staande woning opvallend te tonen, liefst direct naast het bord van de makelaar. En natuurlijk ook op elke foto op websites als Funda. Dat maakt vergelijken makkelijk. Verder is het onbegrijpelijk dat er nog nieuwe huizen (en bedrijfspanden!) gebouwd worden die niet energieneutraal zijn.

Peter Knol Apeldoorn

Opkomst daalt alsmaar

Ook Sytze Faber besteedt in zijn artikel 'Verkiezingen zijn geen feestje maar een nachtmerrie' (Opinie, 10 januari) geen woord aan de donkere kant van de huidige democratie, namelijk het alsmaar dalende opkomstpercentage bij verkiezingen in Nederland. Vinden de politici het wel prima zo? Ik verbaas mij erover dat geen enkele politicus dit thema aansnijdt.

Lieko Helmus Almere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden