brieven

VN en 5 december
Wat gaat die commissie van de VN (Trouw, 23 oktober) buiten haar boekje! Moeten we onze indrukwekkende goedheiligman gaan omruilen voor een dikke, 'ho ho ho' roepende, door Coca-Cola toegeëigende - zo niet uitgevonden - Santa Claus? En ook het feest zelf is zo anders. Sinterklaas is nadrukkelijk een kinderfeest, terwijl het kerstfeest in Amerikaanse films tot een geloof is geworden: 'Je moet geloven in Kerstmis'. We hoeven ook geen Amerikaanse koopdwang, maar houden het bij een familiefeest met grote of kleine versieringen. Voor sommigen is het een tijd van bezinning. Trouwens, Zwarte Piet heeft een schoenpoetszwarte kleur. Er is geen mens die die kleur heeft, hij is duidelijk een sprookjesfiguur.

Lieje Hoekendijk Bussum

VN en Kerstmis
Het begint erop te lijken dat onze trouwe Zwarte Piet het onderspit gaat delven, want ook de VN gaan ons nu al op de vingers tikken omdat we discrimineren. Ik ben bang dat dit verhaal nog een staartje krijgt, want de wijzen uit het Oosten staan inmiddels ook al klaar om een bijdrage te leveren aan de viering van ons kerstfeest en ook van hen is bekend dat er een kleurtje aan zit. Dat kan nog voor een hoop tumult zorgen in de komende weken. Of zijn wij in dat geval wel wijzer?

Rob van Deijk Krimpen a/d IJssel

VN en kinderboeken
Vanavond mijn zoontje uit 'Pippi Langkous' voorgelezen. Wat een verderfelijke lectuur. Pippi's vader in de watten gelegd en aanbeden door krompratende kleine negertjes. Misschien kan VN-functionaris Shepherd ook de kinderboeken censureren nu zij toch bezig is?

Corine Bouw Sliedrecht

Zelfbeschikking
Gestalttherapeut mevrouw Calkhoven (Trouw, 22 oktober) meent dat zij wel voor andere mensen kan uitmaken wat een redelijk alternatief voor euthanasie/zelfdoding is, wanneer iemand vindt dat hij/zij klaar is met leven. Nee mevrouw, alléén ikzelf kan dat bepalen! Wat voor de één misschien wel draaglijk lijkt, hoeft dat voor een ander nog niet te zijn, hoe graag u dat misschien ook zou willen. Dit heet gewoon zelfbeschikkingsrecht!

Henk Scheeres Den Haag

Ondraaglijk leed
Gestalttherapeut Calkhoven weet het zeker. De euthanasie bij een 70-jarige blinde vrouw was onterecht. Het probleem was immers niet dat deze vrouw niet meer wilde leven, maar dat ze niet werd geholpen bij het 'zinvol integreren van de kwaal in het bestaan'. En Calkhoven kan het weten, ze is zelf ook chronisch ziek. Maar Calkhoven weet helemaal niet of er ook sprake van behandeling is geweest. Ze weet niet hoe het leven van de vrouw er uit heeft gezien, of er nog sprake was van vrienden, familie. Hoe sterk de levenskracht en de levenswil nog waren. En bovenal, Calkhoven weet niets van het lijden van de vrouw in kwestie. Om dan toch te stellen dat deze vrouw door had moeten gaan met een voor haar ondraaglijk leven is niet alleen arrogant, het is bovenal een therapeut onwaardig.

Rob Dijkstra Nijmegen

Adembenemend
Met ingehouden adem lees ik het aangrijpende verhaal van Gerwin van der Werf (Trouw, 23 oktober) over de overleden leerling. Zijn verdriet en ongeloof klinken subtiel door in zijn haast poëtische beschrijving. De ondersteunende collegialiteit is voelbaar. De stilte die hij beschrijft omarmt ook mijn ontbijttafel.

Harry Slegh Utrecht

Tot tranen geroerd
Werkelijk ontroerd, tot tranen toe, was ik door de column van Gerwin van der Werf. Zo betrokken, zo zorgvuldig geformuleerd, zo raak van sfeer. Wat prachtig om heel kort, aan het eind, sober de naam te noemen, de geboortedatum en het gezin waaruit de overleden leerling komt. En zijn beste vriend wordt ook niet vergeten. Een prachtsaluut aan Krijn.

Ad Geerling Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden