brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Verzet

De bijdrage van verzetsmensen heeft in militair opzicht niets uitgehaald en de oorlog niet bekort, aldus historicus Hastings (Trouw, 29 oktober). Dit hoeft niet te verbazen, want de grootste Nederlandse verzetsorganisatie, de LO (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers), bestond uit gewone burgers die hun verantwoordelijkheid namen voor medemensen in nood. Zij boden een schuilplaats aan wie liever 'verdween' dan als dwangarbeider te worden ingeschakeld in de Duitse oorlogsindustrie. De LKP (Landelijke Knokploegen), opgericht om al die onderduikers van bonkaarten te voorzien, was in oorsprong evenmin militair van karakter. Deze verzetsmensen verleenden hulp aan wie geen helper had en een schuilplaats aan wie op de vlucht was voor meedogenloos geweld. Daar kunnen wij, die zelf in vrijheid leven, juist in deze tijd nog veel van opsteken.

S.E. Scheepstra Kampen

undefined

Mansveld

De opsomming van de dossiers van staatssecretaris Mansveld (Trouw, 29 oktober) maakt nog eens duidelijk voor welke zware portefeuille zij zich gesteld zag. Natuurlijk heeft zij haar benoeming indertijd zelf aanvaard. Dat die dossiers echter zulke politiek hete hangijzers zouden omvatten, heeft zij waarschijnlijk niet bevroed. De portefeuille van haar baas - wegen en water - steekt bij de hare pover af. Zou de altijd maar glimlachende minister Schultz van Haegen haar nog weleens te hulp zijn geschoten?

Henk Fiolet Leidschendam

undefined

Rijke vluchteling

In het artikel 'Wonen tussen de asielzoekers' (Trouw, 27 oktober) vraagt een bewoner zich af wat die rijke asielzoekers hier te zoeken hebben. Dat hoor ik steeds vaker en het maakt mij boos. Bommen en kogels maken geen onderscheid tussen rijk en arm. Alsof alleen armen daarvoor mogen vluchten.

Danielle Bazen Rotterdam

undefined

Treiteren

Onlangs heb ik een examen NT2 (Nederlands als tweede taal) gemaakt. Je moet dan een tekst lezen en naar aanleiding daarvan 40 vragen beantwoorden. De vragen worden gegeven met 4 antwoorden, waarvan er maar één goed is. De teksten waren helder genoeg, maar de vragen niet. Eén vraag had géén goed antwoord, tien vragen waren zo gesteld dat ik niet kon kiezen uit meerdere goede antwoorden. Nu hing er voor mij niets van af, ik ben in Nederland geboren en getogen en inmiddels gepensioneerd. Het is ergerlijk dat een vreemdeling onder hoogspanning - er hangt voor hem veel van af - zo wordt getreiterd. Het examen test koelbloedigheid, geen leesvaardigheid.

Herman Noback Groningen

undefined

Wintertijdonzin

Volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zijn de gevolgen van het schakelen tussen zomer- en wintertijd groot: 'Mens, dier en natuur raken uit balans' (Trouw, 30 oktober).

Elke boer melkt en voert zijn dieren op hetzelfde tijdstip, winter- of zomertijd. De beesten merken niets van de omschakeling. Hetzelfde geldt voor dieren in de vrije natuur. Ze passen hun schema aan het daglicht aan en hebben geen benul van de tijd zoals mensen. Complete onzin dus.

Rob Dijkstra Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden