brieven

Mazelen en antroposofie
Met belangstelling volg ik de discussie over inenten tegen de mazelen. Gelukkig bracht antroposofisch huisarts Madeleen Winkler gisteren enig inzicht in de redenen van antroposofen om hun kinderen niet te laten inenten tegen mazelen. Dat was beter dan de korte stukjes die de afgelopen week in de krant verschenen met een summiere omschrijving van antroposofie en haar diverse werkvelden. Het gebeurt vaker: antroposofie wordt genoemd, jammer genoeg meestal negatief, en dan worden heel kort een paar werkvelden beschreven. Het zou goed zijn als de redactie aan ieder genoemd werkveld een artikel zou wijden, en dan graag zonder oordeel, maar gewoon 'wat is biologisch-dynamische landbouw', 'wat is het Vrije School onderwijs'. Als beste krant van Nederland en ver daarbuiten is het de taak van Trouw helderheid te verschaffen.

Jenneke Westendorp Wijk bij Duurstede

Knokkende kinderen
'Wat is er mis met de mazelen?', vraagt het gezin van antroposofe Yolande te Giffel zich af (Religie&Filosofie, 3 augustus). Mevrouw Te Giffel mag dan belezen zijn, toch beweert zij dingen die onjuist zijn. Een kind hoeft zich niet 'het geboortekanaal uit te werken'. Degene die werkt, die knokt, is de moeder. Het kind is bij de bevalling volkomen passief. Het wordt letterlijk uitgedreven. Dat een kind dat met een keizersnede ter wereld is gekomen minder zou kunnen knokken, is klinkklare onzin. Veel bedenkelijker vind ik haar opmerking dat kinderen die zijn overleden aan mazelen 'toch al wat zwak waren'. Hoe troostvol voor de ouders van die kinderen! Opgeruimd staat netjes. Nee, mevrouw Te Giffel, geen survival of the fittest, wij zijn geen wilde dieren, wij zijn mensen.

Jenny Muilwijk Purmerend

Teleurstellende knuffelpaus
De 'vrolijke knuffelpaus' noemt Trouw de nieuwe paus in een groot portret (Verdieping, 3 augustus). Maar wat hebben katholieken in Nederland aan een knuffelpaus?

Franciscus is vriendelijk en doet uitspraken die wereldnieuws werden maar achteraf niets nieuws bleken te bevatten. Met name zijn uitspraak over homo's en de vrouw in het priesterambt zijn teleurstellend. Wat hebben wij in Nederland daar aan?

Theo Roelofs Rotterdam

Partnerschap
Mantelzorger Sjaan Koenders vertelde in een interview (3 augustus) hoe zij een vriend zocht om weer een 'eigen leven' te hebben naast de zorg voor haar zwaargehandicapte man. Een lezer reageerde vervolgens en schreef dat hij wilde weten of zij ook een seksuele relatie met die vriend heeft. Zelf vond ik het juist heel verfrissend dat de kwestie seksualiteit nu eens niet benoemd werd. Het was een mooi artikel over de behoefte aan partnerschap en contact en vooral ook daarbij het trouw blijven aan de zieke of gehandicapte partner. Dan hoeven we toch ook niet nog eens te weten wie het met wie doet.

Lieuwe van Kampen Haarlem

Palestijns eiland
Trendwatcher Adjiedj Bakas ging in de krant van zaterdag helemaal mee met de Israëlische wens betreffende het bezitten van 'zoveel mogelijk land met zo min mogelijk Palestijnen'. De laatsten wil hij verdrijven naar een kunstmatig schiereiland in zee. Hij heeft geen idee van hun gehechtheid aan de grond waar ze al sinds eeuwen wonen. Hun compromisbereidheid was zeer groot. Palestijnen wilden, ter wille van vrede, 78 procent van historisch Palestina aan Israël afstaan. De Arabische Liga en de ruim vijftig moslimstaten steunen deze, op internationale rechtsregels gebaseerde, verdeling. Tot op de huidige dag heeft Israël die niet willen aanvaarden. Bakas zet met zijn plan een 'mooie redenering' op om Palestijnen ook van hun laatste 22 procent te verdrijven.

Jan Elshout Wervershoof

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden