Brieven

Brieven postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Ik heb de vlag uithangen nu de formatiepoging met PVV-gedoogsteun is mislukt. Het land is voor verder afglijden behoed door het optreden van Klink, Ferrier en Koppejan. Christelijke normen en waarden zijn overeind gebleven. Het land is behoed voor grotere tegenstellingen, voor het uitspelen van groepen jegens elkaar, waarbij de achterban van het CDA –de kerken– puin mogen ruimen. Ik hoop dat het CDA-congres beseft wat haar missie is als partij in de samenleving. Als de partijleider vindt dat het onderhandelingsresultaat ’recht doet’ aan deze samenleving, verzoek ik hem zijn bijbel nog eens te lezen.

Klaas Bolt Gouda

Wat een treurige dag. Links Nederland, onder leiding van de media (Trouw voorop), heeft bereikt wat het wil. De onderhandelingen zijn mislukt. Jammer, want het land heeft een regering nodig. De beoogde regering zou door een duidelijke meerderheid van het Nederlandse bevolking zijn gedoogd. De enige oplossing nu is nieuwe verkiezingen. Links kan niets leveren, want dat is versnipperd. Links is óók niet in staat de economie weer terug te brengen naar de gezonde periode van voor de crisis. En wie kan leven met een regering waar eventueel een partij in zit, die de val van het vorige kabinet veroorzaakte en ook nog een trucjes heeft uitgehaald om dat niet in de uitslag van de verkiezingen te laten doorwerken? Het is om te huilen dat men niet op het resultaat heeft willen wachten. Ik hoop dat de drie dissidenten begrijpen, dat ze moeten opstappen.

Steef van den Berg CDA-lid Alphen a/d Rijn

Maxime Verhagen wordt vaak getypeerd als een strateeg. In mijn ogen is hij echter de brokkenpiloot van het CDA. Eerst heeft hij (samen met Balkenende) het CDA van een middenpartij tot een voluit rechtse partij gemaakt, die inhoudelijk weinig meer te zeggen heeft naast de VVD. Daarna heeft hij het kabinet Balkenende IV opgeblazen. Vervolgens is hij in zee gegaan met de PVV, terwijl hij wist dat daar grote bezwaren tegen bestonden in de eigen partij. En steeds weet hij weer de schuld bij anderen te leggen: Bos, Klink, Wilders. De totale ontreddering van het CDA is toch echt op zijn eigen conto te schrijven.

Bert van der Spek Haarlem

Het argument, waar Verhagen mee schermt, dat 80 procent van de CDA achterban in zou stemmen met een regeerakkoord, pleit juist tegen hem. Immers, 20 procent is dan tegen en dat staat voor één vijfde deel. Omgerekend naar kamerzetels betekent het dat er 4 zetels te verwachten zijn die niet instemmen met de coalitie. Drie dissidenten is helemaal niet vreemd. Daarbij, gerekend naar het aantal stemmen, hebben VVD, PVV en CDA samen 49,4 procent. Trek daar bij het CDA 20 procent van af, dan hebben de drie samen 46,7 procent steun. Niet echt ’massaal’.

Cor Hofstra Drachten

Dat Wilders het vertrouwen in de CDA-fractie heeft opgezegd, daarvoor heb ik, als CDA-er, begrip. Klink en de twee andere dissidenten zijn niet professioneel te werk gegaan. Een onderhandelingsresultaat kun je pas beoordelen als het is afgerond. Klink en de zijnen moeten zich afvragen of ze geschikt zijn voor de politiek.

Bert Jansen Apeldoorn

Wilders kan niet meer volhouden dat hij wordt buitengesloten. Twee grote partijen zijn tot nu toe wèl steeds buitengesloten van coalitiebesprekingen: de SP en de CU. Het wordt hoog tijd dat de SP, die een schild is voor de zwakken, serieus wordt genomen. En de CU is de afgelopen periode een stabiele factor gebleken. De vraag is waarom wij het afgelopen jaar buitenproportioneel veel aandacht gaven aan Wilders en of daarmee zijn politiek vandalisme is versterkt. Het land is beter af met meer aandacht voor mensen als Roemer en Rouvoet.

Koos Nuninga Zwolle

Ik wil reageren op de brief van de hoofdredacteur van zaterdag. Wat moet ik met een dagblad dat zich beklaagt dat het ’getrakteerd werd op een onmogelijke verkiezingsuitslag en een meanderende formatie’? Eindelijk valt er iets te analyseren, achtergronden te beschrijven, en wat doet de redactie? Ik krijg te horen dat het hart van Trouw ’meer ligt bij de beginselen dan bij de machtspolitiek’. De tegenstelling tussen beginselpolitiek en machtspolitiek is een kunstmatige, zie het optreden van Klink. Wat de brief van Willem Schoonen me vooral vertelt is dat ik me als abonnee er niet over mag verbazen dat de redactie zich in journalistiek interessante tijden naar binnen keert, naar eigen geloof en overtuigingen.

Henk van Tuijl Rosmalen

Kan nu de inktvis worden ingezet om een voorstel te maken voor een nieuw kabinet?

Vlasta de Groot Zaltbommel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden