Brieven
Vuurwerkidioterie
Weer een meldpunt: nu voor vuurwerkoverlast, en ingevoerd door GroenLinks. Ik moet nog zien wat daarmee gebeurt. Het is te hopen dat deze actie een verandering ten goede brengt. De voorstanders van vuurwerk gebruiken argumenten die nergens op slaan: vuurwerk zou 'een volkstraditie' zijn en 'de politie kan het niet aan' om een verbod op vuurwerk te handhaven. Onbegrijpelijk, gezien het feit dat het verbod op vuurwerk afsteken voor 31 december algemeen wordt genegeerd. Slechts een minderheid van de bevolking is gek op consumentenvuurwerk; de meesten willen af van deze idioterie. Ik wacht op de ware argumenten die ongetwijfeld boven komen als de politiek toch beslist niets te doen.
Bert Jan Jonker Rotterdam
Groei is een leugen
Dat consumenten meer moeten gaan besteden om de economie uit het slop te halen, noemt oud-bankier Herman Wijffels (29 december) een reflex uit de vorige fase. Het is echter niet alleen een achterhaalde waarheid, maar ook een halve, misschien wel een kwart van de waarheid. 'Groei, groei, groei' is een leugen. Het is 'groei, vernietiging, groei'. Dat is de cyclus. We weten allemaal dat oneindige groei niet mogelijk is en toch beheerst het het politieke denken als oplossing voor de huidige crisis. Maar de crisis is juist het resultaat van 'groei, groei, groei'. Op dit moment is het zelfs al zo dat de mensen de schuld krijgen van de malaise omdat ze spaarzaam zijn. Nee, ze moeten zeker vertrouwen hebben in economen die ze terug willen voeren naar de vleespotten van Egypte? Terug in de consumptieslavernij.
Jaap Wever Oldeberkoop
Getuige van drama
Het drama van Fleur Bloemen, die voor de trein sprong uit wanhoop over pesten, heeft iedereen terecht diep geraakt. Maar om haar als lichtend voorbeeld voor 2012 te noemen, gaat mij te ver. Een lezer noemde haar als een van degenen die diepe indruk hebben gemaakt in 2012 (Podium, 28 december). Mijn 13-jarige zoon moest ongewild getuige zijn van haar daad. Wat dat met hem gedaan heeft, is niet voor te stellen. Het is wel erg makkelijk om dit af te doen met de vaststelling dat voor hem tenminste slachtofferhulp beschikbaar is.
Derkien Bultman Havelterberg
De boodschap van de paus
Een hele discussie in de krant over de toespraak van de paus, en of zijn woorden wel goed zijn weergegeven. Een toespraak betreft echter in essentie een subjectieve boodschap. De heer Ratzinger spreekt bovendien binnen het rooms-katholicisme: hij bouwt voort op kennis en begrippen uit de rk leer. Dit geloof wordt niet door iedereen gekend of gedeeld, en ook door gelovigen onderling verschillend begrepen. Daarom zal er altijd ruimte zitten tussen de bedoelde en de gehoorde boodschap. Goed dat de krant ruimte bood aan diverse interpretaties, opdat lezers zelf kunnen afwegen.
Marjolein v. Offenbeek Groningen
Verslaving is noodlot
Rechter Rinus Otte vindt: drugsverslaving is 'eigen schuld dikke bult' (Letter&Geest, 29 december). Verslaving is echt geen eigen keus, maar een noodlot. Een verblijf in het gevang (volgens Otte het enige wat helpt) lost niets op. Daadkrachtige orthopedagogische opvang en correctie wel, desnoods met harde hand. Er zijn nu eenmaal mensen die je niet aan hun lot kunt overlaten, maar tegen zichzelf moet beschermen. Otte (met permissie) dondert ze gewoon over de rand. De hulpmarkt schept echt geen patiënten, alsof het aanbod de vraag schept. Neen, meneer Otte: ze zijn er gewoon en je moet er iets mee. Helemaal te gek maakt Otte het door theologen aan te roepen als vervangers van juristen en gedragsdeskundigen.
Bram Theo Steynis Almelo
undefined