Brieven

Veiligheidsgevoel
Zonnige zaterdag 3 sept. 2011. Bij het ontbijt lees ik Beatrice de Graafs artikel in Letter&Geest over 'doorgeschoten veiligheid'. Om 09.11 uur rij ik in de auto over een verlaten landweg richting Pieterburen. Plots een harde knal, knisperend glas, een zwoele wind dringt binnen door de achterruit. De een na de andere fietser stopt en dwingende adviezen overschreeuwen de stilte van het platteland: bel de politie, 112, de coördinator nationale veiligheid, de AIVD want wie weet is het een moslim, het ministerie van verkeer. Een oudere vrouw mompelt iets over slachtofferhulp. Als ik terugroep dat ik maandag mijn verzekering wel even zal bellen slaat opwinding om in verbazing: Of ik het nieuws over de schutter niet volg?! Ik zie een angstig ogende fietser zijn mobiele telefoon trekken. Pas nu besef ik dat mijn toevallig ongelukje toch door het 'NOS-Journaal' zal worden bijgeteld!

Simon H. Bult Groningen

Actueel-historische romans
In zijn artikel 'Wij houden niet van hysterie' (Trouw, 3 september) stelt Rob Schouten vast dat recentelijk Nederlandse schrijvers geen actueel-historische onderwerpen meer hebben weten aan te snijden, anders dan de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft niet goed gekeken. Behalve de door Schouten genoemde Harry Mulisch schieten mij te binnen 'De balenkraai' (1967), van Aad Nuis, over het verlies van Nieuw-Guinea. En ik kom nog op 'Begeerte heeft ons aangeraakt'(2008), van Bert Natter en 'Bonita Avenue' (2010), van Peter Buwalda. Buwalda schrijft, weliswaar enigszins terloops, over de vuurwerkramp te Enschede (2000), Natter schrijft er diepgaand en aangrijpend over. Toegegeven, het was geen wereldramp, maar wel een voor Nederland onthutsende gebeurtenis voor wat betreft bestuurlijk onbenul en gebrekkige handhaving van wet- en regelgeving.

Jan Stoof Geervliet

Jopie en Prediker
In de fietstocht in de Weekendgids (3 september) werd aan schilder Jopie Huisman de spreuk 'Hetgeen niet is, kan niet geteld worden' toegeschreven. Omdat ik me het korte maar buitengewoon indringende en trefzekere oeuvre van Prediker eigen heb gemaakt en tot leidraad heb verheven in mijn leven, herkende ik die spreuk meteen als zijnde afkomstig uit dit bijbelboek (Prediker 1 vers 15). Ik denk niet dat er na Prediker nog iemand is geweest die inzake zingeving zozeer tot de kern is doorgedrongen, alhoewel in mijn boekenkast 'de Kracht van het Nu' van Eckhart Tolle een plaatsje naast de Bijbel heeft gekregen.

Dick Tiemens Arnhem

Bekrompen schrijvers
Op de internationale boekenbeurs in China staan vrije Nederlandse schrijvers in het middelpunt van de belangstelling omdat Nederland er eregast is (Trouw, 3 september). Dit biedt unieke mogelijkheden voor de aanwezige Nederlandse auteurs om op te komen voor talloze opgesloten en gecensureerde Chinese schrijvers, maar men benut deze niet. Het is weliswaar positief dat een deel van literair Nederland de (overigens uitstekende) steunverklaring van Amnesty heeft ondertekend, maar tevens te mager. Schrijvers als Van Dis, Bernlef, Koch en Dekkers tonen zich van hun meest bekrompen kant door niet alle mogelijkheden die ze nu hebben te benutten om solidariteit te betonen en op te komen voor hun geketende Chinese collega's. Als buitenlandse schrijvers met praktijkervaring in onderdrukking en censuur als Allende, Coelho, Márquez en Jung Chang zouden horen van de koele afstandelijkheid van genoemde schrijvers, zouden ze zich van schaamte van hen afkeren.

Jan Klas Zwolle

Luxe zelfontplooiing
Zoals ik met veel plezier drie jaar geleden naar 'Zomergasten' met Robbert Dijkgraaf heb gekeken, zo teleurgesteld las ik het interview met hem (Trouw, 3 september) waar hij onder het mom van 'blikvernauwing' een verhulde aanval doet op het kabinet om de tweede en derde studies duurder te maken. Vorige week studeerde een 58-jarige vriend af in zijn tweede studie. Bij de borrel veel geklaag over stijgende studiekosten. Maar op de vraag wat hij in ruil voor die studie terug gaat geven aan de maatschappij, was het antwoord: 'lekker niets'. Dus laten we de tweede studie in negentig procent van de gevallen maar kwalificeren als luxueuze zelfontplooiing. Daar hoeft de rest van Nederland niet aan mee te betalen.

Gerard Rijk Heemstede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden