Brieven

GroenLinks ziet de voordelen van de vorm van koningschap die we nu hebben over het hoofd (Trouw, 28 februari). De kans dat de koning(in), bij de huidige regels, oprecht betrokken is bij het land, is aanzienlijk groter dan bij een ceremoniële vorst. Er wordt nu ook een groter beroep gedaan op haar deskundigheid. Met een lintenknipper die geen enkele invloed mag hebben, zullen weinig burgers binding voelen. Dat lijkt me belangrijker dan het uitsluiten van kleine incidenten, die vaak alleen draaien om lange tenen van bepaalde partijen. Willem-Alexander heeft trouwens al te kennen gegeven dat hij geen ceremonieel koning wil zijn. Zal een van de andere troonopvolgers wel willen? Voor het uitroepen van een republiek is weer een grondwetswijziging nodig. GroenLinks is bezig een goed functionerend 'staatshoofdschap' op te blazen.

Ceremoniële vorst

Diederick Sprangers Nijmegen

Schrappen van studiebeurs

Een vijfsterrenverblijf in Parijs inspireerde de top van 's lands universiteitsbestuurders tot de gedachte dat het schrappen van de studiebeurs hoognodig is om aan de universiteiten het kaf van het koren te scheiden. Terwijl het toch bekend is dat de hoge kosten vooral zitten in de wildgroei aan opleidingen, of in studenten en bestuurders die 'aantallen' en 'wie je kent' belangrijker vinden dan 'wat je kent'.

Wie bereid is om zich in de schulden te steken, toont de beste motivatie, zo luidt de boodschap, daarmee het studeren van een recht voor de allerbesten reducerend tot platte koopwaar voor de meest biedende.

Alsof al die o zo voordelige leningen ons de afgelopen jaren al niet genoeg parten hebben gespeeld.

S. Surdèl Leiden

Pauluskerk

Al meer dan dertig jaar volg ik de bemoeienissen van de mensen in de Pauluskerk in Rotterdam. Daarom geloof ik niet dat Elma Drayer (Trouw, 24 februari) heeft begrepen wat Hans Visser bezield heeft om voor pedoseksuelen op te komen in zijn bijdrage op Podium (Trouw, 16 februari), zoals hij het ook gedaan heeft voor drugsverslaafden, uitgeprocedeerde asielzoekers en andere verschoppelingen in deze maatschappij. Hij keurde dit alles niet goed. Net zo min als wij, stel je voor. Maar ik neem mijn petje af voor zulke mensen die barmhartigheid laten gelden voor slachtoffers én voor daders.

B. de Groot Ede

Kwaliteit onderwijs (1)

'Betere leraren, beter onderwijs' (Trouw, dinsdag). Wat voorspelbaar. Moest hier onderzoek naar gedaan worden en moesten hier reisjes naar Finland voor worden gemaakt? Dit bewijst dat het al heel lang slecht gaat met het onderwijs. Langzamerhand is de kwaliteit wegbezuinigd: steeds minder universitaire docenten, veel minder vakken werden verplicht, docenten werden 'bekwaam' verklaard (dus: als je gym geeft, kun je ook informatica geven). In het basisonderwijs werd de opleiding verkort. Ieder weldenkend mens, ook zonder wetenschappelijke achtergrond, kan zich voorstellen dat de kwaliteit dan niet hetzelfde kan blijven.

G. den Heijer Lunteren

Kwaliteit onderwijs (2)

Alle leraren een mastertitel in het voortgezet onderwijs. Welja, is het niveau van de tweedegraadsleraren dan zo beroerd dat ze te weinig van hun vak weten? Staan ze met hun mond vol tanden voor de klas? Een master is zeker nodig, maar dan voor het omgaan met agressie, kennis van drugs- en alcoholproblemen, asociaal gedrag, leerlingen uit achterstandswijken, ADHD-leerlingen, etc. Kortom: er is in onderwijsland behoefte aan leraren met gedegen kennis en vaardigheid op opvoedkundig gebied.

Pim Oosterheert schoolmeester, Zoeterwoude

Kwaliteit onderwijs (3)

Inderdaad, met docenten van het 'Finse type' kan er gewerkt worden aan beter onderwijs. Zij zijn immers zelf al opgeleid binnen een systeem dat een goede opleiding mogelijk en aantrekkelijk maakt. In ons land kampen wij echter met een negatieve versie van dit opleidingstraject. Met een variant op de vraag: quis custodiet custodes (wie houdt de bewakers in de gaten?) moeten wij ons afvragen: Wie gaan onze leraren opleiden? Die docenten komen immers de laatste decennia zelf uit het gelaakte systeem voort. Het Nederlandse onderwijs moet zich dus aan de eigen haren uit het moeras optrekken.

J.H. van Keulen Putten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden