brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Hou de AOW zo

De rek is er uit bij de werkgelegenheid, zo stelt het CPB (Trouw, 21 april). Mijn voorstel: laat de AOW-leeftijd voorlopig niet verder stijgen. Dat kan altijd later nog, als er werkelijk een tekort aan aanbod op de arbeidsmarkt komt. De komende jaren is het niet zinvol om mensen van 66 jaar nog te laten werken.

Frits Hermans Amsterdam

Zeg wat goed is

Met bevreemding las ik het stuk 'moeten spuiten en willen slikken' (Trouw, gisteren). Volgens Yesse horen drugs gewoon bij technofeesten, of je nou diabetes hebt of niet. Gelukkig kan hij met zijn ouders alles bespreken en bezoekt hij met zijn moeder de kinderarts. De kinderarts begrijpt best dat Yesse uit de band wil springen en wil expirimenteren met drugs. De diabetesverpleegkundige wil vooral niet moraliseren en wil begeleiding bieden om het drugsgebruik zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het klinkt allemaal heel nobel. Maar durft niemand tegen Yesse te zeggen dat drugs levensgevaarlijk zijn en dat drugs net zo min bij feesten horen als aanrandingen bij Oudejaarsavond? Opvoeden is (ook) moraal bijbrengen. Durf als ouder, en zeker als dokter, te vertellen wat goed is en wat niet.

Pieter Barnhoorn huisarts Leiden

Beloften van Widodo

President Joko Widodo bezoekt Nederland. Mensenrechtenschendingen zijn in Indonesië aan de orde van de dag en terecht schrijft Wouter van Cleef over homohaat (Trouw, 21 april). Maar om daar een halve pagina aan te wijden en de doodstraf, kerksluitingen en vooral de problemen in Papua niet te benoemen, maakt de berichtgeving onvolledig. Informatie uit Papua behoeft niet alleen onze historie uit voormalig Nederlands Nieuw-Guinea te bevatten, noch de mededeling dat Jokowi een verfrissende leider is maar verandering moeizaam blijken. Ook de blokkades voor journalisten die Papua willen bezoeken zijn nog steeds niet opgeruimd, ondanks beloften van de Indonesische president.

Koen J. de Jager Nieuwegein

Belediging

'Oude regel belediging kan weg', lees ik (Trouw, 21 april). Het gaat over staatshoofden en majesteit. Volgens mij kent echter ook de vrijheid om een staatshoofd te beledigen zijn grenzen, zelfs binnen het grenzen opzoekende gebied van de satire: het kan ook te grof, zoals in het recente geval van Erdogan bij onze oosterburen. Ik wil het 'grote deel van de Kamer' en minister Van der Steur dan ook op het hart drukken om - gelet op hun voorbeeldfunctie - het normbesef binnen de cultuur binnen onze landsgrenzen scherp te houden. De uitspraak van Kierkegaard kan daarbij helpen: "Wat zijn mensen toch absurd! Zij gebruiken nooit de vrijheden die zij bezitten, maar zij eisen diegene die zij niet bezitten. Zij hebben de vrijheid van gedachte, maar zij eisen de vrijheid van meningsuiting". Laat ons niet nog verder afglijden naar het niveau van het politiek populisme.

Leendert Lau Oss

Dood van Prince

Gelukkig nu geen uitgebreide terugblikken in de nieuwsrubriek maar alleen in de Verdieping, prima. Ik heb niks met deze muziek, wist wel dat er een 'Prince' bestond.

Martin Kroon Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden