Brieven

ASN
Bert Scholtens, hoogleraar economie en commissaris bij de Rabobank in Groningen, beargumenteert dat de Eerlijke Bankwijzer ASN ten onrechte als uiterst duurzaam aanmerkt (Podium, 29 januari). Het valt echter niet te ontkennen dat ASN -in tegenstelling tot veel andere banken ¿ niet in (kern)wapenfabrikanten investeert, tot de banken behoort die het meest investeert in duurzame elektriciteit en aanmerkelijk opener is over haar investeringen dan de meeste andere banken. Feit is ook dat miljarden van ASN in hypotheken van SNS worden geïnvesteerd. Investeringen in hypotheken zijn duurzamer dan bijvoorbeeld investeringen in bedrijven die naar olie boren op de Noordpool en het milieu vervuilen in Nigeria.

Peter Ras projectleider Eerlijke Bankwijzer Den Haag

Weeklagende ouderen
De vermogende ouderen gaan een aanzienlijk hogere bijdrage betalen voor zorg in een verpleeg- en verzorgingshuis. Het is ach en wee in een deel van ouderenland. Jaren goed verdiend of gespaard en nu moet men dit de laatste paar jaar van het leven nog uitgeven aan zorg in een instelling. Waarom zouden vermogende ouderen niet flink bij kunnen bijdragen aan de kosten van verpleging en verzorging? Nemen ze dit geld liever mee het graf in? Of zijn het de erfgenamen die voor dit geweeklaag zorgen?

Henk Groeneveld Zutphen

Hetze tegen ouderen
Onbegrijpelijk dat een krant als Trouw meedoet met de hetze tegen de ouderen. Zoals breed uitgemeten op de voorpagina (Trouw, 26 januari) werd verkondigd dat ouderen gemiddeld 107.000 euro bezitten. Altijd dat gegoochel met cijfers! Natuurlijk zijn er rijke bejaarden: oud-ministers, -staatssecretarissen, -burgemeesters en hoge ambtenaren met hun bijbanen en commissariaten. En dat zal wel zo blijven ook, want wie maandelijks 10.000 euro netto aan pensioen ontvangt, betaalt slechts minder dan 1 procent meer belasting terwijl iemand met 800 euro meer dan vijf procent voor de kiezen krijgt. Datzelfde patroon tekent zich ook af op de arbeidsmarkt. De laagste lonen betalen de meeste belasting. In het land van Samsom en Rutte dragen de zwakste schouders de zwaarste lasten. Leefde Den Uyl nog maar!

Hans van der Hoede Zaandam

Spaargeld
Nu is het wel duidelijk wat ouderen het beste met hun spaargeld kunnen doen: neem het er van! Maar wel binnenlandse bestedingen graag, dan heeft de nationale economie er ook nog wat aan. Zo kun je voorkomen dat je ooit in een verzorgingshuis woont waar je twee maal zoveel betaalt als de buren die wel hebben geleefd van hun spaargeld.

G.B. Sloots Vaassen

Godsdienstvrijheid
Volgens Boris van der Ham van D66 (Religie & filosofie, 28 januari) moet de wetgever 'neutraal' zijn, en hij vindt godsdienstvrijheid slechts een individueel recht. Zo wil hij proberen die vrijheid te begrenzen. Maar die opvattingen zijn op zijn minst discutabel en daarom een slecht uitgangspunt. Het strafrecht biedt hier de belangrijkste grens die bovendien voor iedereen acceptabel zou moeten zijn, net als bij de vrijheid van meningsuiting. Pas die eerst maar eens toe. Een religieuze argumentatie daartegen stelt zichzelf aan de kaak. Zo hoort besnijdenis verboden te worden, als die ingreep (het risico van) mishandeling oplevert. Maar Van der Ham komt niet eens tot die conclusie. Hij is de draad kwijt, net als zijn geestverwanten.

Jan Wedeven Groningen

GroenLinks
De fusiepartij GroenLinks hinkte vanaf de oprichting in 1990 op de twee gedachten van de naamgeving. Op die manier werd een krachtige groene beweging in Nederland in de kiem gesmoord. Indien de daadkrachtige groene PPR alleen verder was gegaan op het pad van de duurzaamheid en eindigheid van groei zou dat à la Duitsland een groene partij hebben opgeleverd met meer dan twintig zetels. Voor GroenLinks is nu het moment gekomen deze feiten onder ogen te zien en zich ¿ na een complete heroriëntatie ¿ als Groenen te positioneren in het Nederlandse politieke landschap. Het gedachtengoed van de Partij voor de Dieren dient daarbij in zijn geheel te worden ingebouwd. Voor die nieuwe Groenen meld ik me bij deze aan als actief lid.

Dick Tiemens Arnhem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden