Brieven

Links manifest (1)
Het manifest van een twintigtal dominees om links te stemmen en daarbij de SP niet uit te sluiten (Trouw, 29 augustus), is mij uit het hart gegrepen: moedig en gelovig. Ik heb mijn aarzelingen ten opzichte van de SP allang overwonnen door bij de gemeenteraadsverkiezingen in mijn woonplaats lijstduwer van de SP te zijn. Het manifest verwerpt volkomen terecht het vermaledijde neoliberalisme als niet-sociaal. Waarom zegt ondertekenaar Harry Pals dan niet onomwonden dat een christen op 12 september niet op de VVD kan stemmen? De VVD schreeuwt het neoliberalisme toch van de daken af: privatisering en zelfredzaamheid?!

Jan van Drie,emeritus-predikant Oss

Links manifest (2)
Predikanten mogen graag beleren. Ze doen het ook vandaag, zoals studentenpredikant Harry Pals in Trouw (28 augustus). In 1932 werd aan een hoogleraar in Bonn - het was Karl Barth- een stemadvies gevraagd. Hij zei: "Ich weiss nicht ob Gott für Hitler, Thälmann oder Brüning sein wird."

L.H. Kwast Leeuwarden

Krant voor zwevers
Prachtig, die tekening van Tom in Trouw (29 augustus) over de verdrinkende kiezer en de column van de zwevende Rob Schouten. Ik herken me helemaal in hen. Kieskompas bracht me 13 overeenkomsten. Het is eenzaam in het midden. Maar met de krant van gisteren voelde ik me weer deel van een grote groep gelijkgezinden. Al zijn we politiek daklozen, we hebben tenminste nog een krant: Trouw.

Leo Oprel Aalsmeer

Mannen, mond houden!
Ik ben het volkomen eens met Asha ten Broeke (Trouw, 28 augustus) die schreef over de Republikeinse senaatskandidaat Todd Akin en diens uitglijder. Als het over abortus gaat, moeten mannen hun mond houden. Geen van hen is ooit zwanger geweest, laat staan zwanger tegen 'zijn zin'. Ze weten niet waar zij over praten.

Jenny Muilwijk Purmerend

Zwanger in Bosnië
Ik was verstomd toen ik de lijsttrekker van de SGP hoorde zeggen dat vrouwen zelden zwanger worden van een verkrachting (Trouw, 29 augustus). Weet hij dan niet dat Servische soldaten in de jaren negentig werden opgehitst om in Bosnië moslimvrouwen te verkrachten, met het uitdrukkelijke doel om bij hen 'kinderen van de vijand' te verwekken? Toen ik in de jaren negentig door Bosnië reisde, heb ik verschillende jonge moslimmoeders ontmoet die slachtoffer waren geworden van deze afschuwelijke praktijken. Zij moesten leven met schande, angst en verwarring. Het is een van de wreedste vormen van psychische en lichamelijke agressiviteit geweest van de Balkanoorlogen.

Roel van Duijn Amsterdam

Geen premier meer
Sinds het kabinet-Rutte in april is gevallen, worden de ministers 'demissionair' genoemd. 'Demissionair' betekent zoveel als 'ontslagnemend', het ontslag dat Mark Rutte op 23 april heeft aangeboden aan onze koningin. Hoe komt het dat er nog steeds in de media, ook in Trouw, wordt gesproken over 'premier' Rutte? Balkenende werd ook 'demissionair' premier genoemd.

Paul Hendriks Bakkum

Kerk als stembureau
Toen ik enkele weken geleden een Haags D66-raadslid hoorde verdedigen waarom er niet meer gestemd zou worden in kerken dacht ik eerst dat ik in een satirisch programma terecht gekomen was. Maar het was serieus bedoeld. De uitleg van de Haagse burgemeester (Trouw, 29 augustus) is realistischer. Maar ik vermoed dat het een reparatiepoging is. Worden op andere plekken trouwens ook geen 'fysieke en psychologische drempels' opgeworpen, zoals een stembureau in een school (D66 bevoordelen), in een station (welke partij bevordert het openbaar vervoer het meest?), in een overheidsgebouw (gunstig voor de zittende macht), in bibliotheek of museum (ze durven wel, na al die bezuinigingen) of in een winkel (stemt VVD )?

Robert Wilschut Rotterdam-Hoogvliet

Arme meisjes
Ik voel een behoorlijke dosis irritatie opkomen bij het lezen van het artikel 'Niet met je eten gooien!' (Trouw, 29 augustus), over de 'helse ervaring' van het uit eten gaan met kinderen. Dat komt vast omdat ik net drieënhalve week in Liberia heb doorgebracht. Daar waren ook 'arme meisjes', maar die zaten op een vuinisbelt.

Dienke Nijeboer Heino

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden