brieven

Ephimenco en Merkel

Goed om de column van Ephimenco te lezen over de toespraak van Merkel (Trouw, 19 december). En toch kan ik niet zonder mensen als de bondskanselier, die uitzicht bieden op barmhartigheid. Na de toespraak van mevrouw Merkel durf ik me te laten raken door Ephimenco's geschetste ellende.

Olav van Overbeek Ysbrechtum

Afpakken bezit asielzoekers

Terecht, dat u een artikel wijdt aan het Deense plan om bezittingen van asielzoekers af te pakken (Trouw, 21 december). Deze mensen, die al zo veel verloren hebben! Dat vluchtelingen met vermogen meebetalen aan hun nieuwe bewoning en onderhoud, zal iedereen, inclusief de vluchtelingen, normaal vinden. Maar nu worden ze neergezet als uitbuiters. Weer een negatieve geste. Stel eventueel een grens in, zoals bij de aanvraag van een uitkering, dan lijkt er rechtvaardigheid. Alles moet gezegd mogen worden, maar ik zou wensen dat dit voorstel nooit was geuit.

J. Verschueren Nijmegen

Afdekken van asielkosten

Er is commotie ontstaan over het Deense plan om bezittingen van asielzoekers af te nemen, om de asielkosten te dekken. Maar Nederland doet zoiets al jaren: bezittingen als een huis worden in de bijstandswet aangemerkt als 'vermogen', waarmee rekening wordt gehouden bij toekenning van een bijstandsuitkering.

Marinus Hoorntje Oosterhout

Bouwen in de duinen

De schrik sloeg ons om het hart toen we zaterdag lazen dat het kabinet besloten had meer bebouwing toe te staan in het kustgebied. Onbegrijpelijk dat de PvdA dit laat passeren. We wisten al dat de VVD niet de partij is van milieu en klimaat. Hun achterban beschikt ook over het kapitaal om duingrond aan te kopen voor villa's met tennisbanen etcetera. Als de duinen nu ook bij de PvdA niet meer veilig zijn, ziet het er slecht uit. Grote delen van het kustgebied die nu nog toegankelijk zijn voor iedereen, zullen straks omheind zijn door hekken.

Cora en Leo Arkenbout Brielle

Militair machtsvertoon

We lijken af te stevenen op een nieuw militair machtsspel. 'Kans op escalatie' staat er boven een bericht in Trouw van zaterdag. De machtsbalans moet doorslaan ten gunste van de Navo, staat er. Kan de Navo mij uitleggen waarom dat moet? Dit soort machtsvertoon heeft eerder bewezen niet te werken. En dan ook nog in de Middellandse Zee, waar dagelijks mensen verdrinken die uit hun ellende weg willen.

Geert Klaassen Westerbork

Toekomst van journalistiek

'De digitalisering heeft de journalistiek veranderd', zegt hoofdredacteur Frits van Exter over de overgang van Vrij Nederland van week- naar maandblad (Trouw, 18 december). Misschien inderdaad in uitingsvorm - want er zijn door internet platformen bijgekomen - of in werkwijze, maar niet in essentie. De essentie van journalistiek blijft het op een professionele manier vergaren en verwerken van informatie, en het verantwoorden daarvan. Dat onderscheidt professionele journalistiek van zogenoemde burgerjournalistiek en betekent dat de journalistiek meer toekomst heeft dan ooit. Misschien doet de laatste drukker het licht uit, maar zeker niet de laatste journalist.

Nico Kussendrager Utrecht

Anti-joodse sentimenten

Briefschrijver Laurens Joustra meldt terecht dat de os en de ezel in de Bijbel voorkomen, in Jesaja 1: 3 (Brieven, 21 december). Het vers is echter langer: '...maar Israël mist elk inzicht, mijn volk leeft in onwetendheid.' Met de os en de ezel kwamen, helaas, óók anti-joodse sentimenten de kerststal binnen.

Gelukkig weten de meeste mensen niets van dit treurige deel van de kerkgeschiedenis. Zo heeft gebrekkige bijbelkennis toch nog een goede kant.

Ds. Alice van Halsema Geldermalsen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden