brieven

Tutoyeren in het Fries

Bij het lezen van het stuk over de aanspreekvormen (Trouw, 12 november) bedacht ik weer hoe dat in de Friese taal gaat. Ook het Fries kent de aanspreekvormen u ('jo') en jij ('do'), maar die worden niet op dezelfde manier gebruikt als in het Nederlands. De jo-vorm voelt als beleefd, die gebruik je tegen mensen die je niet kent en dan met name wanneer ze ouder zijn. De do-vorm gebruik je tegen collega's, vrienden, familie en je kinderen. Veel Friezen zeggen geen jij tegen hun ouders, maar gebruiken daarvoor de benaming 'mem' en 'heit'. Daarnaast kennen we ook nog een soort tussenvorm. Wanneer je twijfelt tussen 'u' en 'jij' kun je iemand ook met zijn/haar naam aanspreken. Mijn schoondochter/zoon spreken mij aan met mijn voornaam, maar niet met je of jou. Ze zeggen bijvoorbeeld: "Heeft Maaike het druk gehad?" Wat je ook vaak hoort, is dat iemand bij zijn achternaam wordt aangesproken: "Heeft Van Dijk dat zelf gemaakt?" Het is beleefd en toch niet afstandelijk. Niet-Friezen vinden dit vaak heel apart als ze dit voor het eerst horen.

Maaike van Dijk Franeker

undefined

Lintje

Een Nederlandse moeder redt met gevaar voor eigen leven haar dochter uit de klauwen van IS in Syrië (Trouw, 19 november). Xenofoob Den Haag: geef het meisje zo snel mogelijk haar paspoort terug en omring haar met alle liefde, zorg en aandacht. En voor de moeder graag een lintje van de koning zelve.

Lex de Lang Amsterdam

undefined

'Onze traditie'

'Zwarte Piet moet blijven, het is onze traditie!' Ooit hebben we zo'n zelfde soort traditie gehad; dat de man de baas was over de vrouw. Afgeschaft omdat ooit een klein groepje feministen, een minderheid, vond dat dit middeleeuws en seksistisch was. En nu dit: een klein groepje zwarten, een minderheid, vindt het niet goed dat wit over zwart heerst, ook niet in spelvorm. Hoe lang houden we deze traditie nog vol? Wanneer de man de baas is over de vrouw is het seksisme, ook in spelvorm. Wanneer de blanke de baas speelt over de zwarte is het racisme, ook in spelvorm. Wanneer gaan de ogen open in 'onze traditie'; in deze extreem blinde vlek van de Nederlandse cultuur?

R. Schippers Zutphen

undefined

Bert van Oostveen

Henk Hoijtink noemde Bert van Oostveen, directeur KNVB, in de krant van gisteren 'een bestuurder zonder voetbalachtergrond'. Ik kan melden dat Bert jarenlang onze betrouwbare sluitpost was in Amstelveen 7. Direct toegegeven, een topelftal waren we niet. We speelden in een van de diepste kelders van de KNVB, maar in het seizoen '95/'96 werden we toch maar mooi kampioen, mede dankzij onze keeper.

Sake Stoppels (rechtshalf) Nootdorp

undefined

Propaganda voor IS

De voorpagina vol met propaganda voor IS-strijders. Ik vraag mij af of wij zoveel aandacht aan de propagandafilm moeten geven. De media zijn er allemaal van overtuigd dat deze misdadigers trots zijn op hun misdaden en zeer vereerd met de aandacht die ze krijgen. Ze hopen daardoor ook meer volgelingen te krijgen. De zeer verontrustende enquête onder Turkse jongeren geeft mij de indruk dat ze ook nog succes hebben. Ondanks de nieuwswaarde denk ik dat wij er beter kleine berichten van kunnen maken.

H.K. Murk Delden

undefined

Soefisme, mystieke tak

Goed artikel van David Pinto (Opinie, 18 november), over de vraag hoe er een moderne vertaling kan worden gegeven aan de islam. Welnu, die bestaat al lang: het soefisme. Een mystieke tak van de islam. Voor het kunnen ervaren van mystiek is het nodig om als individu onafhankelijk en geestelijk vrij te kunnen zijn en zonder opgelegde dogma's te durven leven. Er is voor velen wat dat betreft nog een lange weg te gaan, ook buiten de islam.

Marjan Buninga Nootdorp

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden