brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Djihadisten

Als ik de foto van demonstrerende djihadisten zie (Trouw, 8 juli), dan weet ik waarom ik tegen gelaatsbedekking ben. Mensen met dusdanig extreme opvattingen dat die alleen in alle anonimiteit worden geuit. Of is het om hun eigen angst te verbergen?

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Kort door de bocht

Met aandacht las ik het artikel van Dries van Agt over de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever (Opinie, 8 juli). Ik vind hem erg kort door de bocht. Je zult als gezin maar elke dag bedreigd worden. Wat rest is een vraag: wie legt nu eens uit waarom Jordanië de Palestijnse staat of minstens hun veilig woonoord niet zou kunnen zijn?

Wim Stoop Santpoort Noord

Waardigheid

Twee geestelijk leiders, maar een wereld van verschil. Ze staan min of meer toevallig onder elkaar (Trouw, 7 juli). De een is van Isis en is op zoek naar een zelfomschreven waardigheid voor zijn afgebakende groep 'geloofsgenoten'. De ander is paus en zoekt naar onbegrensde waardigheid voor mensen zonder identiteitspapieren aan de grenzen van (zuidelijk) Europa.

Jelle Bezemer Zwolle

Van der Gijp inspireert

Twee zeer negatieve reacties op het interview met René van der Gijp (Brieven, 7 juli). Voor mij ontstaat daarentegen het beeld van iemand met zelfkennis en relativeringsvermogen. Hij wil graag alleen zijn. Veel mensen kunnen dat niet, voor anderen is het een levensbehoefte. Mensen die niet geschikt zijn voor huwelijk of samenwonen maken zichzelf en hun omgeving meestal niet gelukkiger door zich aan te passen aan de sociale norm. Van der Gijp ziet het leven als een mooie expeditie. Ik vind zijn zienswijze niet leeg, maar inspirerend.

Stieneke Kamp Den Haag

Paradijzen 2060 en 2080

Met lichte verbijstering las Johan ten Hove (Opinie, 7 juli) de profetieën van het Centraal Planbureau. Ons nageslacht krijgt over 45 jaar, dus in 2060, AOW als ze 71,5 jaar zijn. In 2080, na 65 jaar, beleven onze achterkleinkinderen dat de staatsschuld nul is.

We gaan 65 jaar terug, 1949. Drees wil niets weten van de 'verzorgingsstaat'. Hij gaf de voorkeur aan 'waarborgstaat', de staat is geen hangmat. Hadden we maar geluisterd! In 1969, 45 jaar geleden, stond Piet de Jong aan het roer. Naar eigen zeggen 'rotzooide hij maar wat aan'. Drees met snor, en De Jong, de kleine Drees, zonder snor, waren geen babbelaars, kletsmajoren en grappenmakers. Laat staan profeten. Wim Kan zei het in zijn oudejaarsconference: voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft.

Jan de Vries Hilversum

Eén ras

Op de hbs heb ik geleerd dat er slechts één menselijk ras bestaat en dat alle rassenleren irreëel zijn. Racisme kan dus niet bestaan, domweg bij het ontbreken van meer dan één ras. Rapporten die van iets anders uitgaan, dragen bij aan denkbeelden waarvan we hoopten dat ze waren uitgestorven, ook al komen ze van een club als de VN. Laten we in vredesnaam ons verstand blijven gebruiken - het gaat echt nergens om!

Johan Prins Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden