brieven

Blinkend schoon

Afgelopen nazomer rende ik de halve marathon in Stockholm. Met 40.000 deelnemers betekende dit 40.000 lege waterflesjes en 40.000 lege colablikjes. Op ieder flesje en blikje zit een kroon statiegeld, en na een uur was het hele finishterrein blinkend schoon. De zwakkeren van de samenleving, zwervers, asielzoekers, illegalen, verdienen met dit statiegeld een boterham en slaapplaats bij het Leger des Heils. Er hoeft dus niet gestolen of gedeald te worden. In Scandinavië werkt die kroon per flesje en blikje om criminaliteit terug te dringen. Zijn we in Nederland al wakker?

Dick Ufkes Den Haag

Pester

Omdat ik mij heb geërgerd aan de berichtgeving over pesten, een ellende voor velen waaraan anderen miljoenen verdienen, geef ik mijn ervaring en die geef ik gratis. Die ene pester ben ik nimmer vergeten. Dat was toen ik begin jaren vijftig als vijftienjarige werkzaam was in een fabriek. Ik moest die man (toen veertig jaar) behulpzaam zijn bij de aanleg van een verwarming, in een kelder. Ik moest de gelaste onderdelen vasthouden. Daarbij kwam veel hitte vrij. Hij schreeuwde: vasthouden. Toen ik die buis toch even losliet, hield hij de vlam dicht boven mijn handen. En dat deed pijn. Naast de lichamelijke ook nog eens de geestelijke vernedering. Toen was ik nog niet zo goed 'gebekt', maar later werd ik dat wel door bepaalde negatieve ervaringen. Pesten kan dus ook nog ergens goed voor zijn.

Jan Sueters Schalkhaar

Passie-heisa

Ik snap de bijna hysterische verering van de Mattheüs Passion niet. Het Erbarme Dich is schitterend, maar de overige drie uur zijn niet om door te komen. In een half uur Brandenburgische Konzerte, een veel origineler werk van Bach, gebeurt melodisch meer dan in drie uur Passie. Ik vermoed dat snobisme de motor is achter de Passie-heisa. Je houdt van de Radetzky Mars, maar daar deint ook jan met de pet op mee, dus beluister je die stiekem. Frederik de Grote, de Pruisische koning die verplicht de passie eens per jaar moest bijwonen, zei al: 'Mijn vader heeft dat rotwerk uit kunnen zitten, dus kan ik het ook.'

L. Venede Amsterdam

Hysop

Naar aanleiding van 'Euthanasie valt artsen te zwaar' (Trouw, 15 april) waarin het gaat over een moeder van 47 jaar met twee kinderen die niet verder kan leven door het hevige oorsuizen. Er is een eenvoudig middel en dat is hysop. Koop bladeren en steek die in brand, zorg dat de rook in de gehoorgang komt (bijvoorbeeld door er een trechter boven te houden). En het helpt, wij doen het reeds jaren in ons gezin op deze manier. Artsen kennen geen middel, maar de natuur wel: hysop.

fam. C. Muusse-Mantilla Nieuwerkerk aan den IJssel

Kinderpardon

Staatssecretaris Teeven hanteert een heel bijzondere logica: kinderen die ingeschreven waren bij gemeentes stonden niet onder rijkstoezicht en komen daarom niet in aanmerking voor het kinderpardon. Dat is absurd voor deze kinderen en geeft een bijzondere kleur aan de voorgenomen decentralisatie van rijkstaken. Wie kan deze 'logica' volgen?

Jan van der Kolk Voorburg

1850 Mauro's

Er was eens een Mauro. Hij kon volgens de regels geen verblijfsvergunning krijgen. Het CDA was de boosdoener, met name minister Gerd Leers. Nederland was geheel ontdaan, schande. Nu zijn er 1850 Mauro's die terug naar het land van herkomst moeten. En ondanks hun eigen kinderpardon zijn de principes van CU en PvdA even uit beeld. Even geen tijd, we hebben ook nog de zorg die uitgekleed moet worden en hoe we dat moeten brengen.

Henk Niezen Putten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden