brieven

Abortus en doodstraf

Een lezenswaardig stuk van Mark van Vugt (Opinie, 4 juli) over onze morele waarden. Een kanttekening bij zijn voorbeeld van een moreel dilemma: 'Hoe kun je voor de doodstraf zijn, maar tegen abortus?' Een veelzeggende volgorde, want andersom had ook gekund: hoe kun je voor abortus zijn, maar tegen de doodstraf? Bij abortus gaat het om het leven onthouden aan een onschuldig mensenkind in wording, terwijl de doodstraf normaliter iets te maken kan hebben met een zwaar misdrijf. (Overigens zonder dat ik zo'n uitgesproken voorstander ben van de doodstraf en zonder dat ik een oordeel wil vellen over abortus.)

P.J. Koopmans Venray

undefined

Taalfouten

Dat taalfouten mogen, zelfs bij examens, is enerzijds van de gekke, anderzijds denk ik dat de 'Taalclubs' die voorschrijven hoe iets geschreven moet worden mede schuldig zijn. Hoe vaak zijn er niet schrijfwijzen en regels veranderd. Er is een tijd geweest dat ik - na zeer goed onderwijs - precies wist hoe het geschreven moest worden. Voor de lol maak ik 's morgens de 'beter spellen'-test en soms weet ik het echt niet. Want eerst was het zus, nu is het zo. Een andere zaak zijn grammaticale fouten. Ik hoop van harte dat fouten in de d's, dt's en t's nog steeds zonder meer fout worden gerekend. Op internet wemelt het van die fouten en tot mijn schrik soms gemaakt door leerkrachten.

C. Duut Leerdam

undefined

Verpleegzorg blijft nodig

'Verpleeghuisdirecteur pleit voor afschaffing van het verpleeghuis', meldde Trouw (3 juli). Als ik het artikel lees, blijkt dat Kars Hazelaar, de bestuurder, niet het afschaffen van het verpleeghuis te bepleiten, wel het verruimen van adequate verpleegzorg in de thuissituatie. Hazelaar schat dat ongeveer de helft van zijn verpleeghuisbewoners best thuis zou kunnen wonen.

Dat laat onverlet dat de andere helft nog steeds adequate verpleeghuiszorg behoeft. Dit omdat zij ondanks alle gemotiveerde inzet van hun zorgverleners voor hun thuissituatie te veel aandacht vragen en te hulpbehoevend zijn. Ook in de toekomst zal voor een groot deel van zorgbehoevende ouderen opname in een verpleeghuis dringend noodzakelijk zijn, opdat ze niet nodeloos in hun huis verkommeren. Ernstig moet gewaakt worden voor afbraak van zulke voorzieningen door ongenuanceerde en ondeskundige beeldvorming in deze!

Peter Spits Son en Breugel

undefined

Nuance

Wat een prachtige uitspraken van Joep Dohmen over de discussie tussen Suurmond en Keizer over dementie (Letter&Geest, 4 juli). Om zó Suurmond en Keizer beiden tot hun recht te laten komen, waar het ten diepste beide heren ook om begonnen is: recht doen aan ieder mens, ongeacht zijn of haar staat van 'zijn'. Van harte hoop ik dat Keizer en Suurmond zich erkend weten en zich kunnen herkennen in deze zo genuanceerde woorden van Joep Dohmen. Een nuance die zij vanuit hun eigen vakgebied wellicht niet kunnen aanbrengen. Wat mij betreft is dit interview een geslaagde poging beide vakgebieden enigszins naar elkaar toe te buigen.

Sea de Haan-van Dijk Zuidwolde

undefined

Hond weet wel dat hij leeft

De logica van Bert Keizer: een hond weet niet wat doodgaan is, dus hij weet ook niet dat hij leeft (Trouw, 3 juli). Ik zou zeggen, bedreig een dier maar eens met de dood en hij gaat rennen voor zijn leven. Daarin is het verschil tussen mens en dier echt niet zo groot. Mens en dier willen maar één ding en dat is blijven leven.

Peter Gootjes Wenum Wiesel

undefined

Niet te volgen

Het nieuwe grafisch overzicht van de Tour de France is zo slecht en de letters zijn zo klein, dat het voor oudere mensen niet te volgen is.

A. Hermans Utrecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden