brieven

Noodplan jeugdzorg

Begrijpelijk maar jammer, een banenpool voor jeugdzorgwerkers (Trouw, 2 juni). Veel ouders hadden juist gehoopt dat de overgang van jeugdzorg naar gemeentes een echte transitie zou zijn: nieuwe mensen met een nieuwe mentaliteit. Mensen voor wie het kind in (het netwerk rond) het gezin centraal zou staan. Emeritus hoogleraar Jo Hermanns zegt daarover: "De medewerkers die overgaan naar de gemeente moeten dan ook een hele omslag in denken maken. De jeugdzorg moet uit de medewerker gehaald worden." Volgens Hermanns zal het moeilijk zijn, maar kan dat wel. (Interview in Nieuwsbrief KOG voorjaar 2014) En verder komt er registratieplicht en tuchtrecht voor de jeugdzorgwerkers. Blijven hopen dus maar!

Truus Barendse Haarlem

Bestaat God? (1)

Een mooi antwoord van sterrenkundige Barthel op Anco's vraag naar God. Mijn vraag: heeft de Allerhoogste echt de hulp nodig van mensen als Jos Janssen te Nunspeet? Zie Exodus 3: 14: "Ik zal zijn die ik zijn zal". Of theoloog en filosoof Kees van Peursen: "Hij is het weer"!

Tom van der Meulen Groningen

Bestaat God? (2)

Prof. Barthel antwoordt Anco op een plezierige wijze waaraan velen iets zullen hebben. Hij had zijn antwoord misschien nog iets persoonlijker kunnen houden. De gedachten rondom God zijn wel héél meervoudig. We raken aan een mysterie dat onze gedachten te boven gaat. Er past ons, vergankelijke, mensen nog wel meer bescheidenheid.

J. Bonnes Zoetermeer

Ombudsman

Het establishment komt met een selectie voor de nieuwe nationale ombudsman (Trouw, 2 juni). Het publiek wordt geconfronteerd met een wel heel korte procedure. De selectiecommissie acht maar één kandidaat geschikt. Onderwerp van ruilhandel? Met de heer Van Woerkom, een keurige man, lobbyist voor de autobelangen en actief VVD'er, kan het landsbestuur zich geen buil vallen. Maar de burgers? Het gaat om een instituut van gezag, onbesproken gedrag en neutraliteit. Met de Marokkanenkwestie op de achtergrond, lijkt er voldoende grond aanwezig voor de heer Van Woerkom om het belang van het instituut voorop te stellen.

Han Leroi Haarlem

Brugsteden

Afgelopen vrijdag was in het nieuws dat de toestroom van migranten in Europa viermaal zo hoog was als in een vergelijkbare periode daarvoor. Op diezelfde dag hield de stedenbouwkundige Bohdan Malisz in Trouw een pleidooi voor enkele menswaardige 'brugsteden' in aan Europa grenzende landen. Het zou voor politici een prikkel kunnen zijn om Europa op die manier naar de vluchtelingen te brengen, althans voorlopig, in plaats van ze illegaal en in overvolle bootjes de Middellandse Zee te laten oversteken. Ik hoop dat Europa een structurele oplossing weet te vinden voor de onmenselijke toestanden die de huidige praktijk met zich meebrengt. Wellicht is het voorstel van de heer Malisz daartoe een goede aanzet.

Meile Bakker Arnhem

Beam us up, Scotty

Een interessant artikel over het verplaatsen van eigenschappen van elektronen aan de TU in Delft (Trouw, 2 juni). Uiteraard werd de vergelijking gemaakt met de tv-serie 'Star Trek'. Ook de woorden 'Beam me up, Scotty!' werden aangehaald, als uitroep van de bemanningsleden wanneer ze weer eens 'opgestraald' wilden worden. In werkelijkheid heeft die zin nooit in Star Trek geklonken. Wel soortgelijke zinnen als 'Scotty, beam us up' en 'Beam us up, Scotty'.

De verkeerde quote 'Beam me up, Scotty' is een geheel eigen leven gaan leiden.

Adri van Beelen Katwijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden