Brieven

Gesloten boek
Henk Bleker komt te gemakkelijk weg door het avontuur met de PVV als een 'gesloten boek' te beschouwen (Trouw, 26 april). Alsof er niets is gebeurd. Politiek vraagt om betrouwbare spelers, die hun politieke rollen goed kennen, hun plaats weten, elkaar respecteren, en dezelfde taal willen spreken. Het vereist ook respect voor de zogenoemde CDA-mastodonten die, in de woorden van Willem Aantjes in dezelfde krant, kwetsend en miskend werden weggezet. Uiteraard moeten we de toekomst van het CDA niet laten vertroebelen door de geschiedenis met de PVV. Maar het zou Bleker hebben gesierd als hij ruiterlijk had toegegeven, met de woorden van Troelstra: "Ik heb me vergist". Met de welgemeende verontschuldigingen aan allen - de 32 procent en de mastodonten - die gelijk hebben gekregen, maar helaas te laat.

Jan de Vries Hilversum

Word volwassen
Jongens en meisjes van de Tweede Kamer: Word volwassen! Kijk eens kritisch naar jezelf. Jullie proberen krampachtig jezelf in stand te houden. Als je uit de partij stapt (waar de kiezer jou heeft gewild) begin je een éénmanspartij. Koste wat het kost blijf je in de Tweede Kamer. Verhoog de kiesdrempel flink - vijf partijen, dat moet genoeg zijn om de kiezers te bedienen. Verlaag het aantal Kamerleden, de departementen hebben immers een regiment ambtenaren in dienst. Misschien bent u het vergeten, maar u vertegenwoordigt het volk. En nu we in zwaar weer zitten verwachten we dat u samen de schouders er onder zet! Houd op met die partijpolitieke praatjes. Daar is geen tijd meer voor. Kies enkele wijze mensen, die boven de partijen staan. Laat hen in enkele dagen een strakke begroting maken en houd die aan. Wij zullen de pijn voelen en u als volksvertegenwoordiger het allerminst. Kent u het woord nog, landsbelang?

Wineke Hoogeveen-Blanken Veendam

Clairy
Ja de crisis is nu compleet in politiek Nederland. Maar wat echt erg is, is dat de beste interviewster van Nederland, Clairy Polak, het zondagse actualiteitenprogramma 'Buitenhof' gaat verlaten en inruilt voor Radio 4 (Personalia in Trouw, 24 april). Wat erg! Wat ga ik haar missen met haar prachtige interviews op de zondagmorgen. Kunnen Pauw en Witteman hun plaats niet afstaan aan Clairy en bijvoorbeeld Dominique van der Heyde?

Wil de Bruine Nijverdal

Heksenjacht
PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman pakt zelfverrijking binnen zijn partij aan (Trouw, 25 april). Prima initiatief. Maar als ik het artikel lees, bekruipt me toch een onbehaaglijk gevoel. Spekman stelt blij te zijn dat oud-minister van ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens geen lid meer is van de partij. Hij had zich kapot geschaamd voor haar dure flatje in New York, (deels) op kosten van Buitenlandse Zaken. Of je nu blij moet zijn zo'n bekwame politica kwijt te zijn, vraag ik me af. Een mens kan zich toch ook bekeren, zullen Trouw-lezers weten. Ik krijg de indruk dat de uiterst sobere Spekman bezig is zijn eigen strenge fatsoensnormen aan de partij op te leggen. Dit, gevoegd bij de harde aanvallende stijl van Diederik Samsom, de nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer, kan wel eens een probaat recept zijn voor de PvdA om bij de komende kabinetsformatie met lege handen achter te blijven. Heksenjachten werken vrijwel altijd averechts.

Liek Mulder Harderwijk

Dure relatiebemiddelaar
In Trouw van 25 april lees ik in het Klein Gesprek over een nieuwe relatiebemiddelaar die zich speciaal richt op mensen met autisme. Dit trekt mijn aandacht: ik heb zelf een vorm van autisme en heb tot nu toe nog niet die blijvende relatie gevonden. Deze relatiebemiddelaar, Apartner, die zich speciaal op autisten richt en hen coacht tijdens een relatie, klinkt dan heel aantrekkelijk. Het verhaal wordt echter een stuk minder aantrekkelijk als je op hun website komt en leest dat die bemiddeling 2400 euro kost. Hoezo speciaal gericht op autisten? Veel autisten zijn deels of helemaal aangewezen op een (wajong) uitkering, zo ook ik. Ik mag blij zijn als ik aan het eind van de maand 50 euro overhoud. Als ik hiervoor spaar, dan ben ik daar vier jaar mee bezig. Wat leek op media-aandacht voor een mooi nieuw initiatief voor autisten, blijkt gratis reclame te zijn voor een duur commercieel bureau.

L Hagedoorn Katwijk ZH

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden