brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Topbrief

Ik las in de krant (Trouw, 18 april) dat je nu ook topdenkers hebt. Vanaf 2008 is het woordje 'top' schering en inslag. Het begon met 'topeconomen', die het ook niet wisten. Toen kregen we topartsen, topcriminelen, topadvocaten, topbankiers, topschaatsers enzovoort. Wie beoordeelt of iemand top is? Kan het een beetje minder alstublieft?

Jan de Lange Barendrecht

undefined

De hakloze vrijdag

Schrijfster Jessica de Jong wil de (hoge) hakloze vrijdag (Opinie, 18 april). Geschikt onderwerp voor dissertatie of kabinetscrisis? Wij mannen willen de hoge hak erin houden. Wauw! Maar we halen het gelukkig niet in ons hoofd om een halve pagina vol te schrijven over de schoen- of stropdassenmode van mannen. Verschil moet er zijn.

Wim Stoop Santpoort-Noord

undefined

Depressie

Dat herstel na een depressie (gezondheid & zorg, 18 april) vaak een langdurige zaak is, is mij duidelijk geworden. Het ging bij mij om een manisch-depressieve periode oftewel een bipolaire stoornis en ik ben door een hel gegaan. Deze stoornis houd ik mijn hele leven, maar dankzij medicijnen is het te doen. Ben er inderdaad vrienden door kwijtgeraakt. Maar dat zijn dan ook geen echte vrienden geweest, want die steunen je door dik en dun. Als je dan opeens niet zo gezellig meer bent, begrijpen veel mensen je niet meer. En de bipolaire stoornis, daar snapt het merendeel helemaal niets van. Laten ze het nakijken met hun computer, dan wordt het misschien duidelijk. Ik heb hier een stukje van mijzelf blootgegeven, maar iedereen kan dit overkomen!

Hannie Piket-Schuller Dordrecht

undefined

Zorgverlof en zzp'er

Het is mooi dat de minister van sociale zaken, Lodewijk Asscher, ervoor pleit om de extra zorgverlofmogelijkheden uit te breiden (Trouw, 18 april). Het is echter teleurstellend dat hij hierbij een arbeidsmarkt schetst van werkgevers en werknemers, terwijl het aantal zzp'ers toeneemt (lees: wel de lusten maar niet de lasten voor de werkgever). Door deze verkapte 'dienstverbanden' is de positie van flexwerkers ten opzichte van vaste medewerkers aanzienlijk verslechterd. Die kloof wordt met dit voorstel alleen maar nóg groter. Welke oplossing heeft de minister daarvoor bedacht?

Theo van Emden Den Haag

undefined

Arrogante Kroonenberg

Wat geweldig dat Yvonne Kroonenberg, op basis van een persoonlijke (!) ervaring bij de Action in Assen weet hoe het zit in Drenthe (Trouw, 18 april). En dit vertelt aan de lezers van een tijdschrift, dat wordt gekocht door ongetwijfeld heel intelligente mensen. Zo zorgt zij ervoor dat haar geestverwanten zich hier in elk geval niet zullen vestigen, als ze dat überhaupt al overwogen. Zelf ben ik meer dan tien jaar geleden, vanuit de Randstad, verhuisd naar deze prachtige regio. Deels om arrogante types zoals Kroonenberg te ontvluchten. Geen dag spijt gehad.

Rinette de Jong Peest

undefined

Drents

Voor Kroonenbergs opmerking over de Drenten hebben we hier in de provincie een gezegde: 'n good meinse sprèk met 't harte, 'n kwaoie mit de mond.

Geert Klaassen Westerbork

undefined

Statenvertaling en Drenthe

Schrijfster Yvonne Kroonenberg heeft over de inwoners van Drenthe gezegd dat 'ze zo primitief zijn, dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken'. In de afgelopen vierhonderd jaar is er blijkbaar weinig veranderd in Drenthe. Toen in de jaren dertig van de zeventiende eeuw de eerste versie van de Statenvertaling gereed was, moest het resultaat door twee revisoren per provincie worden nagekeken. Er werden geen revisoren uit Drenthe uitgenodigd. Als reden werd opgegeven dat men daar de Nederlandse taal niet beheerste en er weinig tot geen gestudeerde predikanten in deze provincie gevonden werden. De singuliere Drentse herders werden wel als 'idioten' bestempeld.

Constand Wassink Maassluis

undefined

Verwijt

Lezer Jan Tolsma verwijt Buma 'puur opportunistische domheid' met zijn visie voor minder overheid (Opinie, 18 maart). Dat mag natuurlijk, maar het zou prettiger zijn wanneer hij die visie wat beter had gelezen. Het CDA wil namelijk allerminst de overheid verkleinen om daarmee de markt te vergroten. Wel wil het het maatschappelijk middenveld versterken, waarbij burgers samen de verantwoordelijkheid op zich nemen voor bepaalde overheidstaken. En dat is heel andere koek!

Kees van den Hout, oud-CDA-Statenlid Drenthe Coevorden

undefined

Sluikreclame voor Apple

Bijna dagelijks staan er in Trouw artikelen over tablets en/of smart phones. Men heeft het dan zonder uitzondering over iPads of iPhones, waarmee onbewust reclame wordt gemaakt voor de fabrikant Apple. Het lijkt wel sluikreclame. Er zijn nog vele andere fabrikanten van deze apparaten. Ik verzoek de redactie van mijn krant dringend om in het vervolg neutrale benamingen te gebruiken.

Cees Verdonk Zwolle

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden