Brieven

Natuurlijk moet er bezuinigd worden. Maar hoe komt het toch dat wij dan direct bezuinigen op de zorg en onderwijs. De zorg betreft kwetsbare mensen, met het onderwijs valt of staat de ontwikkeling van de jeugd en daarmee de toekomst. Een land dat bezuinigt op zorg en onderwijs graaft als beschaving zijn eigen graf. Wanneer je een eigen bijdrage in de zorg vraagt (bijvoorbeeld 10 euro per behandeling bij de logopedie ) dan blijven de kansarmen kansarm. Willen wij een dergelijke samenleving? Het tij valt nog te keren door nee te zeggen tegen deze voorstellen.

Wim van der Sluijs Beesd

Godsdienstsocioloog Gerard Dekker heeft natuurlijk veel onderzoek gedaan om te constateren dat de lijnen die ontkerkelijking en verval van de christelijke partijen aangeven parallel lopen. Toch wringt er bij mij iets. In mijn kleine kring zie ik juist kerkmensen zich afwenden van het CDA. Men vertaalt de C met conservatief of vindt, dat de C in feite is vervangen door de E van Economie. De partij kan weer winst maken met het aanbrengen van twee subtiele streepjes in de C, dan maakt het euroDA de VVD overbodig.

Johann ter Hart Maarssen

Waarom wordt de stadsduif toch zo gestigmatiseerd? (Trouw, 23 juni) Natuurlijk zijn duiven bacteriedragers, maar dat zijn álle levende wezens. De kans op ziekteoverdracht door de stadsduif is nihil. Wetenschappers als prof. Dorrestein en prof. Haag-Wackernagel hebben dit aangetoond. Deze bangmakerij komt van ’ongedierte’-verdelgingsbedrijven die, door angst te zaaien, hopen opdrachten binnen te halen om tegen forse betaling hun wrede en vernietigende werk te mogen doen. Ook Spanje is bezig met enorme duivenverdelgingsacties en daarom wordt de zaak daar enorm aangedikt.

Ziekteoverdracht vindt eerder plaats via huisdieren en medemensen dan via in het wild levende dieren zoals duiven. Nederland telt naar schatting 250.000 stadsduiven, terwijl voor miljoenen andere vogels hetzelfde geldt als voor de duif. Maar alleen de duif is onbeschermd en dus de klos. Waarom mogen die gevaarlijke duiven dan wél via de poelier op ons bord terechtkomen? En waarom verbiedt men dan niet de ruim drie miljoen postduiven?

E. de Boer Alkmaar

Het artikel in Trouw van donderdag 24 juni over de afstroom van havisten naar het vmbo was voor mij als vmbo-docent zeer herkenbaar.

Ook ik heb te maken met leerlingen die na de derde klas havo bij ons op het vmbo instromen.

De motivatie is tot nabij het nulpunt gedaald en het komt jammer genoeg regelmatig voor dat leerlingen nog verder afstromen – of nog erger – zonder vmbo-diploma de school verlaten.

Voor bovenstaand scenario zie ik twee oorzaken. Ten eerste de media, die de afgelopen jaren nogal negatief over het vmbo en het mbo bericht hebben. Ten tweede de ouders, die er van alles aan doen om te voorkomen dat hun kind op het vmbo terecht komt.

Het succesvol kunnen doorlopen van een havo heeft niet alleen te maken met goed verstand, maar ook met motivatie, succesbeleving en de ontwikkeling van het zelfvertrouwen.

Hanneke Metz Assen

Lezeres Eva Koekkoek vroeg zich af waarom Duitsland wel statiegeld wordt geheven op plastic flessen en in Nederland niet. In reactie wil ik vermelden dat niet plastic, maar blik grootste zwerfvuil veroorzaakt. Ik ben nu vier jaar met de vut en wandel iedere maandagmorgen een route van ongeveer tien kilometer vanuit mijn woonplaats Heerhugowaard. Ik neem het blik (1064), plastic flessen (396), drinkpakjes (823), flessen (27), pakjes sigaretten (351) en shag (47) mee. Je ziet, wat ik sinds 1 januari heb opgehaald. Ik meld dit bij de gemeente, schrijf erover in het wijkblad en probeer mensen een stuk weg te laten adopteren, naar Amerikaans voorbeeld. Ook ik betreur dat er geen statiegeld wordt geheven. Heb dit al eens voorgesteld bij de gemeente. We laten wel schoolklassen de boel opruimen (zie elders in de krant). Volgens mijn inlichtingen heeft het rijk de kosten van het opruimen van zwerfafval bij de industrie afgekocht. Treurig toch!

Gerrit van der Krol Heerhugowaard

In Rome, net buiten de oude stadsmuren, zijn in een catacombe de oudst bekende portretten gevonden van vier apostelen (24 juni).

Hoe prachtig het ook is dat er vier oude afbeeldingen van de apostelen zijn ontdekt afgelopen week, de berichtgeving leek me iets te enthousiast. Er werd gesuggereerd dat het de oudste afbeeldingen zijn, gedateerd rond 400 n.Chr. Wat Johannes en Andreas betreft kan dit kloppen, maar individuele portretten van Petrus en Paulus zijn al uit het begin van de vierde eeuw bekend, net als afbeeldingen van de apostelen als groep (zonder individuele gelaatstrekken).

Roald Dijkstra, promovendus afbeeldingen apostelen in de kunst, Radboud Universiteit Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden