Brieven

Snel weer thuis
Wat een steengoede 'preek' van Nelleke Noordervliet, profetisch in de goede zin van het woord (Podium, 9 juni). Ze voorspelde al dat 'onze jongens snel weer thuis zijn' en constateerde terecht dat de rabiate oranjegekte een voetbalziekte is. En daar doet de regering aan mee door toch minister Schippers af te vaardigen, hoewel ze eerder zei niet te gaan. Dat kun je moeilijk standvastig noemen terwijl er in de situatie van dat land in wezen niets is veranderd.

Bert Jan Jonker Rotterdam

Geslacht varken
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren krijgt op Podium (9 juni) haar democratische ruimte om de eerste stap van haar streven ons allen vegetariër te maken - haar strijd tegen het rituele slachten - te promoten. Maar om als foto nu uitgerekend een (onrein) varken dat wordt geslacht te plaatsen, is voor de joden die ik ken een schofferende gotspe. Het is niet te hopen dat dit

bewust is gebeurd.

Henk de Koning Rotterdam

TOP
Enkele weken geleden werd in de dagelijkse strip van Anton Dingemans al de fusie van de op te richten partij van Tweede Kamerlid Hero Brinkman met een andere partij geschetst. De naam van die partij werd ook al vastgelegd: TOP = Totaal Overbodige Partij. Wellicht kunnen Brinkman en Trots op Nederland (Ton), die dit weekeinde hun samengaan aankondigden, hier hun voordeel nog mee doen bij het bedenken van hun fusie-partijnaam?

Koos Koekoek Dronten

Aangeleerd of aangeboren?
Lezeres Roeliene van Steinvoorn schrijft (Podium, 9 juni) dat omgevingsfactoren bij het ontstaan van homosexualiteit de grootste rol spelen. Haar vraag hoe deze eigenschap genetisch kan worden overgedragen als homo's zich niet voortplanten, is gemakkelijk te beantwoorden: dat gaat op dezelfde manier als waarop ouders die niet kunnen voetballen, schaken of muziek componeren, zomaar een voetbal-, schaak- of muziekgenie voortbrengen. Namelijk door een genetische samenloop van omstandigheden. Hetero-ouders kunnen dus zomaar, floep, een homo-baby krijgen. En ten slotte: homofilie is een volstrekt natuurlijke eigenschap, want overal in het dierenrijk komt dit sympathieke trekje voor.

Henk Cuperus Groningen

Nomen est Omen
"Spaanse dansmuziek is een grote passie van Ed Spanjaard -what's in a name?", schrijft Peter van der Lint in zijn column (9 juni). Een veel gebruikt citaat, waarvan maar weinigen zullen weten dat het uit Shakespeare's 'Romeo and Juliet' komt en dat het antwoord volgens Juliet op deze vraag is: niets! Zij heeft net ontdekt dat de jongen die ze op een gemaskerd bal gezoend heeft, een spruit is uit de familie Montague waarmee haar familie een vete heeft en dus zit een relatie met hem er niet in. Wat een onzin, zegt Juliet: "O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo? Deny thy father and refuse thy name... 'T is but thy name that is my enemy... O, be some other name! What's in a name? That which we call a rose, by any other name would smell as sweet; So Romeo would, were he not Romeo called." Van der Lint bedoelt nomen est omen (de naam is een voorteken).

Michael Pouwels Amsterdam

Minder pillen gebruiken
Lezer Freek Nijssen (Denktank, 9 juni) stelt voor dat fabrikanten hun pillen alleen nog maar in strips van zeven leveren, zoals in Noorwegen. Ik vraag zelf bij elk medicijn dat ik voor het eerst ga gebruiken, los van het aantal dat de arts voorschrijft, aan de apotheek om mij een kleine dosis mee te geven, om na te gaan of ik het middel wel verdraag. Bewust medicijngebruik begint bij jezelf. Dat gaat sneller dan fabrikanten vragen iets te veranderen.

Noks Nauta Delft

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden