brieven

Schenkingen

Als antwoord op de vraag van briefschrijver 'Zwager eist geld' zegt Beatrijs Ritsema dat het noodzakelijk is dat een moeder die tijdens haar leven een van haar kinderen geld geeft, dit vastlegt en dat dit bedrag moet worden verrekend met de erfenis (Tijd, 28 november). Dit antwoord is niet geheel juist. Sinds 2003 (invoering nieuw erf- en schenkrecht) hoeft iemand die geschonken heeft gekregen, zijn schenking niet te verrekenen met de nalatenschap (van de ouders), tenzij de ouders bij die schenking bepaald hebben dat deze ingebracht dient te worden in hun nalatenschap. Hadden de ouders dat bepaald, dan was inderdaad de schenking in mindering op het erfdeel gebracht. Wat betreft de transparantie die zij noemt: dat is wel verstandig, maar niet noodzakelijk.

Jop Mendelts (notaris) Voorhout

undefined

Niet zo pluriform

Ooit, tijdens een kerkennacht, ontmoette ik een echtpaar uit Aerdenhout. Ik vertelde enthousiast over onze diensten onder de houten gewelven van de Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam. Ze lieten me praten. Ik merkte dat ze verbaasd waren. "Bij ons durven mensen het woord 'kerk' nauwelijks meer te noemen. Alsof geloven en de kerk vies zijn!"

Het artikel over de religieuze coming-out van Joost Zwagerman deed mij denken aan deze ontmoeting (Letter & Geest, 28 november). "Religie, traditie en ambacht, dat was vloeken in de Amsterdamse kunstkerk." Of in de woorden van Joost zelf: "Nu, de vijftig voorbij, ben ik ook de schaamte voorbij, d.w.z. de schaamte om in een steeds meer van God losrakende samenleving het gesprek met God aan te gaan, zonder direct naar zijn gunsten te dingen." Ruimte voelen om je gevoelens te uiten als ze religieus zijn, spreekt niet vanzelf. Zo pluriform is onze samenleving!

Jacquelien Bulterman Amsterdam

undefined

Alles wat ketent

Grotendeels kan ik instemmen met het stuk van James Kennedy (Opinie, 28 november). Mijn samenvatting zou echter luiden: bestrijd alles wat mensen ketent, ook als dat een godsdienst betreft.

Kees du Gardijn Utrecht

undefined

Teleurstelling

Met meer dan zesduizend waren we zondag naar de klimaatparade in Amsterdam gekomen. Wind en regen trotserend. Het Museumplein vol mensen die allerlei borden met zelfbedachte teksten droegen. Mensen die zich niet schaamden 'voor hun afkomst'. Greenpeace, Milieudefensie, FNV, enzovoorts. Ik keek om me heen en zocht naar spandoeken met 'De PKN is er ook hoor!' of 'Heelheid van de Schepping' of 'Rentmeesterschap'. Niets daarvan. Voor mij een grote teleurstelling.

Wil Cordes Enkhuizen

undefined

Doneren en ontvangen

Al jaren discussiëren we over orgaandonatie (Opinie, 28 november). Om allerlei redenen blijven er meer mensen die een orgaan willen ontvangen dan die een orgaan willen doneren. Je zou bijna denken dat het gaat om twee groepen mensen: ontvangers en gevers. Dat is niet zo. Veel mensen willen blijkbaar best een orgaan ontvangen, maar doneren zelf liever niks. En zo komen we dus organen tekort.

Dat is niet zo raar als je het zou vergelijken met een brandverzekering waarbij het premie betalen vrijwillig is. Daar zal lijkt mij meer geld uitgekeerd moeten worden dan dat er aan premies binnenkomt. Want niet iedereen hangt het solidariteitsprincipe aan en velen beschikken liever zelf over wat ze uitgeven (aan premies). Verzekeringen zijn daarom ook anders opgezet: alleen wie premies betaalt, is verzekerd. Ik vraag mij af of we orgaandonatie ook niet zo op kunnen zetten. Alleen wie zelf wil doneren (en zijn familie hierover inlicht) kan aanspraak maken op een orgaan.

Michael Kouwenhoven Leidschendam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden