brieven

Griekenland (1)

In het commentaar in Trouw van 14 juli wordt geschreven over de vernedering van de Grieken. Maar wie vernedert wie? Is het de Europese Unie die jarenlang door de Grieken met leugens en bedrog is belaagd, en dus vernederd is? Of zijn het de Grieken, die door hun handelwijze nu de vernedering moeten ondergaan? Grieken die nu de wrange vruchten moeten plukken, en helaas is het de echt arme mens die weer offers moet brengen!

Henk Zijlstra Westerbork

Griekenland (2)

Logisch beschouwd heeft de Griekse premier Alexis Tsipras met ruim tachtig miljard euro voor een paar jaar tegen een feitelijk onvermijdelijke bestelherziening een coup van jewelste gepleegd. Strategisch en tactisch uitmuntend gehandeld door deze nu al legendarische staatsman, allicht in nauwe samenwerking met sidekick Gianis Varoufakis. Ook ik was kritisch en sceptisch, maar het moet gezegd, het gesloten akkoord met feitelijk geen andere hervormingen dan jaren geleden al toegezegd is een prestatie van olympische allure. Dat er maar geen Pandora roet in het eten gooit.

André de Bruijn Hoevelaken

Het nut van sporten

In de column Bert Keizer van 10 juli ('Het nutteloze zwoegen dat ze sport noemen') lijkt hij te pleiten voor cognitieve activiteiten zoals Plato lezen en studeren enzovoort. Sporten en bewegen tracht hij bijna obscuur of belachelijk te maken. In geschiedenis en wetenschap zijn voorbeelden te over van het nut van bweging.

Zo loste de 19de eeuwse filosoof Henry David Thoreau blokkades in zijn denken op door te gaan wandelen. En wetenschappers hebben in de 20ste eeuw vastgesteld dat bewegen daadwerkelijk effect heeft op de hersenen. Drie keer per week veertig minuten wandelen in een rustig tempo kan de verbindingen tussen belangrijke hersendelen al verbeteren, zo bleek in 2010 uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois. De cognitief psycholoog Lorenza Colzato liet twee groepen proefpersonen denktaken uitvoeren. Hij constateerde: sporten is goed voor je vermogen om creatief te denken, maar alleen als je het regelmatig doet. Op scholen kennen opvoeders ook de gunstige gevolgen voor leerprocessen bij de kinderen. Zo wordt op veel vrije scholen kennis overgedragen vanuit het bewegen.

Ja, meneer Keizer, de mens als een geheel te beschouwen, dat is wellicht iets te ver van uw bed. Maar iemand die echt goed waarneemt, kan wel degelijk de samenhang kennen tussen bewegen en denken.

Bart Muijres Amsterdam

De term 'allochtoon'

Met genoegen las ik het gesprek van Wilfred van de Poll met An Goovaerts, hoofdredacteur van de Belgische krant De Morgen, over het woord 'allochtoon' (Trouw, 14 juli). "Het is vernederend en stigmatiserend. Je moet mensen zo nauwkeurig mogelijk definiëren, dieper graven", zegt Goovaerts. Het zou heel fijn zijn als dat ook met het woord 'bejaarde' zou kunnen. Iedereen vanaf 65 jaar wordt een bejaarde genoemd. Maar dat woord heeft maatschappelijk een negatieve connotatie. Het is een containerbegrip. Gemakkelijk voor journalisten. Maar weest u zich astublieft bewust van het frame dat ook dit woord met zich meebrengt. En er is zoveel diversiteit. We leven in NL in een arme cultuur wat betreft ouderdom.

Liesbeth Vrakking Graft

Moskeeën

Columnist Ephimenco (de Verdieping, 11 juli) vindt dat er genoeg moskeeën zijn in Nederland. Mogen moslims hier dat niet zelf bepalen? Irriterender dan deze vrijpostige mening is zijn stelling dat de moslims in een wrede onderlinge strijd gewikkeld zijn. Daar merkt het overgrote deel van de 1,6 miljard moslims in de wereld heel weinig van. Gezien de groei van de islam is er geen sprake van de crisis die Ephimenco ziet.

J. Schouls Wageningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden