brieven

Boycot Rusland

Ooit waren er dictators in Spanje, Portugal, Griekenland. Nederlanders werd gevraagd deze landen te boycotten en andere vakantiebestemmingen te zoeken. Het is tijd dat wij niet langer Rusland bezoeken, met een man aan het roer die bloed aan zijn handen heeft.

Jan Willem Reineke Huizen

Boek gaat nooit dicht

'Boek Srebrenica nog niet dicht' (Trouw, 17 juli): die kop had ik in Trouw niet verwacht. Wij waarderen Trouw vanwege het oog voor, en inleving in andere meningen. Voor de mensen die in Srebrenica hun dierbaren hebben verloren, gaat dit boek nooit meer dicht. Ik wil en kan geen oordeel over de gang van zaken vellen, maar Nederland was wel aanwezig tijdens de tragische gebeurtenissen in Srebrenica. Daaruit volgen toch een betrokkenheid (los van schuldvraag) en herinneringen (en voor een groep Dutchbatters trauma's)? Dan kan ook voor ons in Nederland het boek toch niet gesloten worden? De kop over het nog niet gesloten boek roept echter wel het beeld op alsof Nederland er nu weleens afstand van kan nemen.

Rokus van den Hoek Vught

Nederlandse slachtoffers

Ik heb gemengde gevoelens bij de pogingen van de 'Moeders van Srebrenica' om tot op het hoogste niveau een schuldbekentenis van de Nederlandse overheid af te dwingen. Welke emoties zullen er leven bij de ouders en familie van de Nederlandse militairen die in voormalig Joegoslavië zijn omgekomen? Je kunt het ene leed niet tegen het andere wegstrepen, maar die jonge mensen hadden part noch deel aan het conflict. Waar blijft de erkenning vanuit Srebrenica voor de nabestaanden van Nederlandse slachtoffers die in hun belang zijn omgekomen ?

Kees Ruissen Oosterhout

Oprechte compassie

Lezeres Christiane Karrer zit er volkomen naast met haar kritiek op Wim Boevink (Brieven, 18 juli). In een aantal recente columns verwijst hij naar aanleiding van WK-wedstrijden op subtiele wijze naar de oorlogen met Duitsland uit de vorige eeuw. "Een belediging voor allen die geleden hebben onder deze oorlogen", schrijft Karrer. Wie dat beweert, heeft niets van Boevinks taal en intenties begrepen. Door de jaren heen getuigt Wim Boevink juist van oprechte compassie met de slachtoffers van deze oorlogen.

Guus Koelman Rotterdam

Identiteit NCRV

KRO-NCRV-voorzitter Abbenhuis geeft hoog op van de identiteit van zijn omroepen (Opinie, 12 juli). Is dat de identiteit van presentator Joris Linssen, die zei niet gelovig en gelukkig ook niet gedoopt te zijn? Of van Eva Jinek die ik nooit heb kunnen betrappen op enig religieus besef? Of van de 5 procent religiegerelateerde programmering die de NCRV nog zou kennen volgens Jacobine Geel?

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Concentratiepilletje

Kinder- en jeugdpsychiater Ben Grunnewijk stelt dat een druk kind gebaat is bij een concentratiepilletje (Opinie, 17 juli). Ik durf te stellen dat dat beoogde pilletje vaak beter aan de ouders c.q. opvoeders gegeven kan worden. Die kunnen dan rustiger en nadenkender met hun kind omgaan. Kinderen nemen nu eenmaal gedrag van hun omgeving over. Drukke mensen zijn nu het product van de tijdgeest en laten zich opjutten, waar kinderen de dupe van worden.

Joop Luk Wassenaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden