Brieven

Wat een zuur en warrig stukje van T. Dijksterhuis (Als alleenstaande vrouw móest ik wel werken, Trouw, gisteren). Het is onduidelijk of ze werkte tot haar pensioen of in de WAO zat. Ze belandde in de WAO wegens ’enorme taakbelasting’. Hoeveel mensen, mannen en vrouwen, werken er niet fulltime zonder arbeidsongeschikt te worden? De overheid liep haar voor de voeten, maar ze kreeg wel keurig haar uitkering.

Dijksterhuis schrijft dat ze dubbel moest werken. Ik neem aan dat ze zich vergelijkt met vrouwen met kinderen die dat niet doen. Maar die hebben veelal nog een taak, namelijk de zorg voor de kinderen. Het is nog een geluk dat ze niet alleenstaand is met kinderen. Dan heb je het pas echt zwaar.

Ik zou zeggen, geniet van je pensioen, je hoeft niet meer te werken tot je 67ste en je krijgt nog volledig pensioen. Voor werkenden is dat nog afwachten.

Hetty Kock Leidschendam

Naar ik mag hopen zal T. Dijksterhuis op haar oude dag liefderijk verzorgd worden door kinderen van een ander. Waarschijnlijk zullen deze kinderen parttime werkende vrouwen in de zorg zijn, voor het merendeel met een gezin. En zeer waarschijnlijk zullen zij dit veeleisende werk kunnen volhouden en combineren met de zorg thuis, omdat zij niet voltijds werken.

A. Ülgüt-Bakker Assen

In het rijtje regelingen die vervuiling aanmoedigen (Trouw, maandag) ontbreekt de subsidie voor windmolens op het land. Laat dat nou bij uitstek een regeling zijn die verpesten van het landschap aanmoedigt. Kom voor de aardigheid (wat heet) eens kijken hoe onze oosterburen onze Westerwoldse horizon vervuild hebben met een wildgroei aan die vermaledijde kolossen. Om er zelf maar zo weinig mogelijk last van te hebben hebben ze die ook nog eens allemaal pal op de grens gezet. En dat allemaal dankzij bakken vol met Duits subsidiegeld.

Bernhard Wendt Sellingen

Beatrice de Graaf (Letter & Geest, zaterdag) beschrijft hoe de Duitse verdraagzaamheid jegens moslims afkalft. Helaas vliegt zij op het laatst uit de bocht met haar uitsmijter: Want ook dat is Duits cultuurgoed: ’Zuerst kommt das Fressen, dann die Moral’.

Het citaat stamt uit de ’Dreigroschenoper’ van Bertolt Brecht. Het wordt gezegd tegen de elite met de volle pens, die zo goed weet hoe arme drommels rechtschapen moeten leven en wanneer hun vrouwen de rokken met lonkende ogen moeten optillen; een elite, die niet beseft dat de mens allereerst te eten moet hebben. En Duits cultuurgoed? Brecht schreef deze opera in 1928 met als voorbeeld ’The Beggar’s Opera’ (de opera voor bedelaars), die John Gay tweehonderd jaar eerder schreef op instigatie van de grote Jonathan Swift.

Herman Koster Gronau

Oud-premier Ruud Lubbers vindt dat meer moslims in het CDA moeten kunnen participeren. Volgens hem heeft de partij geen toekomst als die niet kleurrijk en duurzaam wordt.

Nu betekent bij mijn weten het CDA: Christen Democratisch Appèl, en heeft het als grondslag de Bijbel. Daaraan ontleent het de vier uitgangspunten voor het politieke handelen: rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid en solidariteit. Lubbers had dan ook volgens mij daarmee moeten beginnen. Hij ontwijkt de bestaansreden van het CDA en blijft steken in wat algemene en modieuze uitdrukkingen, en legt in feite de bijl aan de wortel, waar het bij het CDA om gaat. Overigens, het is al jaren mogelijk voor niet-christenen, die de uitgangspunten onderschrijven, in het CDA te participeren.

Henk van der Munnik Steenwijk

De bezuinigingen op defensie lijken grote vormen aan te nemen. Er gaat geen dag voorbij of we horen dat ontslagen bij defensie onvermijdelijk zijn en dat er nauwelijks geld beschikbaar is om het materieel in beweging te houden.

Het zou daarom goed zijn te weten wat het kost om vijf ’vermoedelijke piraten’ naar Nederland te vliegen. Zou het niet beter zijn om deze lieden aan boord te houden en mee te nemen naar Den Helder als de bemanning wordt afgelost? Het eten aan boord is grandioos en zal door de logés zeker worden gewaardeerd en er is vast ook wel een slaapplek voor ze te vinden. We zorgen goed voor onze medemens en het kost niets.

Rob van Deijk Krimpen aan den IJssel

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden