brieven

Denkfout

Simone van Saarloos wil het monogame dogmatisme bestrijden en stelt zich de vraag waarom trouwe liefde einddoel zou moeten zijn (Trouw, 19 november). Het is een vraag die ik vaker hoor in de spreekkamer.

Het antwoord op Saarloos' vraag luidt dat een monogame relatie het beste middel is om je als mens te ontwikkelen. Saarloos' idee van 'liefde als een gegeven in gebrek' is een denkfout die vaker gemaakt wordt.

Je partner is er niet, zoals Saarloos beschrijft, om jouw gebrek weg te nemen. Een monogame relatie biedt juist de (noodzakelijke) ruimte om jezelf ontwikkelen, de ruimte voor gezonde identiteitsvorming. Een monogame relatie biedt de mogelijkheid tot intiemer contact. Monogamie is daarmee geen dogma, maar een uitdaging tot een leven dat een laagje dieper gaat.

Pieter Barnhoorn Leiden

Geen wedstrijdje

Ik luister weinig radio en kijk nauwelijks tv. Ik moet het hebben van de krant. Maar wil ik dan dat mijn krant, luttele uren na de aanslagen in Parijs, minstens zoveel te melden heeft als andere kwaliteitskranten? Nee! Dat vergelijk is volstrekt niet van belang. Maar gezien de brief van de hoofdredactie zien anderen dat anders (Trouw, 21 november). Het maken van een krant lijkt hier wel een wedstrijdje te worden. Over de rug van een dramatische gebeurtenis. 'Mijn krant is beter dan de jouwe want die van mij zat dichter bij het uiteindelijke aantal doden! Hiep hoi!'

Voor de actualiteit van minuut tot minuut hoef je alleen maar de radio aan te zetten. Dat doe ik als ik in de auto zit. En dan verbaas ik me erover wat men allemaal uit de kast trekt om de tijd vol te praten over 'het nieuws uit Parijs'. Dan toch liever de krant. Niet zo hijgerig. Wel feitelijk, doorwrocht en tot nadenken stemmend. Bijvoorbeeld de Verdieping van afgelopen zaterdag: Stijn Fens die toch voor religie kiest en Gerrit-Jan KleinJan die ingaat op het gevaar van religie. Dat gaat over Parijs!

En toen ik de ochtend na de aanslagen de krant uit de bus haalde dacht ik: ze hebben toch nog kans gezien er iets over op te nemen, er is daar hard gewerkt. Petje af!

Carolus Poldervaart Ooltgensplaat

Keihard aanpakken

Het hoofdredactioneel commentaar van 19 november ('Handel zorgvuldig, ook als terreur ons in de greep houdt') is met fluwelen handschoenen geschreven. Uit dit commentaar blijkt, dat de rok immer nog verder dan het hemd is, en het blijkbaar allemaal nog in deze woorden verpakt moet worden omdat het als redelijk ver van ons bed gezien wordt. Maar niemand mag langer talmen. Zowel terroristen als 'grappenmakers' met valse terreurmeldingen moeten keihard aangepakt worden. Anders blijft deze gifslang rondwaren. De knoet erover! Geef de 5 miljard lastenverlichting maar aan de core business van onze overheid: veiligheid. Ik teken.

Thomas Kamphuis Den Haag

Helende kracht

Wat een mooie en positieve column van Stijn Fens (Trouw, 21 november). Van harte eens met de wijze waarop hij de helende kracht van religie verwoordt. En inderdaad: laten we het vooral stamelend doen, er zijn er al genoeg op de wereld die overtuigd zijn van hun gelijk. Ga zo door Stijn, je realisme is een verademing!

Luuk Lodder Woerden

Wel mijlpaal

Beatrijs Ritsema schrijft 'dat de uitreiking van een bachelor-diploma niet een heel bijzondere gebeurtenis is' (Tijd, 21 november). Dat is wellicht waar voor universitaire studenten. Maar wat een domper voor hbo-studenten die na vier jaar keihard leren, vol trots hun bachelor-diploma halen. En wat jammer dat wanneer ze dan uw stukje zien, ze moeten lezen dat alleen een masterdiploma 'een echte mijlpaal is'.

Mark Lammerts Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden