brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Feest voor de democratie

De ontwikkelingen rond de zorgwet lijken voor de regering inderdaad dramatisch. Niet alleen voor de betrokken bewindsvrouw, maar voor de hele kabinetsploeg. Anderzijds kan een en ander ook aangemerkt worden als een feest voor de democratie. Zelden wordt in een tijdsbestek van twee dagen door de media duidelijk gemaakt waar het in die wet om gaat. Een tweede pluspunt is dat weer eens helder gemaakt wordt hoe een regeringsvorm met een tweekamersysteem werkt.

Tot slot levert het geheel een positieve bijdrage aan de verkiezingen in maart. Het zijn dan wel de Provinciale Statenverkiezingen, maar bij gebrek aan provinciale 'smoel' zullen het de verkiezingen worden voor de Eerste Kamer. Daarom is het misschien wel een feest voor de democratie op wat langere termijn.

Aad Overgaag Warmond

undefined

Onzalige oplossing

PvdA en VVD zijn eruit, staat er op de voorpagina (Trouw, 19 december 2014). Hoe is het mogelijk dat een partij voor vrijheid en democratie zo de democratie aanvalt? Ik begrijp het niet. Vrije artsenkeuze moet er voor iedereen blijven en niet alleen voor mensen die het geld hebben zich zo te verzekeren. Weer een voortzetting van de tweedeling in de samenleving. Tot overmaat van ramp lijkt er nu voor de onzalige oplossing gekozen te zijn deze wet koste wat kost door te drammen,desnoods met een Algemene Maaregel van Bestuur. Wat een schande en beschimping van het parlement. Wederom een aantasting van de democratie. Dat de PvdA hierin meegaat is dan ook schokkend.

Ineke Grootemaat Venray

undefined

Gelovige Hitler?

Afschrikwekkend hoe dhr. Van Hooff (Opinie17 december) Hitler omschrijft als gelovige. 'Hitler zag zichzelf als instrument van de Voorzienigheid'. Dat mag misschien zo zijn, maar dat maakt hem absoluut geen gelovige in de zin van de betekenis die dit woord voor mij heeft: iemand die als christen of anderszins wil leven in en vanuit Gods eeuwige liefde en gerechtigheid. Hitler gebruikte het geloof als dekmantel, als wolf in schaapskleren. Ik gun het anderen om te leven vanuit het 'instrument van de rede', maar schaart u zich als vrije denker dan niet boven gelovigen met zo'n domme opmerking!

Irene van Veelen Kleve (D)

undefined

Werkende vrouwen

Dineke Hoekstra vindt (Trouw, 17 december) dat de kop van het voorpagina-artikel in Trouw van 16 december 2014, 'Vrouw laat zich niet meer van werkplek jagen', aangevuld moet worden met: "en misbruikt/gebruikt opa en oma als gratis kinderopvang en huishoudelijke hulp." Zij veronderstelt kennelijk dat een werkende vrouw altijd kinderen heeft, dat de zorg voor die kinderen enkel de verantwoordelijkheid van de vrouw in kwestie is, dat zij daarom steevast een beroep doet op grootouders die zij daar niet voor betaalt en die daar geen zin in hebben. Grootouders zijn kennelijk geen volwassen mensen die zelf uitmaken of ze hun tijd willen besteden aan zorg voor hun kleinkinderen. Deze veronderstellingen lijken mij stuk voor stuk onjuist en nogal beledigend. Voor vrouwen, in het bijzonder voor werkende moeders, voor vaders, en bovenal voor grootouders.

Carla Bal Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden