brieven

Plumpudding trilt niet

Op de voorpagina (Trouw, 11 februari) het nieuws dat het heelal kan trillen als een plumpudding. Helemaal niet dus. Een plumpudding is uiterst stevig, solide en zwaar zowel op een bord als in de maag.

Patricia Nicol Broek in Waterland

undefined

Aan tafel in Alphen

Wat jammer Dieter van der Beek (Opinie, 8 februari), met uw opmerking dat de rubriek 'Aan tafel' zich altijd op Amsterdam richt, dat u de kleurrijke Aan tafel uit Meppel gemist hebt.

Ik ben erg benieuwd naar de belevenissen rondom uw tafel in Alphen aan den Rijn. Het is namelijk zo dat je zelf een mailtje stuurt naar Trouw. Of dacht u dat Roos en Jörgen door Amsterdam wandelen en door de ramen gluren op zoek naar leuke, interessante, vrolijke of kleurrijke tafels. Ik zou zeggen klim in de pen en wie weet zien we binnenkort een gezellig tafereeltje rondom een tafel uit Alphen aan den Rijn.

Marina Ebbers Meppel

Geen christelijke aanslag

Was de moord op Els Borst een christelijke aanslag (Opinie, 11 februari)? Deze moord is gepleegd door een man met waandenkbeelden en allesoverheersende angsten. De psychose komt eerst, door problemen in de hersenen, daar ligt de oorzaak. Daarna pas de inhoud gevoed door de omgeving en cultuur. Dat deze psychisch zieke man zich beroept op de inhoud van een geloof, wil niet zeggen dat dat geloof oproept tot geweld. Tot welke terroristische groep behoort Van U.? Ik ben het wel eens met de opmerkingen over het demoniseren van Els Borst door sommige christenen, dat is zonder meer verwerpelijk en in die zin gevaarlijk.

Maar daarmee wordt de moord op Els nog geen christelijke aanslag. Het was een ziekelijke actie van een zieke man.

Willem van den Berg Heerenveen

undefined

Voorverkiezingen

Lezers die klagen over de overdreven aandacht voor de voorverkiezingen in de VS in vergelijking met datgene dat geschreven wordt rond de verkiezingen van Provinciale Staten (Opinie, 11 februari) zouden toch eens wat vaker deze fijne krant moeten lezen. Anders dan de keuze voor het provinciebestuur doet het er namelijk wel toe wie er in het Witte Huis terechtkomt. Ik waardeer het dat Trouw daar alle aandacht voor heeft.

Dick van Rijn Leiden

undefined

Plato niet bevoegd

Leraar Nederlands, hou je bij je vakgebied, schreef Martin Slagter - neerlandicus en filosoof (Opinie, 10 februari). In de slotzin van zijn stukje ontpopt hij zich als een arrogante, ouderwetse schoolmeester: Laten zij - neerlandici - zich bij hun leest houden en het leren nadenken overlaten aan daartoe bevoegde (!) filosofen.

Filosofie is echter niets anders dan: hetzelfde anders (leren) zien. Dat kan iedereen. Daarvoor hoef je geen 'bevoegde' filosoof te zijn. Plato, Socrates, Aristoteles en al hun collega-denkers hadden ook geen diploma's waarmee ze hun bevoegdheid om te denken konden of moesten aantonen.

Jacques Rouw Zierikzee

undefined

Oplossingen

Wat een inspirerend artikel over constructieve journalistiek (de Verdieping, 10 februari). Klasse. Direct invoeren. Dat zal helpen om minder vanuit problemen te denken, maar meer aan oplossingen te werken. Daar wordt Nederland en de wereld beter van.

Henry van 't Hof Nijkerk

Jesse Klaver

Na lezing van de pagina over GroenLinks (Trouw, 10 februari) bleek het enige nieuwsfeit was dat de heer Klaver zich beschikbaar stelt als lijsttrekker. Dat zal veel mensen niet verbazen. In het stuk verder geen enkele kritische vraag. Waarom een hele pagina waar enkele regels voldoende waren geweest?

Gerard Streng Bunnik

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden