brieven

Weerzinwekkend
Met belangstelling las ik 'Zijn finale' (Trouw, 30 november), over de heer Pietersma, die verkoos te sterven op een door hemzelf gekozen tijdstip. Ik ben het met deze gedachte niet eens, maar dat doet nu niet ter zake. Ik respecteer ieders mening. Maar hoe iemand ertoe komt zich op dit uiterst intieme moment door heel Nederland te laten bekijken, begrijp ik niet. Dergelijk exhibitionisme vind ik eigenlijk weerzinwekkend.

Jenny Muilwijk Purmerend

Privacyschending
Het valt de behandelend arts kwalijk te nemen dat de intimiteit van de sterfkamer (Trouw, 30 november) met voeten is getreden. Doordat hij niet de moed heeft opgebracht zich te verzetten tegen het zo openlijk in de openbaarheid brengen van de wanhoop en de onmacht van treurende betrokkenen. Door dit na te laten, is hij er de oorzaak van dat hun privacy ernstig is geschonden.

Peter van Rijn, huisarts np Rheden

CDA
Mijn hartje maakte vandaag een sprongetje toen ik de ideeën van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA las (Trouw, 4 december). Al jaren voel ik mij niet aangetrokken tot deze partij omdat het gedachtengoed van de ARP - dat ik een warm hart toedraag - nauwelijks meer zichtbaar is in de handel en wandel van de CDA-politici. Als het CDA de ideeën van het WI omarmt en actief gaat uitdragen, maakt deze partij echt een verschil en geeft zij de participatiemaatschappij in ontwikkeling de push die nodig is om de verhoudingen in de samenleving te herstellen.

Petra van der Horst Wijk bij Duurstede

Principes
Kan een christen mij uitleggen waarom juist SGP en CDA de VVD steunen in het verzet tegen de plannen van staatssecretaris Dijksma voor dierenwelzijn (Trouw, 3 december)? Je zou toch verwachten dat partijen die een christelijke levenswandel voorstaan, de ergste uitwassen van de vee-industrie proberen uit te bannen.

D. de Zeeuw Amsterdam

Plofkip van VVD
"Het vlees in onze schappen is zeer duurzaam. De VVD kent de plofkip niet." Treffender had Helma Lodders, Tweede Kamerlid, het niet kunnen verwoorden (Trouw, 3 december). Duurzaam betekent voor de VVD vooral efficiënte productie, het leed van dieren is een enorme blinde vlek. Voorstanders van de intensieve veehouderij hebben een beperkte morele cirkel. Dierenleed is voor hen geen issue. Dat is precies het probleem met een morele blinde vlek. Tijdens de slavernij had praktisch niemand het idee dat slavernij moreel verwerpelijk was en afgeschaft diende te worden. Gelukkig is onze cirkel van de moraal gegroeid, maar nog niet uitgegroeid.

Willem Vermaat Vlaardingen

Sharon Dijksma
Flora en fauna hebben zelden een stem in een door voornamelijk economische motieven geleide overheid. Maar nu mogen zij zich met Sharon Dijksma verheugen in een moedige en besluitvaardige staatssecretaris (Trouw, 3 december). De voorvechters van de dominante economische orde, met hun plofkip, gebrande biggetjes en uit de hand gelopen fokmethodes bij runderen, worden door een 'zorgzame overheid' gedwongen terug te keren op hun schreden. Het ontkennen van het bestaan van de plofkip heeft veel weg van een struisvogel.

Niek van der Hoest Ermelo

Godslastering
Jarenlang ben ik lid van de Bond tegen het vloeken. Ik neem de 'Tien Woorden' dan ook serieus, waarin ondermeer staat: U zult de Naam van God niet ijdel / leeg gebruiken, want de Heer zal niet onschuldig houden wie zijn Naam ijdel / leeg gebruikt. Daarom ben ik vóór afschaffing van het verbod op godslastering: God kan het zelf wel.

Auke Miedema Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden