brieven

Miezerig
Een politicus die niet verder komt dan met een verwrongen gezicht zijn collega's uit te maken voor 'miezerige mannetjes' indien hem om uitleg wordt gevraagd over een kwestie, heeft overduidelijk zijn brevet van (verbaal) onvermogen als parlementariër afgegeven.

Per Schuitemaker Hoorn

Biologisch eten?
Als door wespen gestoken reageerden deze week Jozef Keulartz en Michiel Bussink op het kritische artikel van Ralf Bodelier over de maatschappelijke tendens tot 'bio, slow en lokaal' voedsel. Beiden lijken te ontkennen dat de biologische landbouw voor een bepaalde voedselproductie meer land nodig heeft dan de conventionele. Die extra grond is nodig om vlinderbloemigen te verbouwen voor de stikstofvoorziening van voedselgewassen en omdat de opbrengsten lager zijn. Hoeveel meer grond er onder verschillende omstandigheden nodig is, is momenteel in Wageningen onderwerp van studie. Als biologisch producerende boeren weinig aandacht aan die stikstofbinding besteden, zoals nu vaak het geval is, is er veel extra grond nodig. Ten slotte: de stelling van Bussink dat 'Bodelier en Fresco aan de kant van de macht staan' hoort niet thuis in een correcte discussie!

Hugo van der Meer Renkum

Hoofdredacteur
Het bericht dat onze hoofdredacteur terugtreedt komt voor mij totaal onverwacht en stemt me verdrietig. Als trouwe lezer heb ik de afgelopen decennia Trouw zien groeien in zeggingskracht en diepgang. In tijd van verwarring, terreur en politieke instabiliteit bleef Trouw beschouwend, duidend en objectief, zonder kleurloos te worden. Vaak met instemming, soms met kromme tenen, las ik de hoofdredactionele stukken van Willem Schoonen. Mede dankzij hem is Trouw geworden tot wat het nu is: misschien wel de beste krant van Nederland. Om een even verrassend profiel te hebben als Schoonen destijds bij zijn aantreden als hoofdredacteur, komt voor zijn opvolger het volgende in mij boven: dertiger, vrouw, moslima. Trouw, verras uw lezers, maar wel met mate.

Gerard van Egmond Leiderdorp

Geen stookolie maar diesel
Het artikel 'Zaak-Shell: testcase voor aanpak vervuilde stookolie' (duurzaamheid & natuur, 23 september) suggereert dat Shell betrokken is geweest bij het leveren van vervuilde stookolie, terwijl het in werkelijkheid ging om het terughalen van een lading diesel die een onvoorziene benzinecomponent bevatte en daarmee niet aan alle productspecificaties voldeed. Shell staat in voor de kwaliteit van geleverde producten. Daarom werd in deze situatie besloten de partij diesel terug te halen om deze weer op specificatie te brengen en daarmee aan de gewenste kwaliteit te voldoen. Tot onze verbazing betitelde het Openbaar Ministerie dit product als afval. Dat verschil van inzicht wordt verder behandeld bij het Europese Hof.

Bert Regeer directeur communicatie Shell Nederland

Arbeidsmigranten
Het standpunt van SP-Kamerlid Tjitske Siderius (Trouw, 25 september) over arbeidsmigranten behoeft nog wel uitleg. De SP heeft deze migranten nooit willen tegenhouden, maar altijd aangedrongen op goede begeleiding, bijvoorbeeld een beleid in de stad om wijken gemengd te houden en zo de integratie te bevorderen. Dit werd in het verleden misschien gezien als niet tolerant, nu ziet men dit anders. Zo heeft deze partij ook aangedrongen op het melden van misstanden met buitenlandse werknemers. Inmiddels is bekend dat dit een serieus probleem is. Een oplossing kan gevonden worden als het probleem herkend is. En die oplossing is niet mensen de rug toedraaien. Dat is precies waarom ook gelovigen zich thuis kunnen voelen bij de SP.

Marieke Groenewold Castricum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden