Brieven

Slecht cement
De cover van de Verdieping met het interview met Nam-directeur Bart van de Leemput (Trouw, 2 april) toont een scheur in een Gronings huis. Nu heb ik alle begrip voor de bewoners in het bovenste gedeelte van Groningen en kan ik me voorstellen dat ze in spanning zitten voor wanneer er weer een beving komt.

Maar dat deze foto iets laat zien van de beving van afgelopen februari, lijkt mij erg overtrokken. Ik herinner mij uit mijn jeugd in de jaren vijftig dat in onze ouderlijke woning al dezelfde scheuren zaten. Toen was de Nam nog niet aan het boren. Deze scheur is waarschijn- lijk veroorzaakt door een slechte fundering en doordat er geen goed cement is gebruikt.

T.Kuipers Dronten

Tegenvallende tv-actie
Dat de tv-actie voor Syrië 'slechts' 1,2 miljoen euro opbracht (Trouw, 3 april), viel ook mij bitter tegen. Nu vind ik Tweede Paasdag een slecht gekozen avond om zo'n programma uit te zenden, maar het blijft vreemd dat een actie voor Haïti ruim 40 miljoen opbrengt en deze actie 1,2 miljoen. Ik denk dat dat komt doordat de besteding in Haïti destijds niet helemaal ging zoals de gevers bedoeld hadden. Ik hoop dat ze voor de 1,2 miljoen toch iets van het onmenselijke leed in Syrië en Libanon kunnen verzachten.

Janny Hartman-Jansen Putten

Kleding stelen niet nodig
In de rubriek rechtszaak (Trouw, 2 april) komt een vrouw aan bod die kleding voor haar dochtertje heeft gestolen omdat ze financiële problemen heeft. Deze vrouw had helemaal geen kleding hoeven te stelen als de instanties die haar situatie kennen op de hoogte waren geweest van het bestaan van kledingbanken. Zij had dan alleen een verwijsbrief van de instanties moeten hebben en een id-kaart. Daarmee had ze voor zichzelf en voor haar kind gratis kleding mogen uitzoeken.

Zelf werk ik als vrijwilliger bij de kledingbank in Amersfoort, maar over het hele land verspreid zijn de kledingbanken te vinden. De informatie hierover is te vinden op internet.

Maria Aleven Amersfoort

Rekenkamers genegeerd
'Gemeenten halen neus op voor verplichte rekenkamer', schrijft Trouw (2 april). Het artikel is mij uit het hart gegrepen. Ook in de gemeente Houten kan men maar niet goed omgaan met de rekenkamer(commissie). Aan de eerste kwam al snel een einde vanwege een rapport dat het college van b. en w. niet welgevallig was.

Ook de huidige rekenkamercommissie weet inmiddels waar ze aan begonnen is. Haar onderzoek naar de komende decentralisaties in het sociale domein, heeft ze gestaakt. De gemeenteraad zat daar namelijk niet op te wachten. Het klinkt prachtig: een onafhankelijke rekenkamer in gemeenteland. Maar in Houten maakt de politiek wel uit hoe onafhankelijk de rekenkamer is.

Gerard Zandbergen Houten

Overtrokken optimisme?
Toch maar even een tegengeluid op het massale optimisme zoals geventileerd in de zaterdagkrant (de Verdieping, 30 maart). De goede boodschap is dat we langer leven, er minder oorlog en armoede is en zelfs kanker beter bestreden kan worden. Maar intussen kwijnen wereldwijd de koraalriffen weg door opwarming en verzuring van de zee. De oceanen worden leeggevist. Neushoorn, tijger, olifant en de mensaap dreigen het af te leggen tegen ontbossing en een toenemende vraag vanuit een welvarender China. Als we geen maatregelen nemen, zitten we straks met zijn allen weldoorvoed en hutjemutje honderd te worden op een kale en troosteloze planeet. Als er één ding is dat toekomstige generaties ons nooit zullen vergeven, is het dit: het laten uitsterven van de natuurlijke soorten in het wild.

Jos Janssen Nunspeet

Samenvoegen provincies
De denkfout bij minister Plasterk zit er niet in dat hij overweegt provincies samen te voegen. De ondemocratische blunder is, dat hij het wil regelen vóór de Provinciale-Statenverkiezingen van 2015. Zo is in de kop van Noord-Holland vorig jaar een door velen ongewenste gemeentelijke herindeling (gemeente Hollands Kroon) tot stand gekomen. Op die manier zet je de kiezer buitenspel en vervreemd je de burger van de politiek.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden