Brieven

Vechten in Libië
Ik ben benieuwd naar de consequenties van het uitstapje van Fouad Khalifa naar zijn vaderland ('Samen gevochten voor een beter Libië, Verdieping, 15 februari). Je woont in Nederland, je vindt dat Kadafi weg moet, je besluit naar Libië terug te gaan om daar mee te vechten met 'je mensen', je koopt en gebruikt wapens, je weet niet zeker of je iemand hebt gedood, je komt tussendoor even terug naar Nederland voor de ramadan, en nu ben je weer installateur in Ouderkerk aan de Amstel. Zou ik me dit als autochtone Nederlander ook kunnen permitteren: om mij moverende redenen ergens anders gaan vechten en daar niet voor veroordeeld worden?

C. Kok Epe

Wij gaan naar Skyros
Na lezing van de nieuwste wederwaardigheden van Roos op Skyros (Klein Verslag, 14 februari) hebben wij onze vakantieplannen gewijzigd en gaan we op vakantie bij Roos en Nikos in hun hotel Axilleion. Het is een prettig idee dat je, door zelf iets leuks te doen, een ander een klein beetje kan helpen. Wie volgt?

Aernout van den Burg Den Haag

Groente op een groene plank
Op de foto bij het artikel 'Grootschaligheid werkt alleen als de betrokken scholen genoeg gemeen hebben' (Trouw, 16 februari) staan leerlingen in de kookles op het Bindelmeer College groenten te snijden op een rode snijplank. Waar is de docent geweest om ze te leren dat een rode snijplank voor rauw vlees bedoeld is en groenten op een groene plank horen?

J. van Middelkoop Rijswijk ZH

Wilders uitleggen aan Polen
In de polemiek rond het PVV-meldpunt voor overlast bezorgende Oost-Europeanen valt op dat er nauwelijks reacties van gemeenten komen die vriendschapsbanden met Oost-Europese gemeenten onderhouden. Juist op dat niveau kunnen gemeenten aan hun partners uitleggen, hoezeer Wilders met zijn PVV de plank misslaat als het gaat om bestrijding van overlast. Hij heeft zwaar onderschat dat het benoemen van mogelijke veroorzakers ervan tot een aanval op de gehele bevolking door die landen wordt aangemerkt.

Ik heb als ereburger van de Poolse stad Ilawa gemeend excuses te moeten maken aan de burgemeester voor het onbesuisde gedrag van Wilders. Er de wens aan toevoegend, dat de actie van de PVV zal mogen bijdragen tot versterking van de lokale banden en daarmee van Europa.

Henk van der Munnik Steenwijk

Als een varken
Bas Haring heeft in Filosofie Magazine het uitsterven van diersoorten gebagatelliseerd. Jozef Keulartz bekritiseert dit terecht (Trouw, 16 februari) en citeert Haring: "Wat uiteindelijk, uiteindelijk, uiteindelijk van waarde is, is goed in je vel zitten". Ik beschouw deze psychologie van het grootste geluk van 'als een varken in de modder wentelen' - als narcistisch en populistisch en daarom typerend voor deze tijd. Gaat het 'uiteindelijk, uiteindelijk' voor een mens niet om van betekenis te (willen) zijn. En dat ben je als je durft te kiezen en je tegen de stroom inzet voor kwetsbaren. In dit geval dieren en natuurschoon.

Bram Bregman Biddinghuizen

Stemmingmakerij
Volgens het commentaar van Trouw (16 februari) zou er naast een economische crisis ook sprake zijn van een ecologische crisis. Dat lijkt me een onjuiste formulering. Ecologie gaat over de relatie tussen biologische soorten en hun omgeving. Van een crisis kunnen we spreken als dingen onverwacht sterk veranderen of onbeheersbaar of onbestuurbaar worden. Daarvan is bij de ecologie geen sprake. Dat wil niet zeggen dat een steeds verder groeiende wereldbevolking geen belasting kan worden voor onze planeet, maar die ontwikkeling is bekend, voorspelbaar en technisch beheersbaar. Het gebruik van het woord crisis in dit verband: groene stemmingmakerij.

Frans Dijkstra Ommen

Het mooie Albanië
In het artikel 'Tijdreis op de Via Egnatia' (Trouw, 6 februari) staat dat Den Doolaards roman 'De herberg met het hoefijzer' zich afspeelt in Ochrid. Dit is niet juist; deze roman speelt zich af in Shkodër en Thethi in de Noord-Albanese Alpen. Den Doolaards roman 'De bruiloft der zeven zigeuners' speelt zich af in Ochrid. Overigens een goed artikel met eindelijk wat meer positieve aandacht voor het mooie Albanië.

Bert van den Broeke Oegstgeest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden