Brieven

Rob van Beeten heeft geen plek gekregen op de voorlopige kandidatenlijst van de Eerste Kamer van het CDA. Op zich is dat niet erg. Iemand hoeft niet automatisch terug te keren. Maar op dit moment van de geschiedenis van het CDA is het erg. Van Beeten was de enige die zich kritisch durfde op te stellen bij de formatie. Hij vertegenwoordigde als enige het een derde deel van de CDA’ers dat zich niet kon en kan verenigen met de gedoogsteun van de PVV. De verzekering werd gegeven dat ook hun geluid werd gehoord. Maar macht corrumpeert. Het derde deel wordt niet gelijk behandeld. Op de advieslijst staan geen kritische CDA’ers. Op die lijst zouden naast anderen moeten staan: Schinkelshoek, Klink, Hirsch Ballin, Van Beeten en Deetman.

Atti Noordhof, (derde deel) lid CDA Bloemendaal

De grote jaarlijkse toespraak van de paus voor de diplomaten bij de Heilige Stoel wordt in Trouw van dinsdag gereduceerd tot het bericht dat seksuele voorlichting en nota bene lessen maatschappijleer een aanval zijn op de religieuze vrijheid. Wie de moeite neemt om de integrale tekst tot zich te nemen, wordt allereerst getroffen door het indringend en per regio gespecificeerd pleidooi voor godsdienstvrijheid en de wijdverspreide schendingen daarvan. En wat die seksuele voorlichting en maatschappijleer betreft: het gaat om die benadering van seksualiteit en het neerzetten van een mens- en maatschappijbeeld, waar de ouders het principieel niet mee eens zijn en waaraan hun kinderen toch verplicht onderworpen worden. Ik dacht dat dat in een land met een traditie van vrijheid van onderwijs niet onbekend voor zal komen.

J.J.A.M. van Gennip Den Haag

’Moulijn was een levende schakel met het verleden’, is de kop boven het artikel in Trouw van woensdag over de uitvaart van Coen Moulijn. Maar hij was vooral ook een levende schakel met de toekomst. Moulijn is van top tot teen Rotterdammer gebleven. De uitzonderlijke aandacht voor zijn begrafenis getuigt van de burgerzin die Rotterdammers eigen is. Geen heimwee naar vroeger tijden, maar juist verlangen om door te gaan met bouwen aan de stad. Zoals hij zijn onweerstaanbare voetbalspel speelde, zo zullen de Rotterdammers de waarde van de stad hoog houden. Toen ik de herdenkingsdienst zag en de passage van de begrafenisstoet over de Coolsingel, herinnerde ik mij het gedicht Rotterdam van Jan Prins (1876-1948):

Het is of vanuit deze haven

iets over heel de wereld drijft

waardoor, waar u het lot mag voeren,

ge toch binnen haar omtrek blijft.

Het is of met haar lucht en water

en wind, zij ons heeft opgevoed

in ruimte en vergezicht, de kusten

van onze toekomst tegemoet.

Rikus Berghout Rotterdam

Columnist Ger Groot slaat in zijn stuk van gisteren de plank mis. Is het rechts om op te komen voor een goed loopbaanperspectief voor vrouwen, zonder vooroordelen en met mogelijkheden om flexibel te werken zodat een combinatie met het runnen van het huishouden mogelijk blijft? Met links of rechts heeft dat allemaal weinig te maken. En anders dan Ger Groot denkt te weten, maakt diversiteit aan de top voor de bedrijven wel degelijk een gunstig verschil. Bedrijven met een divers samengestelde top presteren beter. Vrouwen sturen kennelijk inderdaad anders aan. Generiek gesproken zijn vrouwen minder geneigd om onverantwoorde risico’s te nemen en hun leiderschap ziet er participatiever uit: de medewerkers denken mee en hebben invloed. Het voorstel om een wettelijk kader te scheppen, komt nu overigens wel van links. De Eerste Kamer behandelt in dat kader dit jaar een wetsvoorstel met een door de PvdA – later door de hele Tweede Kamer gesteund – toegevoegd amendement.

Lucia van Westerlaak Loenen (Gld.)

Rob Schouten (Trouw, 12 januari) vindt collecteren een gave. Dacht iedereen er maar zo over! Ik collecteer al jaren voor de Hersenstichting en het gebeurt maar al te vaak dat mijn ’gave’ helaas niet gezien wordt. Soms zitten mensen pontificaal met de gordijnen open op de bank, maar doen ze de deur niet open. Zouden ze wel eens bedacht hebben hoe dat voor mij voelt: de dombo die om een paar centen komt leuren. Gelukkig zijn er vele anderen die de laatste centen uit hun jaszak naar boven halen en even naar binnen lopen om manlief om een extraatje te vragen. Voor die mensen ga ik binnenkort – en ook volgende jaren – weer op pad. Ik hoop maar dat de bankzitters geen hersenproblemen krijgen.

Ton Heels Berkel en Rodenrijs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden