brieven

Gouda

Burgemeester Schoenmaker van Gouda meent het ultieme compromis gevonden te hebben in het zwartepietendebat (Trouw, 15 oktober). Na een zorgvuldige belangenafweging (...) introduceert hij kaas- en stroopwafelpieten. En dit alles omdat hij 'het privéleven van donkere mensen in bescherming moet nemen'. Ik voel de bui al hangen: volgend jaar vlaaienpieten, babbelaarpieten of misschien wel Bosche Bollenpieten, afhankelijk van de plaats van intocht. Prima hoor, dat we het zwarte verdonkeremanen, maar nog steeds 'Pieten'. Vraagt niemand zich af hoe wij, gewone Hollandse pieten, ons voelen? Duizenden Nederlanders met mijn voornaam voelen zich ernstig gediscrimineerd en raken psychisch in de knoop. Hoeft ons privéleven niet te worden beschermd? Werk aan de winkel voor een regeringscommissie. Zoiets ernstigs pak je niet op burgemeestersniveau aan.

Piet Trapman Hardinxveld-Giessendam

undefined

Slimme hoofddoekreactie

In het artikel van Wouter van Cleef (Trouw, 15 oktober) wordt mooi omschreven, hoe de Indonesische vrouwen de hoofddoekverplichting omzeilen. Onder hun hoofddoeken (jilbabs) kleden zij zich strak, sexy en uitdagend, waarmee ze ook hun borsten (boobs) extra accentueren. Dit leidt zelfs tot de term 'jilboobsstijl', wat ik een mooie ontwikkeling vind in het streng islamitische Indonesië. Willen de onderdrukkingssystemen van de islam jegens vrouwen kans van slagen hebben om te verdwijnen, dan zal dat echt van binnen uit moeten gebeuren. Alles van buitenaf werkt averechts.

Joanan Rutgers Gouda

undefined

Geen donor

Al jaren ben ik bewust geen orgaandonor en dat is maatschappelijk bijna 'not done'. Om die reden ben ik dan ook blij met het artikel over orgaandonatie (Opinie, 16 oktober) waarbij ik mij erkend voel in dit besluit.

Jeanny van Overhagen Utrecht

undefined

Wensen of feiten

'Nederland verandert, de zorg verandert mee'. In een serie advertenties van het ministerie van VWS lees ik (Trouw, 16 oktober): 'Als mensen langer thuis willen wonen, zal de zorg daarop moeten inspelen'. Dan heet het: 'mensen willen langer thuis wonen'. Om te besluiten met: 'mensen blijven langer thuis wonen'. Het eerste citaat suggereert een keuze. Het tweede suggereert een uitgesproken wens van het publiek; gelukkig sluit deze wens naadloos aan bij het regeringsbeleid. In het derde citaat is de gewenste situatie werkelijkheid geworden. Een mooi staaltje 'voldongen feiten'-beleid!

Bert Prang Leiderdorp

undefined

En de spelers dan?

Altijd maar dat gezeur over de bondscoach. Hoe kun je nu verwachten dat een bondscoach goede resultaten bereikt als je geen goede spelers hebt? Geef die eens een keer de schuld van het falen. Ik erger me altijd een beetje als ik de heren uit het vliegtuig zie stappen en hun dure auto's opzoeken, gestoken in deftig zwart, alsof ze de directeur zelf zijn. Het salaris blijft hetzelfde ondanks dat de prestaties ver onvoldoende zijn.

Koos van der Lee Maasland

undefined

Adèle

Maarten Mourik maakte een prachtig tv-portret van Adèle Bloemendaal, waarvan Willem Pekelder een lezenswaardig verslag geeft (Trouw, 15 oktober). Hij doet de diva echter tekort door te stellen dat Adèle haar kat flinke klappen geeft. Zij heeft (had?) vier siamezen en uit ervaring weet ik dat die opdringerig en volhardend kunnen zijn. Omdat de kat haar afleidde door steeds op schoot te springen, gaf ze hem eenmaal een tik op de neus. Haar beste wapen was de bloemenspuit: doeltreffend en geheel onschadelijk. Ik bedoel maar. Adèle is beslist geen 'kattenmepper' en vast dol op ze!

Ankie Hommes Rekken

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden