Brieven

Medicijnen zijn te duur
De discussie over betaalbaarheid van dure behandelingen moet gevoerd worden. Maar daarbij moet ook de vraag gesteld worden waarom behandelingen met bepaalde medicijnen (de ziekte van Pompe) zo duur zijn. De farmaceutische industrie kan in deze discussie niet buiten schot blijven. Veel medicijnen bleken na het verlopen van octrooien vele malen goedkoper te kunnen worden. Het lijkt mij aannemelijk dat dit ook voor de dure behandelingen geldt die nu onbetaalbaar dreigen te worden. Ook is er, nu er zoveel mogelijk is, discussie nodig over wat we willen behandelen. Tegelijkertijd zou de farmaceutische industrie zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en levensreddende medicijnen tegen redelijke prijzen ter beschikking moeten stellen.

J. Meijers Sint Laurens

Zorg moet betaalbaar blijven
Ik vind het opvallend hoe negatief veel lezers reageren op de discussie over de betaalbaarheid van de zorg op de lange termijn. Ze kijken niet verder dan hun eigen neus lang is en hebben waarschijnlijk niet goed in de gaten dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn om de zorg op de lange termijn betaalbaar te houden. De werkende generatie krijgt daar een zware dobber aan. De generatie in ruste kan op zijn minst op een positieve manier mee gaan denken en niet direct de eigen deur sluiten.

E.J.G. Klungel Loppersum

Veertig jaar sparen
Het is erg flauw om het zorgfinancieringsplan van professor Bovenberg laatdunkend af te doen. In de kern is het zo gek nog niet. Alleen waarom zo ingewikkeld? Lang geleden doceerde mijn docent bedrijfseconomie op de HTS in Vlissingen over de gevolgen van financieel handelen. Daar heb ik mijn hele leven veel plezier van gehad. Spaar zelf veertig jaar maandelijks een vast bedrag. Dat levert met rente aan het eind tenminste twee keer meer op dan wanneer je dit bedrag in een levensverzekering stopt. Je moet dat dan wel veertig jaar volhouden. En er ondertussen ook niet iets anders voor kopen. De oplossing van mijn leraar, meneer Goor: iedereen spaart verplicht maandelijks 35 euro en beschikt dan op zijn oude dag over 50.000 euro voor zijn of haar zorgkosten. De banken verwerven zo kapitaal, geen gedoe met woningen etcetera. Zo simpel kan het zijn.

Jan van den Berg Lelystad

Navelstaren
Volgens briefschrijver Richard Stouthart is het onmogelijk dat Adam en Eva een navel hebben op het schilderij 'Zondeval' van Cornelis van Haarlem (1592), dat zaterdag paginagroot stond afgedrukt in het magazine van de krant. Daarover wil ik opmerken dat alleen wie de schepping van Adam en Eva als een historische gebeurtenis opvat daaraan de conclusie moet verbinden dat beiden navelloos op de wereld zijn gezet. Wie echter het scheppingsverhaal opvat als een mythe over 'de mens' in zijn verhouding tot God en de wereld, over de spanningen en de mislukkingen daarin altijd weer, die zal dat navelstaren volstrekt overbodig vinden. Als de schilder deze laatste interpretatie deelde, is het zelfs mogelijk zijn schilderij op te vatten als een (zichtbare) kritiek op de in zijn tijd vigerende letterlijke interpretatie van deze tekst.

Cees Huisman Meppel

Eén scherm is al te veel
'Eén tv-scherm is genoeg', lees ik in de Verdieping. Méér dan genoeg, lijkt mij. Voor de cool relaxte meneer op de foto (laptop op de knieën, cinemascoop aan de muur), heb ik een advies: trek je schoenen aan en kijk even buiten, dan kun je het allemaal in het echt zien, bijvoorbeeld je echtgeno(o)te, die net om de hoek verdwijnt, omdat zij/hij het voor gezien houdt.

Jaap van Dijkhuizen Velp

Anticonceptie moet
Op de Filippijnen leidt het verbod op geboorteregeling tot hemelschreiende situaties onder de arme bevolking (de Verdieping, 30 juli). Het wordt tijd dat de wereld ingrijpt. Niet meer met resoluties van de Verenigde Naties, die staatshoofden naast zich neer kunnen leggen. Neen. Het verbieden en/of belemmeren van toegang tot anticonceptie en vroege abortus provocatus op verzoek moeten tot misdaad tegen de mensheid worden verklaard. Degenen die zich eraan schuldig maken moeten voor het Internationale Strafhof worden gebracht.

Hieke Snijders-Borst Den Haag

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden