brieven

Beveiliging Wilders

Er wordt veel belastinggeld besteed aan de veiligheid van personen en samenleving. Dat is goed. Veiligheid is immers een recht. Toch moet mij iets van het hart.

Als Geert Wilders zijn veiligheid wil laten beschermen, kan hij daar zelf kosteloos aan bijdragen door wijs taalgebruik jegens onze islamitische gelovigen. En hij kan er ook aan bijdragen door zich te omringen met verantwoorde experts inzake islam en haar cultuurgoed.

Zo'n deskundige is beslist niet 'de Koningin van de moslimbashers' Pamela Geller, met haar kruistocht tegen de islam. Zowel Wilders als Geller maakt zich schuldig aan haatzaaiend taalgebruik. Dit is extra schrijnend in een week waarin wij gedenken wat haat heeft aangericht.

André de Leeuw Amsterdam

Cartoons (1)

Ik vind dat mijn Trouw zich veel te voorzichtig opstelt door te schrijven dat het niet zo logisch is om Mohammed-cartoons te tonen in de Tweede Kamer (commentaar, 6 mei). Dat moet natuurlijk nooit gebeuren.

Ik heb mijn buik vol van de provocaties van Geert Wilders. En met mij vele burgers. We moeten niet overal de vrijheid van meningsuiting, waar iedereen voor is, erbij slepen!

Extra argument om dit tegen te houden, is het bezuinigingsbeleid van deze regering: de beveiliging van de heer Wilders kost waarschijnlijk vele miljoenen per jaar. En die kosten worden terecht gemaakt. Maar door die cartoons te tonen in de Kamer zouden die kosten weleens het dubbele kunnen worden!

A. Lorwa Wijchen

Cartoons (2)

Daar gaan we weer, dacht ik met een zucht, bij het lezen van de brief van Lottie van Zwol (Opinie, 5 mei). Zij stelt dat de cartoons van de Deense tekenaar Kurt Westergaard hebben bijgedragen aan het in gevaar brengen van onze leefwereld.

Na de aanslagen in Parijs was deze krant ook veelvuldig een podium voor dergelijke argumentatie. Ook toen heb ik me daar fel tegen gekeerd, en dat zal ik blijven doen, als ik daar de kans voor krijg.

Lieve mensen, tekeningen, hoe kwetsend men ze ook mag ervaren, moorden niet. Hun scheppers evenmin. Ik onderschrijf de opvatting van PEN, dat 'tekenaars met onbevreesde volharding patrouilleren langs de uiterste grenzen van de vrije meningsuiting. Zonder hun werk werden we allemaal gedwongen te leven in een al-

maar krimpend gebied van expressie.'

Petra van der Kaaij Delft

Overdonderend

Nadat de natuurelementen in Assen rond 16.00 uur waren uitgeraasd, begon het overdonderende lawaai pas echt. Het Bevrijdingsfestival, nota bene in een natuurgebied, overtrof de donder en de stormachtige wind van de uren die verstreken waren. Als groot muziekliefhebber vraag je je af of het Bevrijdingsfestival misschien gesponsord wordt door fabrikanten van gehoorapparaten.

Wilma Wijkmans Assen

Plastic afval

Wordt de discussie over de omgang met plastic afval niet vervuild door het afschaffen van statiegeld op petflessen erbij te betrekken?

Ik heb elke veertien dagen één zak vol plastic en daar zit niet één petfles in. Mijn plastic afval bestaat uit verpakkingen van tijdschriften, lege flacons van schoonmaakmiddelen, lege tubes, verpakkingen van etenswaren enzovoorts.

Dit wordt opgehaald door de gemeente. Ik ben trots op mijn buurt als ik om de donderdag weer zo'n grote berg plastic afval op de hoek zie liggen!

Ik hoop dat de gemeente Baarn snel het voorbeeld volgt van Zwolle, waar men het 'grijze' afval al zelf moet wegbrengen. Ik denk dat er dan nog beter gescheiden zal worden.

Martha Boer Baarn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden