Brieven

Dominees
Ik begrijp de negatieve reacties op het tweeluik over de domineesmoord niet. Zou dat komen omdat ik zelf dominee ben? Ik vind het juist 'des Trouws' om er op deze manier over te berichten. Het is een mooi en integer achtergrondartikel, waarin de ontwikkeling van de betrokken predikanten en de kerkelijke wereld wonderschoon beschreven wordt. Misschien helpt het iets om het grote Waarom te begrijpen. En ik als predikant herkende veel van de beschrijving van de kerkelijke wereld.

Cornelis Visser Westzaan

Nieuw-Guinea
'In 1962 werd Nieuw-Guinea zonder bloedvergieten aan Indonesië overgedragen', staat in het artikel 'Vrijheid, maar niet voor iedereen' (Verdieping, 5 januari). Dat klopt niet. Op initiatief van de Vereniging Nederlands Nieuw-Guinea Militairen (VNNGM) is er in november van het afgelopen jaar een Dodenappèl te Biak gehouden. Alle namen van de Nederlandse gesneuvelden werden toen afgeroepen. In de periode 1942-1962 zijn er in Nieuw-Guinea 156 Nederlandse militairen omgekomen. En niet te vergeten ook nog Papoea's van het Papoea Vrijwilligers Korps (PVK) die in Nederlandse krijgsdienst gesneuveld zijn.

Wim Veninga Engwierum

Klei
Vreemd dat Ewout Klei met zijn toch al weinig onderbouwd betoog (Podium, 4 januari) ons terloops nog even moet laten weten 's zondags vrijzinnig ter kerke te gaan om vervolgens met staatssecretaris Dekker geloofsbeleving ter ziele te dragen. Een aanrader: lees elke zaterdag Hans Goslinga, die diepgaand schittert in de Verdieping.

Koos Goedhart Leusden

Hollands Kroon (1)
'Een sollicitatiegesprek voeren, zonder de gesprekspartners te kunnen zien en in alle openheid, past bij de huidige transparantie', lees ik in Trouw van 4 januari. Interessant, welke openheid wordt hier dan mee bedoeld? Is het 'open en transparant' te noemen als je toekomstige werkgever tijdens het sollicitatie-'gesprek' met de rug naar je toe zit, je hem of haar niet in de ogen kunt kijken, niet kunt bepalen of deze werkgever wel bij jou als sollicitant past?

Stella Schenke Wijchen

Hollands Kroon (2)
De gemeente Hollands Kroon heeft met haar stunt 'de stem van Hollands Kroon' een sollicitatieprocedure gekozen die tekortschiet in het essentieelste aspect van een sollicitatieprocedure, namelijk te weten komen wat de vaardigheden van de sollicitant zijn. De vorm van de sollicitatie stimuleert de sollicitanten om maar één ding te doen: een rol spelen en die twee minuutjes volhouden. Dat je in twee minuten praten meer tekst kwijt kunt dan in een sollicitatiebrief verandert niets aan het feit dat je niets over een sollicitant te weten komt als hij een rol speelt.

Koen van Kruining Amsterdam

Patrijzen kunnen blijven
Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, heeft in Nederland nog nooit patrijzen gezien (Duurzaamheid & Natuur, 5 januari). Wat ben ik als inwoner van Arnhem-Zuid dan bevoorrecht. Ik zie dagelijks patrijzen, vanuit trolleybus lijn 5 en als ik mijn ommetje fiets. Zij leven in de onkruidveldjes en ruige graslanden van een nieuwe woonwijk en een nieuw glastuinbouwgebied, die door de economische recessie half af tot stilstand zijn gekomen. Die patrijzen zijn daar dus uitermate onbedoeld. Maar waarom zouden natuurbeheerders wat hier per ongeluk zo goed lukt, niet op meer plaatsen expres nastreven!

Met de patrijzen komen dan ook de veldleeuweriken, gele kwikstaarten en nog veel meer leuks en moois terug.

Koos Dansen Arnhem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden