Brieven

Drijver mist clou
"Jee wat erg, die moeten het met hun vader doen", zegt actrice Anna Drijver over Lots dochters (Trouw, 1 september). Thuis in onbewoond gebied voeren de dochters hun vader dronken om met hem het bed te delen en zo voor nakroost te zorgen. Zo wordt Lot 'zonder dat hij er iets van merkte' een eerste donor voor twee bewust ongehuwde moeders. Maar Drijver mist de clou. De twee kinderen, Moab en Ben-Ammi, die uit dit incestverhaal worden geboren zijn de stamvaders van Moabieten en Ammonieten, vijandige volken! Het is geen journalistiek verslag, maar een sterk verhaal, juist om die oorsprong in diskrediet te brengen. Als je verhalen voorleest moet je wel goed interpreteren wat er staat.

Nico Peterse Oostburg

Top-5 is te hoog gegrepen
Sinds jaar en dag heeft Nederland, volgens de overheid, de ambitie om tot de top-5 van de kenniseconomieën te behoren (Podium, 31 augustus). Er is echter geen bewijs dat buitengewone bekwaamheden, die voor een hoog niveau van kenniseconomie noodzakelijk zijn, geconcentreerd zijn in een landje van ruim 16 miljoen inwoners. Dat wij op ontwikkelingslanden een voorsprong hebben, zal duidelijk zijn. Maar veel grotere, ontwikkelde westerse landen hebben die ook. En de grote massa Chinezen, Indiërs, Russen en Brazilianen maakt dat in die landen meer potentie zit voor een kenniseconomie. Plaats 10 zou voor Nederland al geweldig zijn.

Henk Kraaijenbrink Borne

'Eervol' ontslag
Er zijn ongetwijfeld mensen die, na een respectvolle diensttijd, om welke reden dan ook een dienstbetrekking verlaten en dan terecht eervol kunnen worden ontslagen. De verlener van het eervolle ontslag aan de burgemeester van Schiedam, Wilma Verver, zal ongetwijfeld een sluitend betoog kunnen houden over de juistheid van dit gebaar. Maar dit gaat het bevattingsvermogen van de burger te boven. Als er dan al (discutabele) regels zijn waardoor Verver niet 'oneervol' kan worden ontslagen, geef haar vertrek dan een andere naam. Eervol ontslag impliceert immers: hulde voor haar functioneren. Voorkom dat het begrip 'eervol' op de vuilnisbelt belandt.

Pierre Joosten Soest

Suikerfeest
Wat een prachtige foto die de voorpagina woensdag sierde. De blijde, verwachtingsvolle kindergezichten zijn een verademing tussen alle wereldleed. Van deze uiting van islamisering kunnen vele autochtonen nog wat leren.

Bert Prang Leiderdorp

PVV-bestrijder
Dat Pieter Geenen er een persoonlijk levensdoel van heeft gemaakt om de PVV te beschimpen, daar valt mee te leven. Maar het verdraaien van de werkelijkheid is minder fraai. Hoogleraar en inmiddels rechter Buruma was niet alleen PvdA-lid. Hij stond bekend als bestrijder van de PVV die een zeer krachtige anti-Wilders mening ventileerde tijdens het beruchte proces. Dat de PVV er moeite mee heeft dat deze man rechter wordt, is begrijpelijk.

Rob Dijkstra Nijmegen

Bonnenschrijvers
De cartoon van Tom van afgelopen woensdag is geweldig. Die laat in een oogopslag de zinloosheid zien van een door GroenLinks gekortwiekte, uiterst kostbare missie in Kunduz. Dat alleen om de handen in principieel geweldloze onschuld te kunnen wassen. Gemakkelijk geredeneerd in een veilig landje waar het schieten met een luchtbuks op autoruiten voorpaginanieuws is. Terwijl in Afghanistan door wreed, sadistisch geweld dagelijks vele slachtoffers vallen, leiden onze militairen Afghanen op tot ongewapende bonnenschrijvers.

Kees van Wijngaarden Dordrecht

Hollandse wijn
In de bespreking van het laatste deel van het televisieprogramma Zomergasten door Remke de Lange (Trouw, 31 augustus 2011) wordt gememoreerd dat het in de studio 'na het opentrekken van een fles Brunello di Montalcino uit 1995 steeds gezelliger werd.'

Maar in plaats van de prestigieuze Brunello was het een fles Rosso di Montalcino, het aanzienlijk goedkopere broertje van de Brunello. Dat was iets dat de Belgische gast Guy Verhofstadt duidelijk niet ontging. Tussen zijn zinnen door hoorde je hem denken 'Die Hollanders weer', maar hij hield zich beleefd in.

Joost Overhoff Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden