brieven

Bruut geloof

'Het bruutste geweld staaft IS met heilige teksten. Voor het hoogste doel is alles geoorloofd.' (Trouw, 18 november). Dat klinkt als een verwijt aan het adres van IS. Maar alle monotheïstische 'heilige' teksten kunnen dienen als voedingsbodem voor geweld, omdat die aanknopingspunten nu eenmaal in die teksten te vinden zijn. Religieus geïnspireerd geweld hoeft daarom geenszins te verbazen. De 'geopenbaarde goddelijke' geschriften lenen zich er uitstekend voor, zoals ook de geschiedenis van het christendom laat zien. Het verwijt treft dus alle monotheïstische teksten, niet alleen de islamitische.

Paul Schermers Apeldoorn

undefined

5 miljard voor defensie

Als wij dan al, volgens de heer Rutte, in staat van oorlog zijn met IS, die wij niet als staat erkennen, zou het dan niet beter zijn om de voorgestelde belastingverlaging van 5 miljard te besteden aan defensie, politie en inlichtingendienst?

J. v.d. Driesschen Huissen

undefined

Koel reageren

Angst en vertwijfeling, radeloosheid en verwarring over onze toekomst en over de wereld. Dat is precies wat deze terroristen willen bereiken. IS wil angst zien, vertwijfeling en door verwarring een godsdienstoorlog ontketenen. Als we in het Westen onze krachten willen bundelen, dan zouden we koel moeten reageren. Geen media-aandacht, niet meer dan een kort nieuwsitem in het journaal.

Wim Stolk Kampen

undefined

Menselijk gezicht?

Voor sommigen heeft IS helemaal niets met islam te maken en is de islam in de basis vredelievend. Toch is er een opvallend fenomeen, dat niet alleen mij, maar zeer velen verwart en verontrust. Dat van Singapore en Maleisië tot aan Marokko er niet één islamitisch land genoemd kan worden, zelfs niet daar waar machthebbers studeerden in de VS of Europa en waar rijkdom heerst, waar rechten van vrouwen, journalisten, homo's en andersdenkenden niet met de voeten worden getreden. Je zou verwachten dat de islam toch érgens een menselijk gezicht aan allen toont.

Hans Pollemans Biervliet

undefined

Vrouwenquotum voor sport?

Stel dat we zouden besluiten dat het afgelopen moet zijn met genderonderscheid in de (top)sport. De invloed van gemengd sporten op de medaillekansen voor vrouwen laat zich raden als je naar de records kijkt van bijvoorbeeld schaatsen, wielrennen en atletiek. Gaan we dan bij wet een vrouwenquotum voor medailles vaststellen? Ik denk het niet. Waarom zou er bij de ratrace naar topfuncties dan wel een vrouwenquotum moeten zijn (Trouw, 17 november)? Verstandige bedrijven snappen dat diversiteit verder gaat dan een simpel man-vrouwonderscheid.

dr.ir. L.J. Lekkerkerk Nijmegen

undefined

Liever aanrecht dan werk

Somber en boos word ik van het stukje 'Dwang van het aanrecht is ingeruild voor werk' (Trouw, 17 november). Sinds ik begon te werken (zo'n 45 jaar geleden) staan er telkens weer vrouwen op die zeggen: 'Mijn man en ik kiezen ervoor...' En dan volgt zo goed als altijd: dat de vrouw thuis blijft. Alleen dat al bewijst dat we er nog lang niet zijn met de emancipatie. Je leeft je kinderen voor dat papa geld moet verdienen en in de grote wereld moet vertoeven, en dat mama er thuis voor jou is. Je bevestigt de oude rolpatronen. Je maakt jezelf afhankelijk. Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Vrouwen die niet werken, belanden dan vaak in de bijstand.

Elzelien van Duijn Beilen

Flauwe verhaaltjes

Wij vragen ons af wat u beoogt met de veelal onbeduidende, ogenschijnlijk zelf verzonnen en flauwe verhaaltjes in de rubriek 'Opgetekend gesprek'. Verzoek/advies: stoppen met deze rubriek.

A. Jansen Eindhoven

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden