Brieven

Niet-oma's
Met belangstelling las ik zaterdag het artikel over niet-oma's. Erg jammer dat rouwtherapeute Wilma Deurloo zich toespitst op vrouwen met een partner. Hoeveel vrouwen van deze leeftijd zijn er ongewild niet getrouwd en hebben ook geen kinderen? Je moest vroeger wel erg revolutionair zijn om alleen een kind te willen. Vrouwen zonder relatie ervaren dus dezelfde pijn als beschreven in het artikel, maar ook nog het gemis van een partner. En ook valt te denken aan alle mannen die ongewild kinderloos zijn en dus ook niet-opa worden. Of komt daarover een artikel met Vaderdag?

Anja de Vries Gouda

Hobby's
Feestdagen als Moederdag, Sinterklaas en Kerst zijn voor ons allang geen probleem meer, al zijn wij kinderloos. De wereld bestaat toch niet alleen uit het wel of niet hebben van kinderen? Je kunt ook hobby's ontwikkelen. En niet altijd alleen maar de moederkloek blijven spelen.

Hannie Piket Dordrecht

Techneuten? Technici!
De Groningse filosoof Boudewijn de Bruin beschreef in Letter&Geest hoe we persoonlijke gegevens massaal toevertrouwen aan geschakelde computers in grote datacentra. Ik vond het jammer dat hij zijn goede artikel liet ontsieren door het gebruik van het populistische woord 'techneuten'. Ik zou schrijven: technici. Daar hebben we overigens onze hoge levensstandaard voor een belangrijk deel aan te danken. Die beroepsgroep heeft een volwaardige opleiding, net als de verderop in het artikel wel met een beroepsnaam aangeduide informaticus, jurist en filosoof. Ook viel de term 'computernerd'. Vindt De Bruin, gezien het massale gebruik van zoekmachines, Twitter en pingen, een groot deel van de bevolking nerds?

Hillart Wagenmakers Amersfoort

PVV levert in
Met verbazing heb ik de afgelopen dagen de artikelen gelezen over de rol van de PVV in de Provinciale Staten van Limburg. Ze leveren zomaar twee van hun stokpaardjes in: het verbod op de bouw van nieuwe moskeeën en het verbod op hoofddoekjes in openbare ruimten. De PVV gaat nu voor veiligheid en betere zorg. Nou, daar ben ik ook een voorstander van, maar daar hoef ik geen PVV voor te stemmen.

Janny Hartman-Jansen Putten

Oorlogsverklaring
Paul van der Steen schrijft (Verdieping, 6 mei) dat de Amerikaanse president Roosevelt 'niet twijfelde' en na de Japanse aanval op Pearl Harbour aan zowel Japan als Duitsland de oorlog verklaarde. Dat is niet juist, Roosevelt heeft Duitsland nooit de oorlog verklaard. Het was Adolf Hitler die de VS de oorlog verklaarde. Dat kwam Roosevelt goed uit, want het Congres en de publieke opinie voelden weinig voor een oorlog in Europa. Zo werd Roosevelt, die een oorlog tegen nazi-Duitsland noodzakelijk achtte, door Hitler van een lastig dilemma bevrijd. Vele historici vinden deze oorlogsverklaring van Hitler een van zijn grootste strategische blunders.

Arie Kuiper Amsterdam

Religiositeit zonder geloof
Godsdienstwetenschapper Koert van der Velde promoveert op 'religiositeit zonder geloof' (6 mei). Het onderwerp is actueel en relevant. Wat niet klopt is Van der Velde's bewering dat de wetenschap tot nu toe geen oog had voor 'religieuze belevenissen buiten een religie om'. De Universiteit van Tilburg onderzoekt sinds jaren niet-institutionele/traditionele vormen van geloof en had al ontdekt dat religiositeit vandaag de dag vooral ook buiten de kerk te vinden is: in kunst, sport, muziek, natuur.

Mirella Klomp, onderzoeker Universiteit van Tilburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden