Brieven

In zijn boekrecensie (Trouw, 12 juli) schetst Joep Engels de problemen rond de jacht op mensapen. Jammer dat hij het pessimisme van de auteurs zo klakkeloos overneemt.

Zeist Miriam van Gool Wereld Natuur Fonds

Peterson en Amman constateren terecht dat de handel in bushmeat een ernstige bedreiging is voor apensoorten zoals gorilla en chimpansee. Het Wereld Natuur Fonds deelt niet hun pessimisme over mogelijke oplossingen. Het WNF-bossenproject in Lobeke (Kameroen) gaat stroperij tegen door jacht alleen in aangewezen zones toe te staan, en alleen op niet-bedreigde diersoorten. Jacht op mensapen is uit den boze.

Pogingen om selectief te kappen stimuleren de bushmeat-handel niet in gelijke mate. Als een bedrijf in een ongerept stuk bos aan de slag gaat is er weinig winst te behalen maar wel als verantwoorde kap een alternatief is voor de ongebreidelde kappraktijken. Bij de jacht op boswild opteert het WNF voor een lokale aanpak. In Gabon mag alleen nog rond de houtkampen en te voet worden gejaagd. Ook hier is apenjacht verboden en alleen bedrijfsauto's mogen de concessie in. Het WNF helpt met checkpoints en patrouilles. Het werkt: de jacht door de houtkappers is vrijwel gestopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden