brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Puntje van Wales

Afgelopen zaterdag de eerste column van Stijn Fens op de pagina religie & filosofie (Trouw, 27 september). Apart van de column schrijft hij op pagina 3: "Als lezers mijn artikelen niets vinden, moeten ze maar bellen." Ik ga hem niet bellen, want het was een leuk artikel. Zijn artikel interesseerde mij vooral vanwege de door hem genoemde kathedraal van Sint Davids. Hij beschrijft deze als een kleine compacte kerk met een beschaafde toren. Ik kende deze kerk niet, maar was verrast om op internet te kunnen zien wat een geweldig grote en zeer oude kerk het is in een stadje met nog geen tweeduizend inwoners. Jammer dat zoiets moois nou net op het uiterste westelijke puntje van Wales moet liggen.

Theo Roelofs Rotterdam

undefined

Knipoog van God in Wales

Heimwee sprong omhoog na het lezen van de column van Stijn Fens en de knipoog van God in de kathedraal van Sint Davids in Wales (Trouw, 27 september). In de zomer van 2013 hebben wij drie weken gekampeerd in Sint Davids. De dagen lieten wij omlijsten door de kathedraal met de morning prayer om 8 uur en de evening prayer om 18.00 uur. De uren daartussen wandelden wij over het kustpad van Wales. Door onze dagelijkse aanwezigheid in de kathedraal werden we een beetje deel van de 'Midsomer Murders' gemeenschap. Het waren spirituele momenten, gekenmerkt door devotie en aangename lichtvoetigheid, niet in het minst door de man, de priester van dienst die dik was, maar liep met 'een tred die soepel was, bijna achteloos', en elke dag opnieuw uitstraalde dat het hem een vreugde was de dingen te doen die van hem werden verwacht, met een ontroerende eenvoud en betrokkenheid de woorden uit de Schrift las, de gebeden uitsprak en de psalmen en hymnen zong. Bij onze laatste Morning Prayer, werden 'the ladies from Holland' toegesproken en werden we meegenomen in de voorbede. We verlieten de ruimte en in de omloop naast het koor stond hij er om de mensen op zijn geheel eigen blijde wijze te groeten. Toen wij aan de beurt waren, aarzelde hij geen moment en kwamen zijn armen om ons heen. Met recht een big hug. Ach, wat verlang ik terug.

Gerda van Vliet Rotterdam

undefined

Ademnood

Bert Godschalk schrikt van het verhaal van meester Mark en de reactie daarop van een collega onderwijzeres (Opinie, 27 september). Hij vraagt zich af waar het publieke debat blijft. Als muziekdocent werd ik in het kader van de kunst- en cultuureducatie door de culturele commissie in mijn woonplaats gedurende drie jaren ingezet voor het geven van muzieklessen op alle dertien basisscholen. Een groot aantal van die scholen valt onder het bestuur van een grote vereniging van christelijk onderwijs in de regio. Na de afsluiting van dit project nam ik contact op met de 'directeur onderwijs' met de vraag of er behoefte zou zijn aan een ... Inderdaad, puntje puntje puntje, want mevrouw onderbrak mij met de volgende zin: "Als bestuur vinden wij de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerkrachten en leerlingen erg belangrijk. U begrijpt dat daar voor muziek geen ruimte is".

Mijn reactie was ademnood. Goede leerkrachten gaan ten onder aan bestuurders die van toeten nog blazen weten, om het maar eens muzikaal te zeggen. Het publieke debat heeft geen vat op dit soort betaalde stupiditeiten. Geef het onderwijs terug aan het onderwijs.

Jan Draaijer, muziekdocent Aalten

undefined

Windmolens

Kustbewoners mogen geen windmolens kunnen zien. Ze willen leegte. Aldus VVD'er René Leegte (voorpagina Trouw, 27 september).

Waarom geldt dit niet voor landbewoners? Die willen gewoon landschap zien. Daar horen ook geen windmolens in. Althans niet de gedrochten die de windmolens nu eenmaal zijn.

Carolus Poldervaart Ooltgensplaat

undefined

Prachtgezicht

Onbegrijpelijk die aversie van heel veel mensen tegen windmolens in zee. Ik woon dicht bij het IJsselmeer en fiets daar nogal eens heen. Ik vind het een prachtgezicht, die draaiende molens. Goed, de aanschaf kost wat, maar schone energie gratis en voor niks, prachtig toch?

Janny Hartman-Jansen Putten

Met uniform

Het heeft mij eerst verbaasd en vervolgens geërgerd dat Defensie militairen adviseert om niet in uniform te reizen wegens mogelijke haatacties van IS-sympathisanten. Hiermee spelen wij IS precies in de kaart, want zij willen dat wij angst krijgen. Ik zou juist willen adviseren: laat je duidelijk zien, want mensen voelen zich in het algemeen veiliger in de buurt van iemand in uniform, of dit nu een militair is, een NS-conducteur of een politieagent.

Cees Corts Zelhem

undefined

Omzeiling

Een reclamebijlage bij Trouw van vandaag, glossy over vrouwenkleding, online te bestellen. Hier heb ik niet om gevraagd. Sterker dit is ongewenste omzeiling van mijn 'reclame nee' sticker.

Aad van Velzen Raalte

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden