brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Bedreigde diersoort

Breeduit vertelt palingvisser Ale de Jager over het uitzetten van glasaaltjes (Trouw, 11 april). Pas helemaal aan het eind wordt de vraag gesteld of het niet wat omslachtig is om aaltjes uit de Golf van Biskaje te halen om hier in Nederland paling te kunnen blijven eten. Paling, die op de Rode Lijst van ernstig bedreigde diersoorten staat. U weet wel, die lijst waar de panda en de Sumatraanse tijger op staan, en de blauwe vinvis. Die paling willen we blijven eten, omdat 'hij bij Nederland hoort'.

Als je met droge ogen kunt beweren dat het noodzakelijk is om ernstig bedreigde diersoorten te bevissen en op te eten ben je niet de aangewezen persoon om de belangen van dat dier te behartigen. Ontneem de palingvissers van Duurzame Palingsector Nederland hun bevoegdheden, zij zijn geen dierenbeschermers.

Elze Boshart Zutphen

Klankborden

Drie keer heb ik deel uitgemaakt van een vertrouwenscommissie bij een burgemeestersvacature. Twee keer als (gemeente)secretaris, één keer als fractievoorzitter. En één ding weet ik zelf heel zeker: klankborden met de achterban of kandidaten hoorde daar niet bij. Nooit heb ik daar ook iets van gemerkt bij andere gemeenten. Ook vanuit de Tweede Kamer speelde dit nooit. Misschien is het een Limburgse traditie? Maar wat mij betreft verkoopt Jos van Rey nonsens!

Anne Doornbos Een

Koopgedrag

Volgens het artikel over big data kan de analyse van koopgedrag ook voordelig uitpakken voor de consument. Niets is minder waar (de Verdieping, 12 april). De supermarkt heeft als doel zo veel mogelijk winst te maken, en dit staat haaks op alles waar de klant profijt van heeft. De consument krijgt aanbiedingen voor producten die hij regelmatig koopt, maar óók voor producten die hij nooit koopt maar waar hij misschien wel interesse in heeft. Dit is behoeftekweking, en een erg krachtige en dus gevaarlijke vorm, omdat we met bonuskaarten en dergelijke onze persoonlijke interesses uitleveren aan grote commerciële organisaties.

Het is een schande dat zo veel mensen gedachteloos deze waardevolle informatie op straat gooien en ik raad dan ook iedereen aan dit niet te doen.

Camil Staps Leusden

Palestijnse kwestie

Rob Boudewijn traint Palestijnse en Israëlische ambtenaren in onderhandelen (de Verdieping, 11 april). Er bestaan gelukkig op kleine schaal meer mooie interacties tussen beide volken. Op lange termijn is dit van zeer groot belang. Het artikel geeft goed onderbouwde informatie met tien tips van Boudewijn voor het vredesoverleg dat deze zomer in Parijs zal plaatsvinden.

Er ontbreekt echter één belangrijk item. Er wordt in het artikel uitgegaan van twee min of meer gelijkwaardige partijen. Dit is tussen Israël en de Palestijnen niet het geval. Met grote militaire overmacht werden veel Palestijnen in 1948 verdreven en vanaf toen ook onderdrukt. Er zijn daarom belangrijke Palestijnen die niet meer spreken over 'conflict', maar over de 'Palestijnse kwestie'. De erkenning hiervan zou de elfde of juist de eerste tip van Boudewijn moeten zijn.

Johan Feitsma Grijpskerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden