Brieven

Kwetsbaren worden gepakt
Dat de patiënten wegblijven bij de psychiater door de invoering van een eigen bijdrage was voorspelbaar. Dit is op zich een schande, maar het totaalbeeld is nog veel dramatischer. Behalve voor de psychiater wordt de (GGZ-)cliënt geconfronteerd met een eigen bijdrage voor de ambulante zorg, medicijnen en voor de (beschermde) dagactiviteiten. Dit had tot gevolg, dat velen meteen stopten en weer terug konden naar de geraniums. Een kwetsbare bevolkingsgroep wordt gemarginaliseerd, terwijl het perspectief op hulp en zorg, velen leven op een minimum, door geldproblemen niet mogelijk is. Deze regering en de politieke partijen die dit voorstel steunden, hebben gekozen voor een Amerikaans model. Zorg is uitsluitend beschikbaar voor de rijken.

Jan van den Hoff Harns

Politiek is in crisis
Het hoofdredactioneel commentaar van 21 februari stelt: het vertrek van Cohen is symptoombestrijding, de PvdA zit in een ongekende crisis. Kan het ook zijn dat de politiek zelf in crisis is? Iedereen zegt dat Cohen integer was; hij voerde waardig en respectvol het debat. Hij was van het verbinden, niet van het splitsen. Als dat zo is, wat is er dan aan de hand als je het met deze kwalificaties in de politiek niet redt? Zijn vertrek is symptoombestrijding maar het echte probleem is dat van het politieke bedrijf in het algemeen.

Sicco de Jong Zuidlaren

Ephimenco onfatsoenlijk
Ephimenco heeft in zijn column van 21 februari voor mij een absoluut dieptepunt bereikt. Hij achtervolgt zijn opponent Anil Ramdas nog na diens dood met een oordeel over diens 'laffe' zelfgekozen dood en overschrijdt daarmee mijns inziens de grenzen van fatsoen. Ik wens Ephimenco toe dat hij nooit de wanhoop en de angsten zal kennen die een mens tot suïcide kunnen brengen. Hij schrijft over zijn eigen geschiedenis met een suïcidale moeder. Dat kan een verklaring bieden, maar de vraagtekens van nabestaanden en de afschuw over een zelfgekozen dood kunnen ook anders verwoord worden. Realiseert hij zich wel wat een bijdrage als de zijne nog toevoegt aan de pijn en verwarring van de nabestaanden over wie hij zich bezorgd toont?

Annechien Dik Amsterdam

Ephimenco meedogenloos
Lang geleden pleegde de vader van mijn vriendin zelfmoord. Toen wij hem in z'n bed hadden gelegd, zei m'n vriendin: "Heity, heity, koest echt net mear." Jong was ze nog, haar wereld stortte in, maar ze koos precies de goeie woorden: haar vader kon echt niet meer. Ephimenco, ouder en belezener, komt na drie dagen nadenken over de dood van Anil Ramdas niet verder dan: "Ik vind zelfmoordenaars laf." Het zal wel onder de vrijheid van meningsuiting vallen, maar wat een platte, meedogenloze reactie. Had ik zijn stuk ook maar met halfdichte ogen gelezen, zoals Anil Ramdas deed.

Ate de Jong Dronrijp

Hou pers weg bij Friso
Terecht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg artsen op de vingers tikt die bezwijken onder de druk van de media om uit de school te klappen of te gaan speculeren over de ontwikkeling van een patiënt. Neurochirurg Kees Tulleken moet op het matje komen omdat hij informatie over de toestand van prins Friso deelde met zijn vrouw, een journaliste van NRC (Trouw, 21 februari). De behandelende artsen hebben groot gelijk door de pers een tijdje weg te sturen, om zo in alle rust de patiënt te kunnen begeleiden. Zo voorkom je valse hoop bij wie dan ook. Als arts weet ik dat het een valkuil is als je je laat pressen om te speculeren over termijnen en afloop.

M.W. Zwart Harderwijk

Misbruik
Na het verschrikkelijke verhaal van een slachtoffer van seksueel misbruik ('Wat zag mijn vader in mij?', 14 februari) volgde meer nieuws over signalen van misbruik in reformatorische kringen. Waarom moet het tot 2013 duren voordat er - mogelijk - een meldpunt komt, nu de nood kennelijk zo hoog is. Waarom worden de slachtoffers niet op hun woord geloofd en moet de rechter daar eerst duidelijk over zijn? En zijn een 'Bijbelse aanpak' en 'eigen tuchtregels' hetzelfde als het 'onder de pet houden'? Slachtoffers dienen liefdevol opgevangen te worden, daders dienen te worden vervolgd. Ook in kerkelijke/reformatorische kringen.

Jan Salomons Almelo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden