brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

De drie wijze PvdA'ers

Ik stoor me ongelofelijk aan de term 'dissidenten' die in Trouw voortdurend gebruikt wordt. Politieke partijen zouden deze kritische geluiden juist moeten gebruiken om wetten beter te maken. Natuurlijk is het vervelend als aan het einde van een intensief traject een kink in de kabel komt waardoor al het werk mogelijk voor niets is geweest. Tegelijkertijd kun je stellen dat die geluiden dus in een eerder stadium blijkbaar niet zwaar genoeg hebben meegewogen in de besluitvorming. Dit getuigt mijns inziens van machtspolitiek waarbij men ervan uitgaat dat de politiek leider deze meningen wel om weet te buigen of, misschien nog erger, dat men ze wel kan negeren. Wanneer er tijdig erkenning is voor ieders rol in de democratie kan men dit voorkomen. De drie wijzen van de PvdA hebben hun rol serieus genomen en op inhoud gestemd. Dat is mooi, waardeer ze ervoor!

Ina de Bruyn Heinkenszand

Hulde aan PvdA-senatoren!

Toen ik twee jaren geleden vernam dat de hoogste baas bij Achmea een slordige zes ton per jaar verdiende, leek mij dat een goede reden om mijn zorgverzekering op te zeggen. Puur op basis van (kostbare) reclamecampagnes ben ik overgestapt naar Promovendum (VGZ). Inmiddels is mij duidelijk dat ik zo bijdraag aan een uiterst verwerpelijke risicoselectie in de zorg. Ik bied mijn excuses aan dat ik hier twee jaar lang aan meegedaan heb. Toen ik deze week 'als trouwe klant' een mail ontving met de boodschap 'Promovendum gaat gewoon door!' wist ik het zeker. Vóór oud en nieuw moet ik opzeggen. De drie senatoren hebben ons allemaal wakker geschud. Het gaat in de kern natuurlijk niet om een onbegrensde vrije artsenkeuze. Het gaat erom dat de overheid (minister Schippers), de patiënt en ook de zorgverleners zelf niks meer te vertellen hebben over de zorg in dit land. Alle macht ligt bij de verzekeraars. Laten we hopen dat de Eerste Kamer in 2015 blijft bestaan. Ik wens in het bijzonder de drie PvdA-senatoren prettige feestdagen.

Fokko Oldenhuis Meppel

Zorgwet vs dure JSF's

Toch vreemd dat minister Schippers zich zo verbonden heeft met dit zorgakkoord, dat ze dreigde op te stappen als het opnieuw om zeep geholpen zou worden. Gaat het haar om dat miljard aan bezuinigingen, of om de inperking van de vrije artsenkeuze, of was het gewoon haar kindje? Vreemd vind ik het, dat het kabinet zo strijdt voor dat ene miljard, terwijl ze er aan de andere kant 45 miljard uit laten vliegen naar die vermaledijde JSF-toestellen. Weet u nog hoe het er een aantal jaren geleden om spande, de stevige lobby van de wapenindustrie? De realiteit is dat de toestellen vol fouten zitten, steeds duurder werden en uiteindelijk er straks maar vier voor missies beschikbaar zijn en er vijf op onze kosten in Amerika vliegen. Snapt u het? Ik niet.

Charlotte Luijerink Meppel

Hoe gratis is gratis in Cuba?

Ik werd getriggerd door een ingezonden brief van Mark Jan Smit over gratis zorg en onderwijs in Cuba. Nu weet ik niet wat dhr. Smit van Cuba weet, maar de uitdrukking 'alleen voor niets gaat de zon op' geldt ook daar. Als je hier in Nederland weer een grote advertentie ziet met 'gratis' weten we wel beter. Die 'gratis' telefoon betaal je bijvoorbeeld echt zelf. Dat is niet veel anders in Cuba. Neem voorbeeld een dokter, die verdient daar zo'n 25 euro per maand. Kijk je naar de regio wat er verdiend wordt, dan kun je stellen dat ze in Cuba dus 75-90 procent belasting betalen. Ja, dán kan onderwijs en zorg gratis zijn. Eén nadeel zit er wel aan deze regeling: mocht je niet in de smaak vallen bij de heersende macht, dan kunnen de gratis onderwijs of zorg je zo worden ontnomen.

J.W. Hogeweg Houten

Weg met grote advertentie

Twee dagen achtereen stonden vorige week in Trouw zeer, zeer, zeer ongewenste en onaangename verrassingen: een paginagrote advertentie, midden in het hoofdkatern. Alstublieft, doe dit niet meer.

Dit is Trouw onwaardig!

Magda Bootsma Groningen

CU neemt 'familie' de maat

Dat de CU in de constructieve drie de regering aan een meerderheid helpt, is volgens CU-voorman Arie Slob (Trouw, 20 december) goed voor het land. De toekomst zal het leren. Merkwaardig is wel dat dhr. Slob die altijd precies weet hoe het parlement functioneert nu de oppositie nogal laatdunkend wegzet. Zo van, wij halen de kastanjes uit het vuur en zij liggen 'vanuit de hangmat' kritiek te geven. En daarbij noemt hij met name het CDA. Van je familie moet je het maar hebben.

Henk Niezen Putten

Beatrix, betaal zelf

Beatrix liet onderhoud Huis ten Bosch versloffen (Trouw, 20 december). Mevrouw Von Amsberg heeft kennelijk haar huis willens en wetens uitgewoond. Ik vind dat ze dan ook zelf voor de kosten van de renovatie moet opdraaien. Het is een goede gewoonte dat wie de schade veroorzaakt, ook de kosten van herstel moet betalen.

Sytze van der Werff Arnhem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden