Brieven

Haatpaleizen
Deze week is voor 700.000 moslims in Nederland de ramadan begonnen en juist op dit moment noemt Wilders moskeeën haatpaleizen (Trouw, 4 augustus). Na het vasten komen iedere dag moslims naar de moskee om samen uit de Koran te lezen en te bidden. Waar haalt Wilders de liefdeloosheid vandaan om te zeggen dat zij dat doen in haatpaleizen? Wordt het niet de hoogste tijd voor onze premier, die beweert premier te zijn van alle Nederlanders - dus ook van moslims - om Wilders ter verantwoording te roepen?

Jan van Drie voorzitter stuurgroep interreligieus contact in Oss

Nog negatief
'In Polen staan vier op de vijf bewoners nog zeer negatief tegenover homoseksualiteit', schrijft Trouw (4 augustus). Dit suggereert dat de weerstand tegen homoseksualiteit zal verdwijnen, terwijl je dat niet kan weten. Meer nog suggereert het dat Polen achterloopt op ons weldenkende, verlichte, beschaafde West-Europa. We moeten niet uit het oog verliezen dat 90 procent van de wereldbevolking homoseksuele praktijken afwijst. Wij zijn de uitzondering, niet zij.

Joanne van Aalst Alphen aan den Rijn

Uitgeprocedeerd
Bij elk artikel over asielzoekers en de manier waarop de 'uitgeprocedeerde' mensen behandeld worden door onze CDA-minister Leers, moet ik denken aan wat mijn schoonmoeder tegen de jonge Duitse soldaat zei toen haar echtgenoot, Vrijgemaakt predikant, in 1944 werd meegenomen. Zij zei: "Het zal u geschieden zoals u ons nu aandoet." Hoeveel wanhopige mensen moeten zichzelf nog in brand steken voordat onze regering weer een menswaardig gezicht toont?

Emma Bergen Gouda

Vreemdelingenadvocaten
Blij dat Trouw podium verschaft aan het initiatief van advocaten die zich samen sterk maken voor de vaak ellendige situatie van asielzoekers. Als tolk tipte ik in maart 2001 de media over de suïcide van Abdoul Wahab, een 17-jarige AMA die geen begeleiding kreeg. De medische opvang nam zijn psychische situatie niet serieus. Kort daarna informeerde ik het ANP over nog twee suïcides. De vrienden van betrokkenen durfden de media niet te benaderen uit vrees voor hun eigen asielprocedure.

Truus Jonker Nijkerk

Andere Zomergasten
Waar komt het bezwaar van tv-recensent Willem Pekelder vandaan tegen het feit dat Dick Swaab niets persoonlijks zou hebben gezegd in zijn gesprek in Zomergasten (Trouw, 3 augustus)? Ik heb ongelooflijk genoten van de bijzonder nuchtere kijk van Swaab, van het hele gesprek en alle informatie die hij met de kijkers deelde. 'Een eenzaam gezin', schrijft Pekelder, vanwege het feit dat er gelezen werd bij de familie Swaab. Dat deden wij thuis ook, want ook wij hadden geen tv. Spreekt uit lezen eenzaamheid?

Annelies de Jonge Enschede

Wereld zonder moraal
Vorige week mocht ik mijn visie geven op de lastige notie 'voltooid leven' ('De kunst van het sterven', Trouw, 26 juli). Wat doet columnist en verpleeghuisarts Bert Keizer met mijn verhaal? Hij misbruikt de tekst om zijn gebruikelijke riedel tegen de ethiek weer eens af te draaien. Hij vergelijkt levenskunst met mooi weer, goede gezondheid en kankervrije tabak. Elke poging tot morele verbetering wordt belachelijk gemaakt. Er moet veel en hard gelachen worden. Zelfvoldaan en innig tevreden nodigt de dokter mij uit in zijn wereld zonder moraal. Ik sla zijn uitnodiging graag af.

Joep Dohmen Utrecht

CDA zegt vooral niets
De opmerking van Sybrand van Haersma Buma die 'met verbazing' ziet 'hoe in Nederland links en rechts elkaar in de haren vliegen'en er 'in plaats van een eendrachtige strijd tegen geweld' een 'splijtende discussie over de schuldvraag is ontstaan' (Trouw, 4 augustus) is typerend voor het CDA: als het om de multiculturele samenleving gaat, vooral niets zeggen. De oppositiepartijen hebben vanaf het begin aangegeven dat Wilders niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor Breiviks daad, maar dat een politicus wel kan nadenken over de taal die hij gebruikt en uiteindelijk hoe je met elkaar wilt samenleven. Doordat het CDA zich aan het debat onttrekt, wordt er dus voor het gemak maar een links-rechts discussie van gemaakt.

Aad van der Tas Utrecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden